81 болни от Covid-19: Първи пациент в частна болница Снимка: © Getty Images

В България са регистрирани още 14 нови случая на новия коронавирус към 17:00 ч. във вторник. Така общият им брой у нас стана 81 души, а един от тях е в частната болница "Софиямед", обяви началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Вече има пациент с коронавирус в Ловеч, а в Перник са двама. Най-много концентрирани сличаи има в София, а също така в Плевен и Габрово. В Лом един пациент е поставен под наблюдение. От Благоевград се потвърдиха два случая, а също толкова са във Варна, обяви ген. Мутафчийски.

"От софийските болници също се разшири броя на новите случаи. Вече има регистриран в "Софиямед", която в момента е поставена под карантина", каза той.

При откриването на такъв пациент в дадено болнично заведение се правят няколко изключително важни и спешни мероприятия. Първо - изолирането на пациента, второ - идентифицирането на персонала, който е работил през цялото време с него, пътеката, по която е минал пацентът, всички контактни лица от персонала и ограничаване на достъпа до лечебното заведение, докато не се извършат тези мероприятия, плюс т.нар. тежка, изчерпателна дезинфекция. След това разбира се, болницата продължава да работи, но като мине този карантинен период. Трябва да се затвори, за да може да се извършат всички тези неща. Причината е да се защитят всички други болни, да се защити персоналът. Това са нормални неща. Още при първите подозрения за такъв пациент бяха извършени доста мероприятия през днешния ден, но сега предстои тежката дезинфекция и ограничаване на достъпа. Вече имаме категорично потвърждаване на случая, каза още ген. Мутафчийски.

Пациентът е в стабилно състояние с едностранна интерстициална пневмония. Той ще остане на лечение в "Софиямед". Консултиран е и от специалист-инфекционист на ВМА. По-рано днес най-големите групи частни лечебни заведения (вкл. Булфарма, които са собственици на веригата на Софиямед), обявиха, че са готови да помогнат на държавните институциии в борбата с новия коронавирус, като помогнат "в сферите и възможностите, в които имаме човешки и технологичен капацитет, компетентност, знания, опит и подготовка".

Три от новите случаи са свързани с Банско - единият заразен работи на лифта, другият е ски учител, а третият - хазяин на англичанина, който е бил на почивка у нас и е бил заразен с коронавирус.

"Пробите, които са направени в България, са над 250", каза още началникът на ВМА.

Той обяви, че е получил уверение от част от фармацевтите, че ще опитат "да вразумят" клиентите и да ги убедят, че не нужно и възможно да се купуват големи количества лекарства. Ръководството на фармацевтичния съюз го е уверило, че фармацевтите "изпълняват съвестно своите задължения".

"Сред въпросите, които коментирахме, беше и този за рецептурните книжки, които да се приемат като рецепта за получаване на лекарства за хронично болните. Бих подкрепил това предложение", каза Мутафчийски.

"Едно от интересните предложения беше за електронна рецепта. Имам съмнения, че възрастното население може да се справи с подобна услуга. Обсъждахме да се разговаря със здравната каса да се отпускат средства за хронично болните. Зададоха един разумен въпрос - дали колегите им в аптеките могат да се смятат за медици, които се борят на първа линия с коронавируса. Не, не могат", обяви началникът на оперативния щаб.

"Нашите фармацевти са защитени, те нямат контакт с болни от коронавирус пациенти", каза ген. Мутафчийски, който по-рано през деня поиска от управляващите още по-строги мерки, сред които повече от двама възрастни да не се събират на открити пространства.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Новият чешки президент иска военната помощ за Украйна да е неограничена

Според Петр Павел, западните съюзници трябва да дадат на Украйна всички видове оръжия с изключение на ядрените.

09:05 - 03.02.2023

Китайски шпионски балон е забелязан да лети над САЩ

Пентагонът проследява шпионски балон на Китай, забелязан да лети над САЩ. Канада също забеляза подобен обект

08:04 - 03.02.2023

Путин сравни войната в Украйна с борбата срещу нацистка Германия: "Отново ни заплашват танкове Leopard"

Руският президент отбеляза 80-годишнината от битката при Сталинград с познатата за Кремъл пропаганда

07:34 - 03.02.2023

КС да тълкува понятието "независимост на съдебната власт", поиска ГЕРБ

ГЕРБ е сериала КС с искане той да тълкува понятието "независимост на съдебната власт" на фона на предложената в парламента съдебна реформа

20:48 - 02.02.2023

ДАНС сезира прокуратурата заради меморандума с Gemcorp, ПП приветстваха проверката

Следва прокуратурата да назначи проверка и да прецени дали има доказателства за евентуално извършено престъпление.

20:13 - 02.02.2023

ДПС потвърди, че Хамид Хамид е в САЩ. Но пропусна да спомене, че е там с Гешев

Депутатът от ДПС Хамид Хамид е заедно с Гешев в САЩ

19:11 - 02.02.2023

Måneskin: Историята на успеха на 4-ма млади италианци и най-голямата рок група от години насам

Måneskin не е обичайна рок група, която пробива в света на музиката. Най-необичайното в нея е, че тя е от Италия - страна, която едва ли се слави като огнище на международни рок звезди.

19:00 - 02.02.2023

ЕС ще разследва “престъпления срещу мира“, извършени в Украйна

Центърът ще бъде установен в Хага и ще има за цел да "координира събирането на доказателства" за престъпления на агресия

16:42 - 02.02.2023