Снимка: © A1

A1 стартира своята мрежа от пето поколение, която покрива по-голяма част от София, а до 15 декември ще действа и в 90% от Бургас.

От телекома обявиха, че до края на март 2021 5G мрежата им ще обхваща всички населени места в България с над 10 хиляди жители. В момента тя покрива централните градски части, основните жилищни квартали и районите с концентрация на бизнес в столицата. А скоро компанията се надява да превърне Бургас в "първия 5G град в България". 

Работи с 5G честоти в спектъра от 3,6GHz и 5G базови станции. A1 предлага гигабитов широколентов достъп и много ниско времезакъснение. „Чрез тях се постига истинско 5G мобилно преживяване, което надхвърля в пъти възможностите на 4G“, съобщиха от компанията.

"5G мрежата „дава огромни възможности да предоставяме разнообразни и цялостни решения за нашите клиенти в дигиталната ера. Всичко това чувствително ще подобри качеството на живот на хората, ще оптимизира бизнес процесите и ще създаде предпоставки за развитието на цели нови отрасли и свързаните с тях работни места“, съобщиха от A1.

Новата мрежа е достъпна за абонати с договор за мобилна услуга към A1. Нужни са им съвместими усройства. В момента телекомът поддържа използването на крайни устройства от всички производители. „Постепенно интегрираме различни модели на Huawei, ZTE, Xiaomi, OnePlus, като през следващите седмици следват Samsung и Apple“, пишат от A1.

„Чрез значителната инвестиция в 5G и възможностите на новата технология, ще помогнем на бизнеса и обществото да продължат да се развиват“, съобщи изпълнителният директор на A1 България – Александър Димитров.

През следващите четири години А1 ще инвестира над 780 милиона лева в своята мрежа.

„Внедряването на новата технология е приоритет и за страните в Европейския съюз, който поиска от своите членки да имат поне един град с 5G мрежа до края на 2020 година. България вече е сред държавите в ЕС, в които има 5G мрежа и вярвам, че инвестициите в новата технология бързо ще я направят масова и тя ще стане двигател на дигитализацията в страната“, каза председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Иван Димитров.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова е „горда“, че „София отново е мястото, откъдето новото поколение мрежи започва да работи първо“. А кметът на Бургас Димитър Ноколов смята, че мрежата е от стратегическо значение за привличане на инвестиции в IT-сектора, за развитието на науката и медицината.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Финландската премиерка посети нощен клуб след контакт със заразен, обвиниха я в "безотговорност"

Санна Марин бе подложена на критики от опозицията и трябваше да се извинява

Всяка партия ще има съветник в министерствата, които не ръководи

Вицепремиерите ще са петима, създават се две нови ведомства

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

БФС се намеси в сагата с АМ "Хемус": Спря правата на съдия, обвинен в изпиране на 53 млн. лв.

Става въпрос за Борислав Колев, който е топ рефер по футзал