Снимка: © Getty Images

Ужасяващите кадри от Буча "показват намерение за унищожение, което прекрачва всички граници", каза германският външен министър Аналена Бербок.

Изглежда зверствата на окупатора ще бъдат преломна точка в дипломатическите отношения между Берлин и Москва, тъй като след тях Германия обяви 40 руски дипломати за "персона нон грата", съобщава Associated Press.

В изявлението на Бербок се твърди, че те "ежедневно са работили" срещу сплотеността и свободата на местното общество - "дейността им е заплаха за тези, които търсят защита от нас", добави тя и каза, че Берлин ще увеличи подкрепата си за Украйна.

Други 35 руски дипломата ще бъдат изгонени във Франция, гласи информация на France-Presse: "Действията им противоречат на интересите на националната ни сигурност. Този ход е част от европейска инициатива," съобщи външното министерство в Париж. 

Решенията на двете европейски сили идват ден, след като Литва за пореден път даде пример с решителните си действия в отношенията с Кремъл. Една от най-малките държави в ЕС първа изгони руския посланик от територията си и призова съюзниците си да сторят същото.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори