Руският активист Михаил Гусев беше задържан временно от полицията в град Иваново (на 300 км от Москва) заради това, че е излязъл на улицата с бял лист, на който е изписано "*** *****".

Гусев е пуснат, след като му е издаден протокол за това, че е "дискредитирал руската армия". Санкцията е по новото законодателство в Русия, което влезе в сила след началото на войната в Украйна.

Според тях, "публичните действия, насочени към дискредитация на използването на Въоръжените сили с цел защита на интересите на Руската федерация и нейните граждани", се наказва с глоба в размер до 50 000 рубли (около 930 лв.) за физически лица.

Гусев е провел т.нар. "самостоятелен" протест - един от начините, по които руските граждани заобикалят административните забрани за провеждане на антивоенни демонстрации.

Надписът на Гусев е с добавени символи, от които може да се предположи, че е "цензурирана" версия на "Нет войне" - "Не на войната".

*** ***** обаче може да се приеме и като завоалирана препратка към популярния призив на украинските защитници на Змейския остров към руски окупационен кораб "иди нах*й" - реплика, която стана символ на съпротивата в Украйна срещу инвазията.

Друг гражданин на Иваново - Сергей Римский - е повторил протеста на Гусев, като на листа му е изписан и член 29 от руската конституция, според която "на всеки се гарантира свобода на мисълта и словото".

Наказанията за "дискредитиране" на военната инвазия в Украйна бяха въведени на 4 март. Междувременно беше променен и наказателният кодекс, който вече заплашва с 15 години лишаване от свобода журналистите, които публикуват "фалшиви" новини за руската война.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивалът "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

Мона Лиза в хола ви? Защо само Мона Лиза?

Tелевизорите The Frame - картини от една изложба

МО отрича да е предоставяло български Су-25 за Украйна

"Това е хибридна информация", твърдят от министерството

Русия призова България да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

Въпреки условията за безопасно излизане, все още не са предприети мерки за изтеглянето на чуждестранните кораби, казват руските власти.

Аватарите на ABBA върнаха времето с 40 години назад с феноменален концерт в Лондон

"Този концерт трябва да се види, за да повярвате, че е истина"

Бившият директор на Лувъра е обвинен в незаконна търговия на антики

Разследващите се опитват да установят дали Мартинез е участвал в измама с артефакти

Москва поиска от Запада да премахне санкциите и го обвини за продоволствената криза

Путин каза, че е "напъно нереалистично" Русия да бъде излорана от съвременния свят