Снимка: © Getty Images

След седем седмици в изолация всички испански граждани отново могат да излизат навън, за да се разхождат или спортуват. От 14 март насам в страната действаше една от най-стриктните блокади в Европа, наложена заради пандемията от коронавируса. Хората в Испания можеха да напускат домовете си само за да закупят храна и лекарства, да отидат на работа или за кратко да разходят домашните си любимци.

Миналата седмица правителството разхлаби мерките и позволи на децата да излязат. Дотогава Испания беше единствената страна в Европа, където лицата под 14 години изобщо не можеха да напускат домовете си, дори и с придружители. Сега в периода 12:00-19:00 ч. децата под 14 години могат да излязат заедно с родител.

В населените места с над 5000 жители са обособени часови интервали за различните групи от населението. От 10:00 до 12:00 ч. и от 19:00 до 20:00 ч. е периодът за излизане на гражданите, които са над 70 години, и за хора в неравностойно положение, които могат да напускат домовете си и с придружител. Лицата над 14-годишна възраст могат да излизат от 06:00 до 10:00 и от 20:00 до 23:00 ч. 

По официални данни на здравните власти, почиталите вследствие на коронавирусна инфекция в Испания са общо над 25 хиляди души, а заразените до момента са повече от 245 хиляди. Излекували са се над 146 хиляди души.

„Ройтерс“ предаде, че улиците на Барселона в събота са били пълни с хора, които тичат, както и с колоездачи, а струпване се е наблюдавало в близост до плажовете. В столицата Мадрид гражданите най-накрая са излезли да спортуват, като един от тях – Сусана Пиего, споделя: „Щастливи сме, чувстваме се свободни“.
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед