Adidas най-накрая реши какво да прави със залежаващите маратонки на Кание Уест за над €1 млрд. Снимка: © Getty Images

Adidas започва още този месец да разпродава маратонките Yeezy от прекратеното партньорство с рапъра Ye, по-известен като Кание Уест. Значителна сума от приходите от залежалите в складовете стоки, чиято стойност на дребно се оценява на около 1,2 млрд. евро, ще бъдат дарени на организации за борба с расизма и омразата.

Германската компания за спортни облекла заяви, че сред получателите ще бъдат Лигата срещу поругаването, която се бори с антисемитизма и други форми на дискриминация, и Институтът за социална промяна „Филонис и Кита Флойд“, ръководен от защитника на социалната справедливост Филонис Флойд, брат на Джордж Флойд.

„След внимателно обмисляне решихме да започнем да пускаме някои от оставащите продукти adidas Yeezy“, заяви главният изпълнителен директор на компанията Бьорн Гюлден. „В спорта и обществото няма място за омраза от какъвто и да е вид и ние оставаме ангажирани да се борим срещу нея.“

Adidas прекрати сътрудничеството си със скандалния рапър през октомври 2022 г., след като той отправи заплахи срещу евреи в Twitter. Това отбеляза края на доста успешната серия спортни обувки Yeezy, разработена и рекламирана съвместно с Уест.

За Adidas това разтрогването на партньорството бе сериозен удар от бизнес гледна точка. От една страна се сблъска с тежкия ефект от финансова гледна точка, а от друга – с дилемата, че ако върне артикулите в продажба, рискува да развали имиджа си.

Показателно е, че само през първото тримесечие негативният ефект от спирането на Yeezy в Северна Америка доведе до спад на продажбите с 20%. „Успехът с Yeezy вероятно е накарал Adidas да се чувства твърде комфортно, за да не търси други двигатели на растежа“, коментира по-рано анализаторът Седрик Роси от Bryan Garnier в Париж.

Артикулите, които предстои да започнат да се продават, включват съществуващи дизайни, както и дизайни, които са били в процес на разработка през 2022 г. за продажба тази година, заявиха от Adidas.

На годишната среща на акционерите на марката по-рано този месец Гюлден заяви, че компанията е прекарала месеци в опити да намери изход от ситуацията, преди да реши да не унищожава артикулите и вместо това да ги продаде в полза на различни благотворителни организации, които са били засегнати от казаното от Ye.

По-рано стана ясно, че нетната печалба на Adidas за миналата година се е сринала с 83% до 254 млн. евро. За настоящата компанията очаква в най-добрия случай нулева оперативна печалба, а в най-лошия – загуба от 700 млн. евро. Скандалът с Кание Уест има значителен принос - през последното десетилетие спортният гигант превърна линията Yeezy в бранд, който формира 8% от общите продажби на Adidas.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024