Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет е решил, че няма данни за образуване на дисциплинарно производство срещу Петър Илиев, след като Етичната комисия на Софийския университет заключи, че той е плагиатствал.

През октомври Адвокатурата започна проверка на бившия преподавател в СУ в съответствие с правилата на Закона за адвокатурата и Етичния кодекс на адвоката. Сред възможните наказания бяха порицание и лишаване от право да упражнява адвокатска професия за срок от 3 до 18 месеца.

В. "Сега" обаче съобщава, че Софийският адвокатски съвет е взел друго решение в сряда. Очакваше се днес то да бъде огласено на сайта им и така да станат ясни и мотивите, но това не се случи.

Според Закона за адвокатурата уронването на престижа и достойнството на професията и нарушаване на професионалната етика и морала са дисциплинарно нарушение. Сред дисциплинарните наказания според същия закон са още глоба от една до осем минимални работни заплати, лишаване от право да бъде избиран в органите на адвокатурата за срок от една до три години.

Илиев беше номиниран от ИТН за министър на вътрешните работи и силов вицепремиер в несъстоялия се кабинет след изборите през юли. Месеци по-късно стана ясно, че 92 страници от книгата му "Компетенцията на Народното събрание" са плагиатство от научния труд на експерта по конституционно право доц. Наталия Киселова.

Петър Илиев напусна Юридическия факултет на СУ, където беше главен асистент, след като Етичната комисия обяви становището си през септември. Така той изпревари решението на ректора да го освободи от преподавателското място, като обяви в Twitter, че продължава "да работи за доброто на Отечеството по други начини".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024
Важно днес

Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия

Италиански писател обвинява RAI и Джорджа Мелони, тя пусна спорната му реч във фейсбук

08:19 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024