74 случая на Covid-19 за последното денонощие Снимка: © Getty Images

17:30 ч. - 1778 са потвърдените случаи на Covid-19 в България

Нови 20 положителни проби са отчетени между 8 ч. сутринта и 17 ч. следобед на 6 май, съобщават от Националния оперативен щаб. За цялото денонощие случаите достигнаха до 74 заради високия брой на потвърдените тестове, съобщени по-рано сутринта.

Обяснението на щаба за този ръст е свързано с таргетираното изследване на т.нар. клъстъри на зараза - т.е. групи, в които има по-висока вероятност от разпространение на заразата заради социалния контакт. Сред тях са обитатели и служители на социални домове, както и граждани, завръщащи се в България от чужбина.

Данните показват трето поредно денонощие на нарастване на новите случаи след период на постепенен спад.

Двама пациенти са починали през последните часове - мъж на 67 г. от Велико Търново с диабет, хронична бъбречна недостатъчност и хронична сърдечна недостатъчност; и 70-годишен мъж от Ямбол с хронична обструктивна белодробна болест.

Заболелите медици са общо 191.

Хоспитализираните пациенти с Covid-19 в страната са общо 353 души, като 38 от тях са в отделения за интензивна грижа.


15:00 ч. - Covid-19 е открит в социален дом в област Кюстендил

Четирима служители на дом за грижа за възрастни хора с умствена изостаналост в кюстендилското село Преколница са заразени с коронавирус. Персоналът на социалната институция е поставен под карантина, засега няма други положителни проби сред останалите 26 служители.

Обитателите на дома са общо 55 души, като все още не са излезли резултатите от техните изследвания. РЗИ Кюстендил все още проверява произхода на заболяването.

В сградата на дома са създадени условия за изолиране на пациенти, ще се промени и режима на работа, като служителите ще влизат на смени.


14:30 ч. - Нов смъртен случай във Велико Търново

Мъж на 67-годишна възраст е починал след инфекция от Covid-19 в болницата във Велико Търново в сряда. Човекът е страдал от онкологично заболяване и други съпътстващи увреждания на здравето.

Това е третият починал пациент с положителна проба за коронавирус в област Велико Търново от началото на епидемията.


10:00 ч. - Кръвната плазма е "терапия на първа линия"

Вливането на реконвалесцентна плазма е терапия на първа линия и се приема като най-важното средство за лечение на вируса в световен мащаб при липсата на конкретно антивирусно лекарство и ваксина за коронавируса. В България вече има първи резултати от това лечение. Това каза инфекционистът от ВМА доц. д-р Георги Попов в интервю за БНТ в сряда.

Двама от пациентите на ВМА с усложнения след заболяване от Covid-19 вече са третирани с кръвна плазма. Един от тях е бил интубиран и в критично състояние, като след вливането на антитела той е излязъл от интубация преди два дни и лекарите се готвят да го изпишат от болница.

Вторият пациент е бил с много сериозни увреждания, като е страдал от неходжкинов лимфом, с карцином на щитовидната жлеза и други придружаващи заболявания. Въпреки лечението той не е успял да се пребори с вируса.

"Нужни са не само дарители, а и специален център за кръводаряване, наличие на етична комисия, която да одобри това лечение, и наличие на пациенти. Всичко това го имаме във ВМА. Имам огромно възхищение към хора, които са готови да дарят кръвта си за производството на тази плазма. Жените първи откликнаха. Нужен ни беше период от 28 дни от оздравяването на тези пациенти, за да са образували достатъчно количество антитела. Центърът по кръводаряване във ВМА също имаше нужда от време, за да извърши молекулярните изследвания, да извърши акта на кръводаряване, да придобием плазмата и да я приложим в лечението", каза още доц. Попов.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Кръвната плазма: Новият опит за лечение на Covid-19


8:00 ч. - 54 нови положителни проби за Covid-19 са отчетени на територията на България през тази нощ.

Броят на новоотчетените случаи на заболяването през последните 24 часа достига до 69 души.

Общата сума на лабораторно потвърдените случаи на коронавирусна инфекция от началото на епидемията досега е 1758 случая.

Това съобщи говорителят на Националния оперативен щаб за Covid-19 Димо Димов.

9 от новите проби са на медицински лица - случаите са в Пазарджик и във Видин.

12 области в страната са отчели позитивни проби през последното денонощие, включително София и София област (14), Пазарджик (13), Благоевград и Ямбол (по 8), Видин и Кюстендил (по 7), Хасково (5) и др.

Нов смъртен случай има в Сливен, където е починал мъж на 78-годишна възраст. През последното денонощие бяха изгубени още двама пациенти - мъже от Велико Търново и Габрово със съпътстващи заболявания.

Д-р Нели Пандева, лекарката от Спешна помощ - София, която почина в болница преди седмица, също ще бъде включена в броя на смъртните случаи, свързани с Covid-19.

Последната й проба на PCR-тест е показала, че д-р Пандева действително е била инфектирана с новия коронавирус. Съмненията около нейния случай възникнаха заради това, че първите й две изследвания са били отрицателни.

Димо Димов уточни, че големият брой на нови случаи се дължи на таргетно изследване на домове за стари хора и на пасажерите от полети, с които български граждани се завръщат от чужбина през последните дни.

"Успяваме много бързо да локализираме огнищата, много бързо ги потушаваме на този етап", каза той. За едно денонощие са проведени общо 1465 изследвания, стана ясно от брифинга.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Неточен, досаден, но и феномен. Безсмислен ли е "Spotify Wrapped"

Защо не казва наистина коя точно е любимата ни музика, обяснява критикът Алексис Петредис

19:45 - 06.12.2023
Култура

Кармата е на страната на Тейлър Суифт

Поп иконата разказва за паденията, физическата подготовка за Eras Tour и възмездието пред TIME.

18:40 - 06.12.2023
Важно днес

Мъж от Раднево е отвлечен и пребит от служители на фирма за бързи кредити

Нападателите са криминално проявени и осъждани

18:11 - 06.12.2023
Технологии

Google пусна Gemini - най-мощния си AI-модел и конкурент на OpenAI

Google твърдят, че Gemini надминава конкурентите си в 30 от 32 показатели за сравнение

17:40 - 06.12.2023
Важно днес

Сидеров призна, че стажът на Кошлуков в "ТВ Алфа" е фиктивен, в услуга на Борисов и Пеевски

"Борисов ми казва, че Делян искал Кошлуков да стане шеф на БНТ. И аз му правя услуга"

16:38 - 06.12.2023
Важно днес

След "уроци" по български език и енергетика - НС ще разследва газовия договор с Турция

След повече от 2 часа упражнения по български език и енергетика, депутатите създадоха временна комисия, която да провери сделката с турската "Боташ".

16:08 - 06.12.2023
Важно днес

Задържаха един от най-опасните българи в Испания за рекет в размер на 500 хил. евро

Иво Българина, познат и като "Трошача на кости", изнудвал футболен шеф

15:18 - 06.12.2023
Живот

"Изнасилвани, разчленявани". BBC чу и видя как свидетели разказват за сексуални престъпления на "Хамас"

израелската полиция разследва предполагаеми сексуални престъпления от страна на „Хамас“, направени с особена жестокост.

15:16 - 06.12.2023