7 души са били подслушвани незаконно у нас през 2021 г. Снимка: © Unsplash

Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) е установило, че 7 души са били подслушвани незаконно през 2021 г.

НБКСРС съобщи в свой доклад, че е приключило 246 преписки и е установило, че по отношение на 7 души са били използвани неправомерно СРС, за което са уведомени компетентните държавни институции.

За 2021 г. в Националното бюро са постъпили 142 сигнала от граждани с твърдения, че спрямо тях са прилагани неправомерно СРС. Институцията се е самосезирала по отношение на 149 лица, като са разгледани общо 291 преписки. Проверките по 28 преписки продължават и през 2022 г.

12 от постъпилите сигнали в НБКСРС не са отговаряли на правилата за работа на бюрото и след разглеждането им е било взето решение да не се извършват проверки, за което гражданите са били уведомени.

141 от проверките са свързани с лица от протестите срещу правителството на Бойко Борисов и срещу главния прокурор Иван Гешев от лятото на 2020 г. От тях 128 са приключили, останалите 13 продължават. От доклада не става ясно дали измежду тях са седемте души, които са били обект на незаконно подслушване.

От общия брой на постъпилите сигнали - 65 са били от лица, посочили данни, че по отношение на тях има прилагани незаконосъобразни СРС в качеството им на ръководители или членове на политически партии или участници в протестите през лятото на 2020 г., както и от лица по повод изнесените в медиите твърдения.

„Предстои да бъде взето решение за уведомяване на засегнатите", пишат от институцията, която проверява сигнали и работи за това да не допуска следене от страна на държавата.

През юли 2021 г. Софийската градска прокуратура прекрати разследването дали е имало незаконно подслушвани политици и протестиращи по време на демонстрациите срещу кабинета "Борисов 3" и главния прокурор. Заключението ѝ беше, че в ДАНС, МВР и ДАТО не са открити доказателства за прилагане на специални разузнавателни средства по отношение на кандидати за народни представители и на представители на политически партии.

От прокуратурата съобщиха, че са проверили всички искания за прилагане на СРС, като са се самосезирали по твърдения на политици, че по време на протестите били подслушвани масово протестиращи. Прекратената проверка обаче доведе до съмнения сред представителите на тогавашната опозиция.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жълт код за опасно време е в сила за 18 области в страната

Предупреждението от първа степен е за валежи и гръмотевични бури.

07:45 - 24.07.2024
Политика

Изтрива ли някой националната памет 

Защо възпитанието в патриотизъм като антагонизъм е залог за бъдещи конфликти

07:40 - 24.07.2024
Важно днес

Бързият влак София-Варна дерайлира в района на гара Своге

Пътници разказват, че първо са усетили силна вибрация и след това един от вагоните е излязъл от релси.

07:25 - 24.07.2024