340 букви, цифри, фигури и знаци - това е писмото, което редакцията на "Сан Франциско Кроникъл" получава на 8 ноември 1969 г. Подателят му е т.нар. Zodiac Killer - един от най-мистичните серийни убийци в историята на САЩ, отнел живота на най-малко петима души. Самоличността му остава неизвестна и до днес, но загадката на шифъра му най-после беше разбита - и то не благодарение на ФБР, а на трима любители.

Дейвид Оранчак е софтуерен разработчик от Вирджиния, Ярл ван Aйке е белгийски програмист, а Сам Блейк е математик от Австралия.

Оранчак работи по задачата още от 2006 г. насам. За да разбие кода на посланието от убиеца, използва специално разработен софтуер за декриптиране - и малко късмет. Програмата е създадена от Ван Айке (AZDecrypt) и преглежда 650 000 възможни вариации на съобщението. В една от тях се появяват няколко смислени думи - нишката, по която тримата тръгват напред, докато успяват да дешифрират и остатъка от посланието.

Единственото разочарование е, че в него не откриват информация, която би могла да подскаже кой всъщност е убиецът.

Zodiac Killer не просто тероризира населението на Сан Франциско в края на 60-те години, но и въвлича местните медии като част от "играта си".

Всичко започва през декември 1968 г., когато двама гимназисти са намерени мъртви в автомобил малко след първата си среща.

През юли 1969 г. е извършено ново нападение срещу двойка, но мъжът успява да оцелее. Няколко месеца по-късно мъж и жена са намушкани в близост до езеро, и отново само мъжът оцелява. В края на годината е убит таксиметров шофьор.

Нападателят така и не е идентифициран. Но в писмата си до вестниците неизвестният автор твърди, че е отговорен за смъртта на цели 37 души. При това - прибавя към тях кървави парчета от дрехи, за да докаже действията си. Скандалът около серийния убиец става тема no.1 на местните телевизии и преса.

Истинската история на Zodiac Killer вдъхновява два известни филма - "Dirty Harry" от 1971 г. с Клинт Истууд, в който героят му преследва психопата "Скорпио", и "Zodiac" с Джейк Джиленхол, Робърт Дауни-джуниър и Марк Ръфало от 2007 г.

Писмата му съдържат както четима информация, така и криптирани послания. В съобщението, което Дейвид Оранчак и колегите му успяват разчетат 51 години по-късно, се казва следното:

"Надявам се, че се забавлявате докато се опитвате да ме хванете / Онзи който показахте по телевизията не съм аз / И това е показателно / Аз не се страхувам от газовата камера защото тя ще ме изпрати в рая още по-скоро / Защото сега имам достатъчно роби които работят за мен / a останалите нямат нищо / когато стигнат в рая / затова не се страхуват от смъртта / не се страхувам защото знам че новият ми живот ще бъде лесен в райската смърт".

Телевизионното предаване, споменато в писмото, е "Шоуто на Джим Дънбар" - публицистично предаване, което се е излъчвало в района на Сан Франциско през 60-те. Шифърът е изпратен до редакцията на вестника две седмици, след като в шоуто се обажда човек, твърдящ, че той е серийният убиец.

Екипът на Оранчак открива, че авторът на шрифта не изписва посланието си отляво надясно и отгоре надолу, както би изглеждала посоката на текст в една книга, а го разполага по диагонал и то стъпаловидно. Разпознаването на тази последователност всъщност е най-трудният момент в разбиването на кода. Една правописна грешка, която убиецът повтаря в няколко писма, също помага за разгадаване на мистерията.

Цялата история на декодирането е публикувана от Оранчак в YouTube:

Тримата програмисти, които са успели да разчетат писмото, са подали сигнал до ФБР преди дни. Едва когато службата им дава разрешение, те публикуват откритията си.

От Федералното бюро в Сан Франциско пуснаха уточнение в профила си в Twitter, че имат информация за частното разследване:

"Zodiac Killer тероризира няколко населени места в Северна Калифорния и макар да са минали десетилетия, продължаваме да търсим справедливост за жертвите на бруталните престъпления. Тъй като разследването е отворено и от уважение към жертвите и техните семейства, няма да коментираме случая на този етап".

Още две съобщения на убиеца все още не са декодирани - а в едно от тях изглежда се крие ключът към загадката на самоличността му.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Netflix ще прави нов сериал от вселената на Stranger Things

Стрийминг услугата ще опита да превърне сериала в развлекателен франчайз

Служителка на МВР е помогнала на Семерджиев да се укрие

Обвиненият за катастрофата при "Черни връх" е карал без книжка от 2005 г.

На "олимпийски" шопинг с Ивет Горанова

С какво се храни шампионката по карате и каква ще стане като порасне

ГЕРБ заплаши да бойкотира работата на НС до гласуването на нов кабинет

Атанасова каза, че няма смисъл да прави кворум на това "провалено и агонизиращо Народно събрание"

Името на Таки изплува и в случая с Георги Семерджиев, причинил катастрофата в София

Според БНТ обвиненият шофьор е част от групировката на наркотрафиканта в Студентски град

ИТН обвини Кирил Петков, че създава "корупционна среда" в МРРБ

Премиерът забранил МРРБ да прави плащания над 900 000 лв. без разрешение на кабинета

ЕС обмисля нови ограничения за Facebook и Google заради политическите реклами

Идеята е да бъде забранено показването на политически реклами въз основа на някои лични потребителски данни

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос