А1 и Теленор отговориха на Нинова: Цените се вдигат заради поскъпналото оборудване и ток Снимка: © Getty Images

А1 и Теленор публикуваха обяснения след заканата на Корнелия Нинова да забрани увеличението на абонаментните такси за мобилни и фиксирани услуги от 2022 г.

От А1 посочват, че са известили КЗП за готвените увеличения на 13 декември, а причината е свързана с "повишените цени на технологично и строително оборудване, свързаните услуги и енергийни продукти, чрез които изграждаме и поддържаме нашите мрежи".

Същият аргумент дават и от Теленор, които казват, че имат по-високи оперативни разходи заради покачването на цените на електроенергия, горива, различни продукти и услуги на пазара, както и на вносните компоненти, които се влагат при изграждане и модернизиране на мрежата.

От А1 оспорват тезата на Нинова, че са извършили нарушение на търговските практики, като едновременно индексират цените с процента за увеличение на индекса на потребителските стоки за 2020 и 2021 г.

"В случай че Комисия за защита на потребителите настоява да приложим веднага индексацията за настоящата година и отделно в 2022 г. да индексираме с инфлацията за 2021 г., потребителите ще бъдат поставени в по-неизгодно положение и ще понесат по-високи цени", казват от А1.

"Бихме искали да подчертаем, че в интерес на потребителите взехме решението да отложим прилагането на инфлационния индекс за 2020 г. и да го приложим през февруари, заедно с този за 2021 г., като по този начин считаме, че индексацията е максимално щадяща за клиентите ни", се казва в позицията на Теленор. От оператора твърдят, че "за 50% от клиентската ни база тази промяна ще бъде в размер на по-малко от 1 лев с ДДС".

От А1 публикуваха ориентировъчна таблица с поскъпването, което ще е 0,41 лв. при текущите такси от 10 лв. или 1,23 лв. при план от 30 лв. на месец.

Нинова скоростно реши да забрани на А1, Теленор и Виваком да вдигат цените си


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024
Важно днес

Денков: Заради ГЕРБ и ДПС губим пари по Плана за възстановяване и устойчивост

Докато не се реализират реформите, които се изискват по ПВУ – плащания няма да има

09:31 - 24.04.2024
Важно днес

В Северна Македония избират президент на първи тур

Кандидатите са 7, втория тур ще е на 7 май

07:51 - 24.04.2024