Софийският адвокатски съвет е решил, че няма данни за образуване на дисциплинарно производство срещу Петър Илиев, след като Етичната комисия на Софийския университет заключи, че той е плагиатствал.

През октомври Адвокатурата започна проверка на бившия преподавател в СУ в съответствие с правилата на Закона за адвокатурата и Етичния кодекс на адвоката. Сред възможните наказания бяха порицание и лишаване от право да упражнява адвокатска професия за срок от 3 до 18 месеца.

В. "Сега" обаче съобщава, че Софийският адвокатски съвет е взел друго решение в сряда. Очакваше се днес то да бъде огласено на сайта им и така да станат ясни и мотивите, но това не се случи.

Според Закона за адвокатурата уронването на престижа и достойнството на професията и нарушаване на професионалната етика и морала са дисциплинарно нарушение. Сред дисциплинарните наказания според същия закон са още глоба от една до осем минимални работни заплати, лишаване от право да бъде избиран в органите на адвокатурата за срок от една до три години.

Илиев беше номиниран от ИТН за министър на вътрешните работи и силов вицепремиер в несъстоялия се кабинет след изборите през юли. Месеци по-късно стана ясно, че 92 страници от книгата му "Компетенцията на Народното събрание" са плагиатство от научния труд на експерта по конституционно право доц. Наталия Киселова.

Петър Илиев напусна Юридическия факултет на СУ, където беше главен асистент, след като Етичната комисия обяви становището си през септември. Така той изпревари решението на ректора да го освободи от преподавателското място, като обяви в Twitter, че продължава "да работи за доброто на Отечеството по други начини". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Българско селфи

Един нов пророк ми казва да пия белина. Тя вреди на дрехите, но помага за здравето

Стефан Янев: Няма струпване на войски на НАТО в България

"Такова решение няма - дискутира се и скоро ще бъде обявено пред гражданите", заяви министърът на отбраната

Huawei FreeBuds Lipstick - един много дизайнерски продукт

Безспорно са най-секси слушалките на пазара 

Срокът на "зелените сертификати" в България няма да се променя

За пътуване в ЕС обаче има специални правила от 1 февруари

"Галъп": Радев остава най-харесваният политик, за първи път от 2009 кабинетът се ползва с доверие

Над 60% искат Скопие в ЕС, но при спазване на Договора за добросъседство

Защо Русия обгради Украйна? Причината не е НАТО, а великоруската амбиция на Путин

Британският министър на отбраната Бен Уолъс към Русия: Ние нямаме конфликт с руския народ, а със зловредните дейности на Кремъл

Трагедия с 8 жертви помрачи Купата на африканските нации

Безредици на стадиона в камерунската столица Яунде