81 болни от Covid-19: Първи пациент в частна болница Снимка: © Getty Images

В България са регистрирани още 14 нови случая на новия коронавирус към 17:00 ч. във вторник. Така общият им брой у нас стана 81 души, а един от тях е в частната болница "Софиямед", обяви началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Вече има пациент с коронавирус в Ловеч, а в Перник са двама. Най-много концентрирани сличаи има в София, а също така в Плевен и Габрово. В Лом един пациент е поставен под наблюдение. От Благоевград се потвърдиха два случая, а също толкова са във Варна, обяви ген. Мутафчийски.

"От софийските болници също се разшири броя на новите случаи. Вече има регистриран в "Софиямед", която в момента е поставена под карантина", каза той.

При откриването на такъв пациент в дадено болнично заведение се правят няколко изключително важни и спешни мероприятия. Първо - изолирането на пациента, второ - идентифицирането на персонала, който е работил през цялото време с него, пътеката, по която е минал пацентът, всички контактни лица от персонала и ограничаване на достъпа до лечебното заведение, докато не се извършат тези мероприятия, плюс т.нар. тежка, изчерпателна дезинфекция. След това разбира се, болницата продължава да работи, но като мине този карантинен период. Трябва да се затвори, за да може да се извършат всички тези неща. Причината е да се защитят всички други болни, да се защити персоналът. Това са нормални неща. Още при първите подозрения за такъв пациент бяха извършени доста мероприятия през днешния ден, но сега предстои тежката дезинфекция и ограничаване на достъпа. Вече имаме категорично потвърждаване на случая, каза още ген. Мутафчийски.

Пациентът е в стабилно състояние с едностранна интерстициална пневмония. Той ще остане на лечение в "Софиямед". Консултиран е и от специалист-инфекционист на ВМА. По-рано днес най-големите групи частни лечебни заведения (вкл. Булфарма, които са собственици на веригата на Софиямед), обявиха, че са готови да помогнат на държавните институциии в борбата с новия коронавирус, като помогнат "в сферите и възможностите, в които имаме човешки и технологичен капацитет, компетентност, знания, опит и подготовка".

Три от новите случаи са свързани с Банско - единият заразен работи на лифта, другият е ски учител, а третият - хазяин на англичанина, който е бил на почивка у нас и е бил заразен с коронавирус.

"Пробите, които са направени в България, са над 250", каза още началникът на ВМА.

Той обяви, че е получил уверение от част от фармацевтите, че ще опитат "да вразумят" клиентите и да ги убедят, че не нужно и възможно да се купуват големи количества лекарства. Ръководството на фармацевтичния съюз го е уверило, че фармацевтите "изпълняват съвестно своите задължения".

"Сред въпросите, които коментирахме, беше и този за рецептурните книжки, които да се приемат като рецепта за получаване на лекарства за хронично болните. Бих подкрепил това предложение", каза Мутафчийски.

"Едно от интересните предложения беше за електронна рецепта. Имам съмнения, че възрастното население може да се справи с подобна услуга. Обсъждахме да се разговаря със здравната каса да се отпускат средства за хронично болните. Зададоха един разумен въпрос - дали колегите им в аптеките могат да се смятат за медици, които се борят на първа линия с коронавируса. Не, не могат", обяви началникът на оперативния щаб.

"Нашите фармацевти са защитени, те нямат контакт с болни от коронавирус пациенти", каза ген. Мутафчийски, който по-рано през деня поиска от управляващите още по-строги мерки, сред които повече от двама възрастни да не се събират на открити пространства.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024