9 души са обвинени за купуване на гласове, 4 арестувани в деня на вота в Карнобат Снимка: © бТВ

Деветима души са привлечени като обвиняеми заради престъпления, свързани с политическите права на гражданите преди Избори 2021. Това съобщават от прокуратурата, като дават и повече данни за активността на разследващите в рамките на кампанията.

До момента са образувани общо 76 досъдебни производства заради предлагането на имотна облага с цел гласуване за определена партия/коалиция или депутат - т.е. купуване на гласове.

Случаите, по които МВР и прокуратурата са провели разследвания, са общо 919.

Най-много са разследванията в София и областта, Бургас, Пловдив, Варна и Велико Търново.

"До настоящия момент изборите протичат нормално. Една предварителна оценка - много по-честно от други години. Мисля, че това е основание за извод, че вървим напред. Изборните процедури са в рамките на закона. Ограничени са нарушенията, обърна се внимание по отношение на лица, които имаше данни, че могат да извършат нарушения. Около 400% ръст за започналите разследвания против политическите права на гражданите - купуването и продаването на гласове", казва вътрешният министър Бойко Рашков в интервю за "Дневник" в неделя следобед.

По информация на bTV - четирима души са задържани рано сутринта в деня на изборите от полицията в Бургас заради схема за купуване на гласове. Репортери на телевизията са заснели търговията с вот, организирана от мъж от Карнобат, представящ се с името "Мечо", и ромски тартор с прякор "Гавроша".

Двамата разказват пред скрита камера, че могат да съберат 500 гласа от града, като Гавроша предлага и да "опита да блокира машините за гласуване, за да се премине към вот с бюлетини".

Полицията е направила претърсвания по домовете на задържаните, като в едно от местата е открит списък с имена на предполагаеми "застъпници". При проверка на разследващите се е установило, че мъжете и жените в списъка не са знаели за това, че са ги записали като такива.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024