Едно от най-големите обещания за новото поколение мобилни мрежи е, че ще можем да постигаме още по-високи скорости, с които да сваляме големи файлове за по няколко секунди. Ново проучване на Vivacom показва, че този маркетингов акцент все пак не е най-важният елемент от 5G мрежите - поне за потребителите в България.

Изследването, проведено от “Прагматика” сред потребители на смартфони у нас, сочи, че за две трети от запитаните всъщност най-важното е покритието на 5G мрежата. На първо четене това е изненадващ резултат, тъй като манията за високи скорости сякаш движи мобилната индустрия от повече от десетилетие.

При навлизането на 4G мрежите именно бързият интернет, с който може да се гледа видео и спокойно да се качва съдържание директно от телефона, беше основната притегателна сила. Днес приоритетите са други и номер едно сред тях е надеждната мрежа, която да е достъпна и извън големите градове, в по-малки населени места и курорти.

Това може да се обясни много лесно с доброто качество на мобилните мрежи у нас. Дълги години България е на челните места по скорости на мобилния интернет в Европа и света. Затова и днес потребителите вече приемат високите скорости по-скоро за даденост, отколкото за нещо специално. Отделно пандемията все пак ни затвори малко или повече в границите на родината и ни прати на нови и по-малко урбанизирани места.

Именно на тези променени нагласи базира подхода си към 5G мрежата си Vivacom. Целта на оператора е да предложи най-голямото покритие, като към момента може да се похвали с най-голямата 5G мрежа в страната*. Тя е достъпна в над 200 населени места и курорта, като плановете за разширението ѝ включват инвестиция от 125 млн. лева за 2021 г.

Друг акцент от проучването, проведено от “Прагматика” в края на юли, е, че близо 80% от потребителите биха използвали 5G, стига да имат достъп. Това обаче включва не само покритие, там където се намират потребителите, но и подходящо устройство. Сравнително ниското проникване на 5G смартфони е причината едва 11% от запитаните да са използвали новата технология към момента на проучването.

Приоритетите на потребителите изглежда ще бъдат задоволени. Оказва се обаче, че технологията няма особено значение за почти никого. Едва 4% от запитаните правят разлика между C-band и DSS, докато за останалите 96% важното е потребителското преживяване във всички негови аспекти.

Друг важен елемент за огромна част от участниците в анкетата е цената на услугата. Малко над 60% от потребителите изпитват притеснения, че 5G ще увеличи разходите им и ще изисква допълнително плащане. Vivacom отговаря и на тези тревоги като включва 5G свързаност във всички свои мобилни абонаментни планове, без допълнителни такси.

Става ясно, че най-големите приоритети на потребителите на смартфони са малко по-различни, отколкото технологичният бранш си мислеше. Това, разбира се, не променя основните неща, за които хората използват устройствата си, дори и с 5G възможности.

Малко над половината запитани търсят актуална информация, 50% потъват в социални мрежи, а 49% гледат видео онлайн. Може би малко изненадващо е, че едва 14% казват, че ще стриймват или качват видеа онлайн - обяснението е във все по-добрите стрийминг и телевизионни услуги - пример за последното е EON на Vivacom.


*Най-голямо покритие на 5G мрежа след сравнение по публично достъпна информация към 16.08.2021 г. за 5G покритието на операторите по брой населени места и курорти. 5G мрежата е достъпна за всички настоящи и бъдещи клиенти с мобилни абонаментни планове и съвместими устройства. Повече информация на vivacom.bg


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бивш ръководител на ЦРУ: Ако Путин използва ядрено оръжие, НАТО ще реагира

Според Дейвид Петреъс използването на ядрени оръжия ще "трябва да има отговор"

"Всичко тепърва предстои" за Слави Трифонов, след като ИТН изпадна под 4%

Нито дума за крайния резултат от изборите, провокирани от ходовете на ИТН

Кейт Бланшет се устремява към трети "Оскар" с новия си филм

Изглежда, че Бланшет има всички шансове да вземе трета статуетка с ролята си в „Tár“

Иван Костов: Никой няма да посмее да управлява, Борисов се страхува, че ще падне до една година

"Щом ГЕРБ, ДПС и Възраждане свалиха кабинета, нека сега да управляват. Вярно е, че това може да е "коалиция от ада", но това е казал българският избирател"

БСП отказва коалиция с ГЕРБ и ДПС в 48 Народно събрание

"Категорично оставки няма да подаваме"

Жълтите павета стигнаха и до прокуратурата след видео как се троши паве с чук

"Трейс Груп Холд" получава глоба от 100 000 лв. за увреждане на керамичната настилка

Мая Манолова ще получава държавна субсидия с 1.01% от гласовете

"Възраждане" ще разполага с 2 млн. лв. годишна субсидия

Тежките критики на Кадиров към Кремъл нанесоха удар по пропагандата в Русия

Загубата в Лиман подтикна чеченския лидер да заговори и за ядрено оръжие