Комисията по досиетата обяви 51 имена на кандидати за народни представители, за които има данни за принадлежност към разузнавателните служби на тоталитарния режим до 1989 г. 

"Квотата на ДС" с претенденти за присъствие в законодателната власт е значително по-малка в сравнение с изборите от 4 април 2021 г. Тогава бяха осветени общо 87 кандидат-депутати, а "Демократична България" беше единственият сигурен участник в 45 Народно събрание без агенти или сътрудници на ДС в листите си. 

"БСП за България" остава на първо място в списъка на КомДос с 11 кандидати, сътрудничили на Държавна сигурност. Сред тях са Велизар Енчев, Румен Гечев, Таско Ерменков и др. 

Листата на Жан Виденов "Ляв съюз за чиста и свята република" се оказва втора по брой на бившите агенти - сред тях е и името на бившия премиер и водач на листата в 16 и 17 МИР, който още през 2008 г. беше осветен като съдържател на явочна квартира за ДС. 

Името на Ветко (Вълчо) Арабаджиев също се появява в списъка на Комисията по досиетата. Той е проверяван в качеството си на кандидат за народен представител в две от листите на "Движение Заедно за промяна". За първи път принадлежността на Арабаджиев към бившите служби за сигурност беше осветена през 2014 г., когато комисията проверяваше големите длъжници към банка "Хеброс". 

При ГЕРБ-СДС отново са попаднали кандидати с минало в ДС - това са Мартин Иванов от листата в 5 МИР Видин и Станислав Андреев от 2 МИР Бургас. 

В списъка на КомДос от "Има такъв народ" се виждат имената на Иван Хиновски и Николай Радулов, които бяха сред водещите кандидати на партията на Слави Трифонов и през април 2021 г.  

Коалицията на ВМРО, НФСБ и "Воля" е номинирала петима бивши сътрудници на ДС - вкл. Боян Чуков, Христо Смоленов, Александър Урумов. 

Шестима са кандидат-депутатите на ДПС, осветени като съпричастни към службите на тоталитарния режим - всеки от тях е многократно проверяван през последните близо 15 години, но въпреки това продължава да "пази" място в партийните листи. 

"Българско лято" на Васил Божков е кандидатирала общо четирима души с минало в ДС. 

Двама от "Изправи се! Мутри вън" също са в списъка на Комисията по досиетата - и двамата са проверявани и осветени и на предходните парламентарни избори. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Александър Николов: Битовите потребители ще получат 25% компенсация за декември и 1/3 за януари

Азербайджан обещава по-големи количества газ за България през зимата

Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество

Законодателните промени за съдебната реформа ще са готови за обществено обсъждане до седмица

Закрива се спецсъдът и спецпрокуратурата, променя се работата на ВСС и КПКОНПИ се трансформира

Преди 7 г. Австралия не пусна и Флойд Мейуедър

Върховенството на закона в Австралия - или как отказаха виза на боксьора заради сексуално насилие

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония