340 букви, цифри, фигури и знаци - това е писмото, което редакцията на "Сан Франциско Кроникъл" получава на 8 ноември 1969 г. Подателят му е т.нар. Zodiac Killer - един от най-мистичните серийни убийци в историята на САЩ, отнел живота на най-малко петима души. Самоличността му остава неизвестна и до днес, но загадката на шифъра му най-после беше разбита - и то не благодарение на ФБР, а на трима любители. 

Дейвид Оранчак е софтуерен разработчик от Вирджиния, Ярл ван Aйке е белгийски програмист, а Сам Блейк е математик от Австралия. 

Оранчак работи по задачата още от 2006 г. насам. За да разбие кода на посланието от убиеца, използва специално разработен софтуер за декриптиране - и малко късмет. Програмата е създадена от Ван Айке (AZDecrypt) и преглежда 650 000 възможни вариации на съобщението. В една от тях се появяват няколко смислени думи - нишката, по която тримата тръгват напред, докато успяват да дешифрират и остатъка от посланието. 

Единственото разочарование е, че в него не откриват информация, която би могла да подскаже кой всъщност е убиецът. 

Zodiac Killer не просто тероризира населението на Сан Франциско в края на 60-те години, но и въвлича местните медии като част от "играта си".

Всичко започва през декември 1968 г., когато двама гимназисти са намерени мъртви в автомобил малко след първата си среща. 

През юли 1969 г. е извършено ново нападение срещу двойка, но мъжът успява да оцелее. Няколко месеца по-късно мъж и жена са намушкани в близост до езеро, и отново само мъжът оцелява. В края на годината е убит таксиметров шофьор. 

Нападателят така и не е идентифициран. Но в писмата си до вестниците неизвестният автор твърди, че е отговорен за смъртта на цели 37 души. При това - прибавя към тях кървави парчета от дрехи, за да докаже действията си. Скандалът около серийния убиец става тема no.1 на местните телевизии и преса. 

Истинската история на Zodiac Killer вдъхновява два известни филма - "Dirty Harry" от 1971 г. с Клинт Истууд, в който героят му преследва психопата "Скорпио", и "Zodiac" с Джейк Джиленхол, Робърт Дауни-джуниър и Марк Ръфало от 2007 г.

Писмата му съдържат както четима информация, така и криптирани послания. В съобщението, което Дейвид Оранчак и колегите му успяват разчетат 51 години по-късно, се казва следното: 

"Надявам се, че се забавлявате докато се опитвате да ме хванете / Онзи който показахте по телевизията не съм аз / И това е показателно / Аз не се страхувам от газовата камера защото тя ще ме изпрати в рая още по-скоро / Защото сега имам достатъчно роби които работят за мен / a останалите нямат нищо / когато стигнат в рая / затова не се страхуват от смъртта / не се страхувам защото знам че новият ми живот ще бъде лесен в райската смърт". 

Телевизионното предаване, споменато в писмото, е "Шоуто на Джим Дънбар" - публицистично предаване, което се е излъчвало в района на Сан Франциско през 60-те. Шифърът е изпратен до редакцията на вестника две седмици, след като в шоуто се обажда човек, твърдящ, че той е серийният убиец. 

Екипът на Оранчак открива, че авторът на шрифта не изписва посланието си отляво надясно и отгоре надолу, както би изглеждала посоката на текст в една книга, а го разполага по диагонал и то стъпаловидно. Разпознаването на тази последователност всъщност е най-трудният момент в разбиването на кода. Една правописна грешка, която убиецът повтаря в няколко писма, също помага за разгадаване на мистерията.

Цялата история на декодирането е публикувана от Оранчак в YouTube:  

Тримата програмисти, които са успели да разчетат писмото, са подали сигнал до ФБР преди дни. Едва когато службата им дава разрешение, те публикуват откритията си. 

От Федералното бюро в Сан Франциско пуснаха уточнение в профила си в Twitter, че имат информация за частното разследване: 

"Zodiac Killer тероризира няколко населени места в Северна Калифорния и макар да са минали десетилетия, продължаваме да търсим справедливост за жертвите на бруталните престъпления. Тъй като разследването е отворено и от уважение към жертвите и техните семейства, няма да коментираме случая на този етап". 

Още две съобщения на убиеца все още не са декодирани - а в едно от тях изглежда се крие ключът към загадката на самоличността му.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Златните момичета и Йордан Йовчев в X-то юбилейно издание на „Жълти стотинки“ на Vivacom

И тази година инициативата ще набира средства за олимпийските отбори по природни науки

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията

Милен Митев e избран за генерален директор на БНР

СЕМ го подкрепи с 4 гласа "За"

КС реши: Кирил Петков е станал министър в нарушение на Конституцията

Актовете му не се отменят и няма проблем да е депутат

В 4-хилядното село Градец доскоро не вярваха в Covid, но вече над 50 души искат да се ваксинират

Там почина 28-годишна родилка, която загуби и близнаците си заради коронавируса

Жаир Болсонаро - първият президент, който рискува да бъде обвинен заради провала с Covid

Бразилските сенатори искат начало на процес срещу него заради "престъпления срещу човечеството"