8 звезди на бял лист хартия? Глоба за "дискредитиране на руската армия"

Руският активист Михаил Гусев беше задържан временно от полицията в град Иваново (на 300 км от Москва) заради това, че е излязъл на улицата с бял лист, на който е изписано "*** *****".

Гусев е пуснат, след като му е издаден протокол за това, че е "дискредитирал руската армия". Санкцията е по новото законодателство в Русия, което влезе в сила след началото на войната в Украйна.

Според тях, "публичните действия, насочени към дискредитация на използването на Въоръжените сили с цел защита на интересите на Руската федерация и нейните граждани", се наказва с глоба в размер до 50 000 рубли (около 930 лв.) за физически лица.

Гусев е провел т.нар. "самостоятелен" протест - един от начините, по които руските граждани заобикалят административните забрани за провеждане на антивоенни демонстрации.

Надписът на Гусев е с добавени символи, от които може да се предположи, че е "цензурирана" версия на "Нет войне" - "Не на войната".

*** ***** обаче може да се приеме и като завоалирана препратка към популярния призив на украинските защитници на Змейския остров към руски окупационен кораб "иди нах*й" - реплика, която стана символ на съпротивата в Украйна срещу инвазията.

Друг гражданин на Иваново - Сергей Римский - е повторил протеста на Гусев, като на листа му е изписан и член 29 от руската конституция, според която "на всеки се гарантира свобода на мисълта и словото".

Наказанията за "дискредитиране" на военната инвазия в Украйна бяха въведени на 4 март. Междувременно беше променен и наказателният кодекс, който вече заплашва с 15 години лишаване от свобода журналистите, които публикуват "фалшиви" новини за руската война.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024