Чифт кецове на Майкъл Джордан, носени от шесткратния шампион на НБА през дебютния му сезон за „Чикаго Булс“, бяха продадени за 560 хиляди долара на международен търг. 

Така продажбата надскочи три пъти очакваната цена и постави рекорд за най-скъпи кецове, пуснати на търг, съобщиха от аукционната къща „Сотбис“. Тя и компанията „Кристис“ заемат около 90% от световния пазар на аукционни продажби на антиквариат и предмети на изкуството.

За ценния предмет наддаваха 10 души от шест държави, разположени на четири различни континента. От „Сотбис“ описаха търга като „война на наддаване“, тъй като в последните 20 минути от аукциона цената на модела „Nike Air Jordan 1“ се е вдигнала с 300 хиляди долара.

Най-скъпите кецове, продадени на търг, до този момент бяха от модела на Nike „Мoon Shoe“. Аукционът бе организиран миналата година и обувките достигнаха цена от 437 500 долара.

Моделът „Nike Air Jordan 1“ е разработен специално за Въздушния, който започва кариерата си в НБА през 1984 г. Тогава марката Converse има договор с лигата и Джордан създава истинско противоречие, когато носи „Найки“. Червеният цвят дори е забранен и баскетболистите трябва да са обути само в бяло. От Nike обаче установяват, че си струва да плащат глоба на НБА всяка вечер, в която Майкъл играе с червените кецове и "инвестицията" им се отплаща.

„Произведени между февруари и април 1985, „Nike Air Jordan 1“ са носени от Джордан по време на ранен и ключов етап от неговата кариера. Оттам следва бум в популярността на кецовете“, съобщават от „Сотбис“.

Почти през цялата си кариера шесткратният шампион на НБА носи обувки с различен номер – лявата му е 13, а дясната – 13,5. На дясната част от чифта кецове, които бяха продадени за рекордна сума, фигурира и подпис на легендата, направен с перманентен маркер.

Въздушния носи този модел едва до 29 октомври 1985, когато чупи крака си и пропуска 64 двубоя от редовния сезон за „Чикаго Булс“. След като се възстановява, той вече използва модифицирана версия на „Nike Air Jordan 1“.

Интересното е, че търгът съвпадна с времето, когато бе излъчен последният епизод на "The Last Dance": Историята на отбора, който промени баскетбола завинаги Тя разказва за финалния сезон на Джордан и съотборниците му в „Чикаго Булс“, които сътвориха история и се превърнаха в най-великата баскетболна династия. Филмът е и най-гледаната документална поредица на телевизията за всички времена. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Жестоко убийство на съпругата на координатора на ГЕРБ в Русе, двама мъже са обвинени

Извършителите са признали за убийството на шефката на аптеки Еранухи Пехливанян

На живо: ГЕРБ напусна пленарната зала при обръщението на Радев

Президентът се обръща към нацията от трибуната на Народното събрание

Пореден случай на агресия срещу медици, Сербезова призова за "уважение, а не терор"

Мъж е задържан, след като нахлу в Covid-отделение в Русе и се спречка с лекари

Лена Бориславова: Прокуратурата забравя, че власт власт възпира

"КПКОНПИ няма да е едноличен, а колективен орган"

След уволнението в "Автомагистрали": "Задкулисието се връща през задния вход"

Десислава Христова уличи новия шеф на АПИ във връзка с проблемна фирма от "инхаус" поръчките

Microsoft купува създателите на Call of Duty и World of Warcraft за $69 млрд.

Това е най-голямата сделка по придобиване в историята на Microsoft