A1: Заповедта на КЗП не забранява индексацията, вдигането на цените е неизбежно Снимка: © Getty Images

Един от големите мобилни оператори у нас А1 отправи остра атака към Комисията за защита на потребителите и към министъра на икономиката Корнелия Нинова. Причината са заповедите на КЗП към А1 и Теленор за забрана да въвеждат увеличение на цените на абонаментните планове с отчитане на инфлацията от последните 2 години.

От А1 казват, че заповедта, издадена на 29 декември, не забранява индексацията по принцип, а означава, че не се приема планът на компанията да извърши индексацията „в една стъпка вместо в две“. Операторът съобщава, че увеличението на цените е „неизбежно“ и определя позицията на Нинова като „популизъм“.

А1 казват, че ще отстояват позицията си „по всички предвидени от закона начини".

Те изразяват „изненада и съжаление“, че се налага да общуват с министъра на икономиката и индустрията чрез социалните мрежи вместо в „пряк и разумен диалог“. Отбелязват, че получената заповед означава, че "никой не оспорва правото ни да индексираме“.

„Тази възможност е залегнала в договорните ни отношения от много години и никога досега не сме я ползвали. Имахме правната възможност да индексираме и миналата година, както и в началото на тази, но не го направихме. До последно се опитвахме да поемем удара от инфлацията и да не повишаваме цените си, но в дългосрочен план това вече е невъзможно, затова увеличението е неизбежно, макар и в минимален размер”, обясняват от А1.

„За нас сериозният политически отпор, който срещаме, е продиктуван от популизъм, а не от най-добрия интерес на потребителите. Инфлацията в страната е факт и тя се отразява негативно върху всички сектори на икономиката с ръста на цените на горивата и електроенергията и стоките от първа необходимост. За съжаление, вместо да се фокусира върху истинските икономически проблеми, Министерството на икономиката и индустрията търси лесни начини за отвличане на вниманието, като атакува една от индустриите, която открито и прозрачно комуникира с клиентите си предстоящи промени на цени“, продължава официалната позиция на ръководството на оператора.

Оттам призовават Нинова да намери „най-добрия баланс“ между нуждите на бизнеса и тези на крайните потребители. Според тях комуникацията не се провежда с цел намиране на взаимноизгодно решение, а чрез „натиск и непазарни послания“, което е „неприемливо“.

„Готови сме да съдействаме на Министерството на икономиката и индустрията да работи по осветляването и разрешаването на истинските проблеми на нашата индустрия като пиратството на авторски ТВ права, избягване заплащане на ДДС и други данъци, ползване на незаконни фиксирани мрежи“, отбелязват от A1.

„Всяка намеса на държавните институции в процеса на свободно предлагане на стоки и услуги трябва да бъде в съответствие с пазарните принципи и действащото законодателство и ние ще отстояваме позицията си по всички предвидени от закона начини и в най-добрия интерес на нашите клиенти“, пишат от компанията.

От А1 преди дни публикуваха ориентировъчна таблица с поскъпването, което ще е 0,41 лв. при текущите такси от 10 лв. или 1,23 лв. при план от 30 лв. на месец.

Теленор планира поскъпването да е около 5%, като отново се позовават на събирането на две поредни годишни повишения на потребителския индекс.

Виваком, от своя страна, също обяви намерение да повиши таксите си, но въведоха по-различен модел на изчисление - с 0,50 лв. за всички настоящи месечни абонаменти до 19,99 лв. и с 1 лв. за по-скъпите планове.

Според КЗП А1 и Теленор индексират цените по ред, който не е предвиден в сключените между тях и потребителите договори.

В писмена позиция от Теленор заявиха, че ще разгледат законоустановените възможности, включително обжалване на наложената забрана.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024