60 млн. лв. за 4 г.: Цената на "държавното" разпространение на печата Снимка: © Getty Images

Държавното предприятие "Български пощи", което беше задължено от правителството да организира разпространението на вестници и списания, обяви обществена поръчка за 60 млн. лв. в срок от 4 години.

Пощите бяха натоварени с функцията да транспортират периодичните печатни издания след фалита на най-големия разпространител "Национална дистрибуция". Дейността трябваше да се поеме още от 1 март, а финансирането й - да се осигури с дотация от бюджета. Максималният размер на допустимата държавна помощ е 15 млн. евро на година, по данни на министъра на транспорта Росен Желязков.

Поръчката на "Български пощи" е разделена на четири дейности - планиране и продажба на печатни издания, получаване от печатницата и подготовка за експедиция, разпространение до пунктовете за продажба и администриране на продажбите и финансовите постъпления от тях.

Изпълнителят ще трябва да осъществява целия процес по организация, логистика, транспорт, връщане на непродадените вестници и счетоводство. От "Български пощи" обясняват намерението си да централизират в частен търговец разпространението на печата с това, че "разделянето на обособени позиции би довело до несъвместимост между различните изпълнители, дължащи се на различни стратегии за изпълнение на тяхната част от поръчката".

По план изпълнителят ще трябва да прави по 3100 доставки всеки ден на приблизително 325 000 броя печатни издания. Търсенето на единствен изпълнител "гарантира в най-голяма степен постигане на целите на Възложителя, а именно устойчиво работещо решение за осъществяване на цялостния процес по организация, логистика и транспорт на готови печатни издания до пунктовете за крайно разпространение на национално ниво", се казва още в документите на поръчката.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да се откажем, нито ще се предадем

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни

12:31 - 24.04.2024
Живот

Олена Грицюк - бежанката от Чернигов, която преведе "История Славянобългарская" на украински

Архитектката сама превежда и оформя Паисиевото издание

11:48 - 24.04.2024
Важно днес

Не МВР, а bTV разпространи още кадри от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

И те обаче поставят въпрос дали конфликтът не започва по-рано

11:25 - 24.04.2024