Снимка: © Unsplash

Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) е установило, че 7 души са били подслушвани незаконно през 2021 г.

НБКСРС съобщи в свой доклад, че е приключило 246 преписки и е установило, че по отношение на 7 души са били използвани неправомерно СРС, за което са уведомени компетентните държавни институции.

За 2021 г. в Националното бюро са постъпили 142 сигнала от граждани с твърдения, че спрямо тях са прилагани неправомерно СРС. Институцията се е самосезирала по отношение на 149 лица, като са разгледани общо 291 преписки. Проверките по 28 преписки продължават и през 2022 г.

12 от постъпилите сигнали в НБКСРС не са отговаряли на правилата за работа на бюрото и след разглеждането им е било взето решение да не се извършват проверки, за което гражданите са били уведомени.

141 от проверките са свързани с лица от протестите срещу правителството на Бойко Борисов и срещу главния прокурор Иван Гешев от лятото на 2020 г. От тях 128 са приключили, останалите 13 продължават. От доклада не става ясно дали измежду тях са седемте души, които са били обект на незаконно подслушване.

От общия брой на постъпилите сигнали - 65 са били от лица, посочили данни, че по отношение на тях има прилагани незаконосъобразни СРС в качеството им на ръководители или членове на политически партии или участници в протестите през лятото на 2020 г., както и от лица по повод изнесените в медиите твърдения.

„Предстои да бъде взето решение за уведомяване на засегнатите", пишат от институцията, която проверява сигнали и работи за това да не допуска следене от страна на държавата.

През юли 2021 г. Софийската градска прокуратура прекрати разследването дали е имало незаконно подслушвани политици и протестиращи по време на демонстрациите срещу кабинета "Борисов 3" и главния прокурор. Заключението ѝ беше, че в ДАНС, МВР и ДАТО не са открити доказателства за прилагане на специални разузнавателни средства по отношение на кандидати за народни представители и на представители на политически партии.

От прокуратурата съобщиха, че са проверили всички искания за прилагане на СРС, като са се самосезирали по твърдения на политици, че по време на протестите били подслушвани масово протестиращи. Прекратената проверка обаче доведе до съмнения сред представителите на тогавашната опозиция.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мадоната с противотанковата ракета "Света Джавелин" смущава църквата, но помага на Украйна

Кампанията за дарения с образа от стенописа вече е събрала над 2 млн. долара

Путин изнудва Шолц и Макрон да свалят санкциите

Путин постави ултиматум за сваляне на санкциите, за да пусне износа на украинско зърно

Първите 200 бежанци от Украйна ще бъдат транспортирани в нови бази

Властта ще наказва ведомствата си, които отказват да отворят врати за бежанците

Украйна получи противокорабни ракети "Харпун" и самоходни гаубици M109

Дания и Великобритания са съдействали за новата пратка

Янев и Костадинов тръгнаха в атака срещу въвеждането на еврото

Синхрон между "Възраждане" и "БГ възход" ден след одобряването на националния план от Министерски съвет

Александър Дунчев уличи ИТН в "игра в полза на старата власт" и поиска вето от Радев върху закона за околната среда

2-годишното отлагане на по-силния контрол върху големи строежи е "спуснато под натиск"

Джоди Фостър е звездата в новия сезон на True Detective

Сериалът най-после се завръща след пауза от 3 години