Adidas най-накрая реши какво да прави със залежаващите маратонки на Кание Уест за над €1 млрд. Снимка: © Getty Images

Adidas започва още този месец да разпродава маратонките Yeezy от прекратеното партньорство с рапъра Ye, по-известен като Кание Уест. Значителна сума от приходите от залежалите в складовете стоки, чиято стойност на дребно се оценява на около 1,2 млрд. евро, ще бъдат дарени на организации за борба с расизма и омразата.

Германската компания за спортни облекла заяви, че сред получателите ще бъдат Лигата срещу поругаването, която се бори с антисемитизма и други форми на дискриминация, и Институтът за социална промяна „Филонис и Кита Флойд“, ръководен от защитника на социалната справедливост Филонис Флойд, брат на Джордж Флойд.

„След внимателно обмисляне решихме да започнем да пускаме някои от оставащите продукти adidas Yeezy“, заяви главният изпълнителен директор на компанията Бьорн Гюлден. „В спорта и обществото няма място за омраза от какъвто и да е вид и ние оставаме ангажирани да се борим срещу нея.“

Adidas прекрати сътрудничеството си със скандалния рапър през октомври 2022 г., след като той отправи заплахи срещу евреи в Twitter. Това отбеляза края на доста успешната серия спортни обувки Yeezy, разработена и рекламирана съвместно с Уест.

За Adidas това разтрогването на партньорството бе сериозен удар от бизнес гледна точка. От една страна се сблъска с тежкия ефект от финансова гледна точка, а от друга – с дилемата, че ако върне артикулите в продажба, рискува да развали имиджа си.

Показателно е, че само през първото тримесечие негативният ефект от спирането на Yeezy в Северна Америка доведе до спад на продажбите с 20%. „Успехът с Yeezy вероятно е накарал Adidas да се чувства твърде комфортно, за да не търси други двигатели на растежа“, коментира по-рано анализаторът Седрик Роси от Bryan Garnier в Париж.

Артикулите, които предстои да започнат да се продават, включват съществуващи дизайни, както и дизайни, които са били в процес на разработка през 2022 г. за продажба тази година, заявиха от Adidas.

На годишната среща на акционерите на марката по-рано този месец Гюлден заяви, че компанията е прекарала месеци в опити да намери изход от ситуацията, преди да реши да не унищожава артикулите и вместо това да ги продаде в полза на различни благотворителни организации, които са били засегнати от казаното от Ye.

По-рано стана ясно, че нетната печалба на Adidas за миналата година се е сринала с 83% до 254 млн. евро. За настоящата компанията очаква в най-добрия случай нулева оперативна печалба, а в най-лошия – загуба от 700 млн. евро. Скандалът с Кание Уест има значителен принос - през последното десетилетие спортният гигант превърна линията Yeezy в бранд, който формира 8% от общите продажби на Adidas.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Илхан Кючюк поема ключова комисия в Европейския парламент

Общо петима български евродепутати заемат ръководни постове в комисиите на ЕП

14:00 - 23.07.2024
Важно днес

Ивелин Михайлов подготвя края на Исторически парк

Заобиколен от икони, Михайлов, признава, че паркът е слабо посещаван, което "стъпка по стъпка икономически ни убива".

13:50 - 23.07.2024
Спорт

Анди Мъри ще играе последния турнир в кариерата си на Олимпийските игри

Британецът официално потвърди, че след Олимпийските игри ще си вземе почивка.

13:46 - 23.07.2024