60 млн. лв. за 4 г.: Цената на "държавното" разпространение на печата Снимка: © Getty Images

Държавното предприятие "Български пощи", което беше задължено от правителството да организира разпространението на вестници и списания, обяви обществена поръчка за 60 млн. лв. в срок от 4 години.

Пощите бяха натоварени с функцията да транспортират периодичните печатни издания след фалита на най-големия разпространител "Национална дистрибуция". Дейността трябваше да се поеме още от 1 март, а финансирането й - да се осигури с дотация от бюджета. Максималният размер на допустимата държавна помощ е 15 млн. евро на година, по данни на министъра на транспорта Росен Желязков.

Поръчката на "Български пощи" е разделена на четири дейности - планиране и продажба на печатни издания, получаване от печатницата и подготовка за експедиция, разпространение до пунктовете за продажба и администриране на продажбите и финансовите постъпления от тях.

Изпълнителят ще трябва да осъществява целия процес по организация, логистика, транспорт, връщане на непродадените вестници и счетоводство. От "Български пощи" обясняват намерението си да централизират в частен търговец разпространението на печата с това, че "разделянето на обособени позиции би довело до несъвместимост между различните изпълнители, дължащи се на различни стратегии за изпълнение на тяхната част от поръчката".

По план изпълнителят ще трябва да прави по 3100 доставки всеки ден на приблизително 325 000 броя печатни издания. Търсенето на единствен изпълнител "гарантира в най-голяма степен постигане на целите на Възложителя, а именно устойчиво работещо решение за осъществяване на цялостния процес по организация, логистика и транспорт на готови печатни издания до пунктовете за крайно разпространение на национално ниво", се казва още в документите на поръчката.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

С челник срещу сметките за ток? Как невинен клип прати българско семейство в световните медии

Чавдар и Тони не пестят ток, докато стоят на тъмно. Но фалшивата новина обиколи света

14:53 - 27.11.2022

Протестите в Китай стават все по-смели: Чуват се призиви за оттеглянето на Си Дзинпин

Чуват се скандирания "Долу Комунистическата партия"

14:04 - 27.11.2022

Карадайъ дава интервю: "Давайте следващия въпрос... Ако баба ви беше мъжка, щяхме ли да водим разговор..."

"На Марс ли да изселим депесарите", пита лидерът на ДПС в нервен разговор с Мария Цънцарова

12:30 - 27.11.2022

Игра на "Дипломация" с "Цицерон": Изкуственият интелект, който блъфира почти като човек

Алгоритъмът на "Мета", кръстен на римския държавник и философ, може да бъде полезен и в други сфери

10:34 - 27.11.2022