Снимка: © https://www.facebook.com/Vasil.Naydenov.Music

Правителството ще отпусне допълнителна месечна пенсия на 65 от най-популярните български естрадни и рок музиканти, композитори и текстописци.

Сред получателите на наградиите за заслуги към българската култура са хора като Васил Найденов, Богдана Карадочева, Ваня Костова, Валди Тотев, Кирил Маричков, Йорданка Христова, Митко Щерев, Етиен Леви, Константин Марков, Маргарита Хранова, Георги Станчев, Панайот Панайотов, Веселин Маринов и др.

Средствата са в два размера - 350 или 500 лв. на месец - а творците ще имат право да ги получават в период от три години.

Причината за изплащането на допълнителните пенсии е свързана с лиспващи данни от архивите с хонорарите и осигуровките им от времето преди 1989 г. в "Концертна дирекция".

През 2013 г. влезе в сила Закон за награждаване на лица с особени заслуги към българската държава и нацията, който позволява присъждането на пожизнениили периодични (от 1 до 3 години) "парични награди" за изключителни постижения и цялостен принос.

Музикантът Валди Тотев ("Щурците") публикува своя позиция по повод допълнителните пенсии, като посочи, че причината за липсващите данни за трудовия му стаж е "безобразния мързел и безотговорност на служители" от ДО "Музика".

Той описва опитите си да събере всички документи за доказване на осигуровките му от 70-те години насам, като изчислява общо 41 години и 3 месеца осигурителен стаж. "Резултатът е 255 лева пенсия", казва той в публикация във Facebook.

Покойният актьор Филип Трифонов се бореше да получи държавна пенсия в последните години от живота си, като настояваше да се освети процесът, при който се избират "заслужилите" артисти и творци.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна се прицели в руските сили, които стрелят по и от АЕЦ "Запорожие"

Зеленски определи тези войници като "специална цел"

Салман Рушди вече не е на командно дишане и може да говори

Писателят бе нападнат по време на своя лекция

Почина поетесата Екатерина Йосифова

Българската писателка си отиде на 81 години

Консерваторите в САЩ пускат свое приложение за запознанства за "хора с правилно разбиране за света"

Потребителите от женски пол ще могат да получат безплатни премиум акаунти, но мъжете ще трябва да си платят за него