А1 и Теленор вдигат месечните абонаментни такси заради инфлацията Снимка: © Getty Images

В един и същи ден A1 и Telenor обявиха, че ще индексират цените на месечните си абонаменти заради инфлацията през последните две години.

Двата телекомуникационни оператора обясняват решението си с това, че общият среден индекс на потребителските цени в България ще се увеличи за втора поредна година. При Telenor прогнозното поскъпване е "около 5%", а според A1 месечните абонаментни такси вероятно ще се увеличат с 4,1%.

Telenor ще индексират цените си от 1 януари 2022 г., съответно - те ще се отразят върху сметките на потребителите към началото на февруари. А1 съобщават, че при тях това ще се случи в първото тримесечие на 2022 г., като ще се чака обявяването на средногодишния индекс на потребителските цени от НСИ през януари.

"През последните две години се наблюдава увеличение на темпа на инфлацията, което означава, че нашите разходи се увеличават, докато в същото време цените ни останаха без промяна през 2020 година, а мрежата ни регистрира все по-голямо натоварване", пишат от А1.

Както A1, така и Telenor ще вдигнат цените не само за частните, но и за бизнес клиентите си.

При Telenor се индексират само цените на месечните абонаментни планове за мобилни услуги, при A1 - мобилни и фиксирани услуги.

От A1 показват таблица, в която са отразили примерното поскъпване на таксите:

В техния раздел за въпроси и отговори във връзка с новите цени се посочва, че възможността за индексация на месечните сметки е предвидена в договорите и в Общите условия, т.е. "прекратяването на договор преди неговото изтичане не е възможно без заплащане на предвидените в него неустойки за предсрочно прекратяване".Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жълт код за опасно време е в сила за 18 области в страната

Предупреждението от първа степен е за валежи и гръмотевични бури.

07:45 - 24.07.2024
Политика

Изтрива ли някой националната памет 

Защо възпитанието в патриотизъм като антагонизъм е залог за бъдещи конфликти

07:40 - 24.07.2024
Важно днес

Бързият влак София-Варна дерайлира в района на гара Своге

Пътници разказват, че първо са усетили силна вибрация и след това един от вагоните е излязъл от релси.

07:25 - 24.07.2024