70 жертви и стотици безследно изчезнали след тежки наводнения в Германия и Белгия (обновена) Снимка: © Getty Images

70 души са загинали, а общо 1300 се издирват след тежки наводнения в няколко западни провинции на Германия и в Белгия. Бедствието е засегнало и градове в съседните Нидерландия, Люксембург, Франция и Швейцария.

По данни на германската полиция, жертвите на наводненията са в провинция Северен Рейн - Вестфалия и Райнланд-Пфалц. Има загинали в района на Арвайлер (на около 30 км южно от Бон), в Ойзкирхен (35 км югозападно от Бон), в съседната община Райнбах, Кьолн, Солинген и др.

Стотици души се издирват в района на селищата, наводнени след обилни дъждове. Германската държавна метеорологична служба Deutsche Wetterdienst съобщава, че за някои райони валежите са невиждани за последните 100 години. На места дъждовете са били толкова силни, че са довели до срутване на жилищни сгради заради наводняването им.

Двама пожарникари са сред загиналите. Два района около Райнбах са евакуирани заради опасност от скъсване на язовирна стена в близост до населените места. Хората, които не могат да отседнат при роднини и близки, ще бъдат настанени временно в сградата на общината.

Извънредно положение е обявено в Хаген (близо до Дортмунд), след като приток на р. Рур, който преминава през града, е излязъл от коритото си. Движението на кораби по река Рейн - една от най-важните артерии за речния транспорт в Германия - е прекратено временно.

Германският канцлер Ангела Меркел, която в момента се намира на държавно посещение във Вашингтон, изказа съболезнования на засегнатите семейства.

"Шокирана съм от бедствието, което толкова много хора трябваше да преживеят. Изказвам съболезнования на близките на загиналите и изчезналите. Благодаря на множеството неуморни спасители от дъното на душата си", казва тя в изявление, цитирано от правителствения говорител Щефан Зайберт.

Вицепремиерът и финансов министър на Германия Олаф Шолц е прекратил отпуската си заради тежкото природно бедствие. Кандидатът за канцлер от "Зелените" Анналена Бербок също се е върнала от почивката си. Тя настоява правителството да обезщети "бързо и без бюрократични спънки" хората, които са изгубили домовете и вещите си в наводненията.

В Германия отговорността за контрола на бедствията и извънредните ситуации е на регионалните правителства в провинциите, посочва Focus. При особено тежки инциденти или природни бедствия местните власти могат да поискат помощ от федералното правителство или от съседни държави. В някои от най-тежко засегнатите региони са мобилизирани и екипи на Бундесвера.

Говорителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че ЕК е готова да помогне на всички засегнати държави чрез механизма за гражданска защита на ЕС.

Засега метеоролозите прогнозират, че най-тежкият етап от проливните дъждове е преминал. В Югозападна Германия обаче се очаква валежите да продължат с по-силна интензивност до утре.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024
Важно днес

Гешев обвини комисията "Нотариуса" в предизборно шоу, направи свое и закри седянката (Обновена)

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024
Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024