Снимка: © Getty Images

17:30 ч. - 1778 са потвърдените случаи на Covid-19 в България

Нови 20 положителни проби са отчетени между 8 ч. сутринта и 17 ч. следобед на 6 май, съобщават от Националния оперативен щаб. За цялото денонощие случаите достигнаха до 74 заради високия брой на потвърдените тестове, съобщени по-рано сутринта.

Обяснението на щаба за този ръст е свързано с таргетираното изследване на т.нар. клъстъри на зараза - т.е. групи, в които има по-висока вероятност от разпространение на заразата заради социалния контакт. Сред тях са обитатели и служители на социални домове, както и граждани, завръщащи се в България от чужбина. 

Данните показват трето поредно денонощие на нарастване на новите случаи след период на постепенен спад. 

Двама пациенти са починали през последните часове - мъж на 67 г. от Велико Търново с диабет, хронична бъбречна недостатъчност и хронична сърдечна недостатъчност; и 70-годишен мъж от Ямбол с хронична обструктивна белодробна болест.

Заболелите медици са общо 191. 

Хоспитализираните пациенти с Covid-19 в страната са общо 353 души, като 38 от тях са в отделения за интензивна грижа. 


15:00 ч. - Covid-19 е открит в социален дом в област Кюстендил

Четирима служители на дом за грижа за възрастни хора с умствена изостаналост в кюстендилското село Преколница са заразени с коронавирус. Персоналът на социалната институция е поставен под карантина, засега няма други положителни проби сред останалите 26 служители. 

Обитателите на дома са общо 55 души, като все още не са излезли резултатите от техните изследвания. РЗИ Кюстендил все още проверява произхода на заболяването. 

В сградата на дома са създадени условия за изолиране на пациенти, ще се промени и режима на работа, като служителите ще влизат на смени. 


14:30 ч. - Нов смъртен случай във Велико Търново 

Мъж на 67-годишна възраст е починал след инфекция от Covid-19 в болницата във Велико Търново в сряда. Човекът е страдал от онкологично заболяване и други съпътстващи увреждания на здравето. 

Това е третият починал пациент с положителна проба за коронавирус в област Велико Търново от началото на епидемията. 


10:00 ч. - Кръвната плазма е "терапия на първа линия"

Вливането на реконвалесцентна плазма е терапия на първа линия и се приема като най-важното средство за лечение на вируса в световен мащаб при липсата на конкретно антивирусно лекарство и ваксина за коронавируса. В България вече има първи резултати от това лечение. Това каза инфекционистът от ВМА доц. д-р Георги Попов в интервю за БНТ в сряда. 

Двама от пациентите на ВМА с усложнения след заболяване от Covid-19 вече са третирани с кръвна плазма. Един от тях е бил интубиран и в критично състояние, като след вливането на антитела той е излязъл от интубация преди два дни и лекарите се готвят да го изпишат от болница. 

Вторият пациент е бил с много сериозни увреждания, като е страдал от неходжкинов лимфом, с карцином на щитовидната жлеза и други придружаващи заболявания. Въпреки лечението той не е успял да се пребори с вируса. 

"Нужни са не само дарители, а и специален център за кръводаряване, наличие на етична комисия, която да одобри това лечение, и наличие на пациенти. Всичко това го имаме във ВМА. Имам огромно възхищение към хора, които са готови да дарят кръвта си за производството на тази плазма. Жените първи откликнаха. Нужен ни беше период от 28 дни от оздравяването на тези пациенти, за да са образували достатъчно количество антитела. Центърът по кръводаряване във ВМА също имаше нужда от време, за да извърши молекулярните изследвания, да извърши акта на кръводаряване, да придобием плазмата и да я приложим в лечението", каза още доц. Попов. 


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: 

Кръвната плазма: Новият опит за лечение на Covid-19


8:00 ч.  - 54 нови положителни проби за Covid-19 са отчетени на територията на България през тази нощ.

Броят на новоотчетените случаи на заболяването през последните 24 часа достига до 69 души.

Общата сума на лабораторно потвърдените случаи на коронавирусна инфекция от началото на епидемията досега е 1758 случая.

Това съобщи говорителят на Националния оперативен щаб за Covid-19 Димо Димов. 

9 от новите проби са на медицински лица - случаите са в Пазарджик и във Видин. 

12 области в страната са отчели позитивни проби през последното денонощие, включително София и София област (14), Пазарджик (13), Благоевград и Ямбол (по 8), Видин и Кюстендил (по 7), Хасково (5) и др. 

Нов смъртен случай има в Сливен, където е починал мъж на 78-годишна възраст. През последното денонощие бяха изгубени още двама пациенти - мъже от Велико Търново и Габрово със съпътстващи заболявания. 

Д-р Нели Пандева, лекарката от Спешна помощ - София, която почина в болница преди седмица, също ще бъде включена в броя на смъртните случаи, свързани с Covid-19. 

Последната й проба на PCR-тест е показала, че д-р Пандева действително е била инфектирана с новия коронавирус. Съмненията около нейния случай възникнаха заради това, че първите й две изследвания са били отрицателни. 

Димо Димов уточни, че големият брой на нови случаи се дължи на таргетно изследване на домове за стари хора и на пасажерите от полети, с които български граждани се завръщат от чужбина през последните дни. 

"Успяваме много бързо да локализираме огнищата, много бързо ги потушаваме на този етап", каза той. За едно денонощие са проведени общо 1465 изследвания, стана ясно от брифинга. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Минеков извежда ГЕРБ от централата им в НДК на 10 декември

"Нямам време за губене. Това е плячкосване и присвояване"

И БСП са "против" зеления сертификат за парламента, засега депутатите ще влизат без него

ГЕРБ и ДПС са "за" мярката. "Възраждане", очаквано, са "против"

Най-добрите филми на 2021

Drive My Car получава високи оценки от най-добрите критици, в класацията ни попадат още "Дюн" и "Паралелни майки"

Поне до 17 декември тестването на всички ученици е осигурено

Нова пратка от тестове пристигна в склада на БЧК, съобщиха от МОН

ГЕРБ постла стълбите на Министерството на културата с "Труд"

47 НС ще изслушва Велислав Минеков по казуса с редакцията на вестника

Атанас Атанасов от ДБ поиска пред Радев кадрови промени в службите

"Смятам, че позицията на главния секретар на МВР му е твърде висока"

Фирмата на Петьо Блъсков-син дължи над 235 000 лв. на Министерството на културата

Съдът е отказал два пъти да спре предварителното изпълнение на заповедта за освобождаване на имота