Снимка: © Getty Images

След седем седмици в изолация всички испански граждани отново могат да излизат навън, за да се разхождат или спортуват. От 14 март насам в страната действаше една от най-стриктните блокади в Европа, наложена заради пандемията от коронавируса. Хората в Испания можеха да напускат домовете си само за да закупят храна и лекарства, да отидат на работа или за кратко да разходят домашните си любимци.

Миналата седмица правителството разхлаби мерките и позволи на децата да излязат. Дотогава Испания беше единствената страна в Европа, където лицата под 14 години изобщо не можеха да напускат домовете си, дори и с придружители. Сега в периода 12:00-19:00 ч. децата под 14 години могат да излязат заедно с родител.

В населените места с над 5000 жители са обособени часови интервали за различните групи от населението. От 10:00 до 12:00 ч. и от 19:00 до 20:00 ч. е периодът за излизане на гражданите, които са над 70 години, и за хора в неравностойно положение, които могат да напускат домовете си и с придружител. Лицата над 14-годишна възраст могат да излизат от 06:00 до 10:00 и от 20:00 до 23:00 ч. 

По официални данни на здравните власти, почиталите вследствие на коронавирусна инфекция в Испания са общо над 25 хиляди души, а заразените до момента са повече от 245 хиляди. Излекували са се над 146 хиляди души.

„Ройтерс“ предаде, че улиците на Барселона в събота са били пълни с хора, които тичат, както и с колоездачи, а струпване се е наблюдавало в близост до плажовете. В столицата Мадрид гражданите най-накрая са излезли да спортуват, като един от тях – Сусана Пиего, споделя: „Щастливи сме, чувстваме се свободни“.
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети