Самолет Fokker 100 на авиокомпанията Bek Air се е разбил малко след излитане от летището в Алмати, Казахстан. 

12 души са загинали при тежкия инцидент, на борда на самолета са се намирали общо 98 души, от които - петчленен екипаж. Медицинска помощ е оказана на 60 пострадали, като 18 души се намират в тежко състояние. 

Полетът по линията до Нур-Султан (бившата Астана) е тръгнал около 7 ч. местно време. Малко след излитането обаче самолетът е изгубил височина и се е врязал в бетонна ограда, като по пътя си е разрушил двуетажна сграда. 

Падналият Fokker 100 е произведен преди 23 години, като има сертификат за летателна годност от май 2019 г., съобщава руската агенция РБК. Моделът е самолет с два турбо-двигателя, предназначен за полети на кратки или средни разстояния. Максималната вместимост е 107 пасажери. Fokker 100 не се произвежда от 1997 г., когато холандската компания-производител е обявена в несъстоятелност. Поддръжката на машините се изпълнява от други обслужващи фирми. 

Bek Air е казахстанска авиокомпания, основана през 1999 г., която е базирана в Уралск. Флотът й се състои от седем машини Foker 100. Компанията е прекратила всички полети до изясняване на причините за инцидента край Алмати, а оперативният й сертификат е спрян.  

Първоначалните версии на разследването се фокусират върху евентуална грешка на пилотите или техническа неизправност на самолета. Вицепремиерът на Казахстан Роман Скляр съобщава, че при излитането самолетът е ударил пистата с опашката си два пъти. Интервалът между следите от ударите по земята е между 300 и 400 метра. Черните кутии на самолета вече са извадени и ще бъдат проверени от разследващите. 

Сред жертвите на катастрофата е Рустем Кайдаров (79 г.), бивш ръководител на следствието в Казахстан, който ръководи организацията "Съвет на генералите", съобщават местните медии. Идентифицирани са още двама украински граждани, един гражданин на Киргизстан и един - от Китай. Казахстан обяви 28 декември за ден на национален траур заради тежкия инцидент. 

Това е третата тежка самолетна катастрофа край Алмати за последните 10 години. През януари 2013 г. пътнически самолет се разби край града, като отне живота на 20 души. Малко преди това се случи инцидент с военен самолет, превозващ няколко висши офицери от службите за сигурност на Казахстан. При инцидента загинаха общо 27 души. 

 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети