Снимка: © Getty Images

В България са регистрирани още 14 нови случая на новия коронавирус към 17:00 ч. във вторник. Така общият им брой у нас стана 81 души, а един от тях е в частната болница "Софиямед", обяви началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Вече има пациент с коронавирус в Ловеч, а в Перник са двама. Най-много концентрирани сличаи има в София, а също така в Плевен и Габрово. В Лом един пациент е поставен под наблюдение. От Благоевград се потвърдиха два случая, а също толкова са във Варна, обяви ген. Мутафчийски.

"От софийските болници също се разшири броя на новите случаи. Вече има регистриран в "Софиямед", която в момента е поставена под карантина", каза той.

При откриването на такъв пациент в дадено болнично заведение се правят няколко изключително важни и спешни мероприятия. Първо - изолирането на пациента, второ - идентифицирането на персонала, който е работил през цялото време с него, пътеката, по която е минал пацентът, всички контактни лица от персонала и ограничаване на достъпа до лечебното заведение, докато не се извършат тези мероприятия, плюс т.нар. тежка, изчерпателна дезинфекция. След това разбира се, болницата продължава да работи, но като мине този карантинен период. Трябва да се затвори, за да може да се извършат всички тези неща. Причината е да се защитят всички други болни, да се защити персоналът. Това са нормални неща. Още при първите подозрения за такъв пациент бяха извършени доста мероприятия през днешния ден, но сега предстои тежката дезинфекция и ограничаване на достъпа. Вече имаме категорично потвърждаване на случая, каза още ген. Мутафчийски. 

Пациентът е в стабилно състояние с едностранна интерстициална пневмония. Той ще остане на лечение в "Софиямед". Консултиран е и от специалист-инфекционист на ВМА. По-рано днес най-големите групи частни лечебни заведения (вкл. Булфарма, които са собственици на веригата на Софиямед), обявиха, че са готови да помогнат на държавните институциии в борбата с новия коронавирус, като помогнат "в сферите и възможностите, в които имаме човешки и технологичен капацитет, компетентност, знания, опит и подготовка". 

Три от новите случаи са свързани с Банско - единият заразен работи на лифта, другият е ски учител, а третият - хазяин на англичанина, който е бил на почивка у нас и е бил заразен с коронавирус.

"Пробите, които са направени в България, са над 250", каза още началникът на ВМА.

Той обяви, че е получил уверение от част от фармацевтите, че ще опитат "да вразумят" клиентите и да ги убедят, че не нужно и възможно да се купуват големи количества лекарства. Ръководството на фармацевтичния съюз го е уверило, че фармацевтите "изпълняват съвестно своите задължения".

"Сред въпросите, които коментирахме, беше и този за рецептурните книжки, които да се приемат като рецепта за получаване на лекарства за хронично болните. Бих подкрепил това предложение", каза Мутафчийски.

"Едно от интересните предложения беше за електронна рецепта. Имам съмнения, че възрастното население може да се справи с подобна услуга. Обсъждахме да се разговаря със здравната каса да се отпускат средства за хронично болните. Зададоха един разумен въпрос - дали колегите им в аптеките могат да се смятат за медици, които се борят на първа линия с коронавируса. Не, не могат", обяви началникът на оперативния щаб. 

"Нашите фармацевти са защитени, те нямат контакт с болни от коронавирус пациенти", каза ген. Мутафчийски, който по-рано през деня поиска от управляващите още по-строги мерки, сред които повече от двама възрастни да не се събират на открити пространства.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кои са победителите в 21-ата церемония на Българската фондова борса

БФБ отбеляза 106% ръст на оборота и 42% увеличение на броя сделки за 2021 г.

"Петя на моята Петя": Кирил Петков и трима министри на премиерата на филма, вдъхновен от Петя Дубарова

Носителят на "Златна роза" за най-добър дебютен филм тръгва по кината

Kaufland България е Топ Работодател за четвърта поредна година

Сертификацията е на международния независим институт Top Employers Institute

Кремъл търси работа на Наталия Поклонская - "звездата" от окупацията в Крим се оказа неудобна

Бившата прокурорка на Крим вече е нежелана в Думата, при Путин и в партията "Единна Русия"

Бюджет 2022: Максималният осигурителен доход става 3400 лв.

Предвижда се ръст на БВП до 4,8% и намаляване на безработицата до 5%

Рок музикантът Мийт Лоуф почина на 74 г.

Авторът на "I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That)" имаше над 50-годишна кариера на сцена

Ива Митева е фаворит за едно от местата в Конституционния съд

През февруари изтича мандатът на Гроздан Илиев и парламентът ще избира нови двама конституционни съдии

Адел отложи шоуто с 24 концерта в Лас Вегас заради Covid-19 в екипа ѝ

Певицата работи по нов график за "Уикенди с Адел"