6 г. затвор за София Сапега - приятелката на бившия главен редактор на NEXTA, арестувана в Беларус

Съдът в Беларус наказа с 6 години лишаване от свобода София Сапега - 24-годишната приятелка на бившия главен редактор на опозиционната медия NEXTA Роман Протасевич.

Сапега и Протасевич бяха арестувани преди една година, когато беларуските власти принудиха самолет на Ryanair по линията Атина-Вилнюс да кацне в Минск с фалшива тревога, че на борда му има експлозив.

Младата жена е гражданка на Русия, но Кремъл не предприе мерки по защитата ѝ от съдебно преследване в Беларус.

Сапега беше обвинена по седем състава от Наказателния кодекс, включително за "разпалване на омраза" и разпространение на лична информация, отправяне на заплахи срещу полицейски служител и възпрепятстване на професионалната работа на журналист.

Истинската причина за атаката срещу София Сапега и приятеля ѝ е администрирането на каналите на Nexta в Telegram - част от малкото достоверни източници по време на масовите протести срещу Александър Лукашенко през 2020 г., по време на които беше упражнено полицейско насилие срещу граждани и опозиционни активисти.

Медията привлече масова популярност по време на бунтовете срещу президентските избори, на които Лукашенко отново обяви победа.

През май 2021 г. пътнически самолет на Ryanair от Атина за Вилнюс беше принуден да се приземи в Минск под фалшив претекст за това, че има бомба на борда - целта на акцията беше 26-годишният Протасевич и приятелката му да бъдат задържани и съдени. През октомври 2021 г. Nexta беше обявена за "екстремистка организация" от режима в Беларус.

Според прокуратурата - Nexta са публикували списък с лични данни на служители от полицията, следствието, съда и държавната администрация, които после започнали да получават заплахи.

Обвинението твърди още, че жената е изпълнила задълженията си по сключено споразумение за сътрудничество и е започнала да плаща пари, за които е обвинена, че е получила "по престъпен начин".

Сапега е била принудена да напише и молба за помилване до Александър Лукашенко. Въпреки това получава ефективна присъда на първа инстанция.

Сапега е студентка в Европейския хуманитарен университет в Минск. тя прекара почти една година под домашен арест. Делото срещу нея започна в края на март 2022 г. и приключи за малко повече от месец.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024