Между 16 и 18 април 2021 г. се проведе вторият от поредицата хакатони на младежката програма за иновации Panda Labs на WWF България, който Kaufland България подкрепя в ролята си на един от основните й съмишленици.

Темата беше „Бъдещето на храната“ и в него десетки младежи от цялата страна търсиха варианти за устойчиво и екологично производство и снабдяване с храна, с помощта на представители на науката, бизнеса и НПО сектора.

80-те участника бяха подбрани сред 170 отборни и индивидуални кандидатури. Основните герои в програмата са младежи на възраст между 15 и 25 години с афинитет към науката, технологиите, иновациите или предприемачеството. Те работят в отбори между 3 и 5 души по методологията „дизайн мислене“, която насърчава генерирането на нестандартни и алтернативни решения.

И този хакатон, както и първият, който бе на тема „Бъдещето на отпадъците“, среща младежите с лектори от света на науката и бизнес средите.

Заедно те разглеждат темата „Бъдещето на храната“ с фокус върху устойчивото и щадящо околната среда производство, намаляването на хранителни отпадъци и здравословното хранене. 

Kaufland България представи актуалната ситуация и предизвикателствата при управлението на хранителните отпадъци в търговския сектор. Други лектори в програмата бяха екологичното сдружение „За Земята“; Центърът за приложни изследвания и иновации в природните науки (CASI) с идеи за създаване на иновации в сферата на храните; Институтът по криобиология и хранителни технологии, чиито представители издадоха тайни от менюто на астронавтите; български стартъп компании за производство на храна от насекоми, както и такива, занимаващи се с каузата за намаляването на хранителните отпадъци чрез мобилно приложение.

Отборите победители ще посетят Мастърклас, където да доразвият идеята си за продукт или услуга с бизнес план и подкрепа от ментори. Най-добрата ще има шанса да се превърне в успешен стартъп и ще бъде подкрепена с първоначално финансиране в размер на 10 000 лв. за създаване на прототип.

В края на април ще бъде отворено кандидатстването за следващия семестър - „Бъдещето на мобилността“, който ще се проведе през юни и юли тази година.

Фокусът на Kaufland България върху включените от WWF теми в програмата Panda Labs не е от днес. В контекста на направление "Родина" компанията развива партньорски отношения с български производители, работи активно с местните общности в различни дарителски инициативи и чрез доброволчество на служителите си. В контекста на направление "Хранене" компанията цели да насочи вниманието към активния начин на живот и да стимулира навици за устойчиво потребление сред клиентите. А в направление "Природа" Kaufland работи със силен фокус върху
енергийната ефективност на своята дейност и ограничаване на пластмасата за еднократна употреба.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Хотелите пак ще могат да настаняват бежанци от Украйна, но срещу 15 лв./ден

Кабинетът няма да ползва само ведомствени бази, а и семейни хотели и къщите за гости

Кирил Петков поиска Радев да свика КСНС за Северна Македония

Петков иска МВнР да внесе доклад за състоянието на преговорите със Скопие

Бойците от "Азовстал" прекратяват съпротивата след 86 дни война

Майките и жените на войниците молят Ердоган за помощ в спасението им

Авария в завода "Неохим" доведе до временно изпускане на азотни окиси

РИОСВ-Хасково: Отчетените стойности са под пределните норми

Беларус обвини съоснователя на NEXTA, че ръководи "терористична" организация

Страната въведе смъртно наказание за опити за извършване на "терористични актове" преди дни

Италия внася повече руски петрол въпреки планa за ембарго на ЕС

Само за този месец Русия е изнесла около 450 хил. барела на ден за Италия

Металните врати на НС изненадаха и Никола Минчев

"Аз също видях тези врати в момента, в който и всички вие"

Герхард Шрьодер най-накрая подаде оставка от "Роснефт"

Заедно с него напуска и бившият агент на ЩАЗИ Матиас Варниг

Москва спира доставките на газ за Финландия в събота

Финландският газов оператор каза, че е подготвен за ситуацията