Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет е решил, че няма данни за образуване на дисциплинарно производство срещу Петър Илиев, след като Етичната комисия на Софийския университет заключи, че той е плагиатствал.

През октомври Адвокатурата започна проверка на бившия преподавател в СУ в съответствие с правилата на Закона за адвокатурата и Етичния кодекс на адвоката. Сред възможните наказания бяха порицание и лишаване от право да упражнява адвокатска професия за срок от 3 до 18 месеца.

В. "Сега" обаче съобщава, че Софийският адвокатски съвет е взел друго решение в сряда. Очакваше се днес то да бъде огласено на сайта им и така да станат ясни и мотивите, но това не се случи.

Според Закона за адвокатурата уронването на престижа и достойнството на професията и нарушаване на професионалната етика и морала са дисциплинарно нарушение. Сред дисциплинарните наказания според същия закон са още глоба от една до осем минимални работни заплати, лишаване от право да бъде избиран в органите на адвокатурата за срок от една до три години.

Илиев беше номиниран от ИТН за министър на вътрешните работи и силов вицепремиер в несъстоялия се кабинет след изборите през юли. Месеци по-късно стана ясно, че 92 страници от книгата му "Компетенцията на Народното събрание" са плагиатство от научния труд на експерта по конституционно право доц. Наталия Киселова.

Петър Илиев напусна Юридическия факултет на СУ, където беше главен асистент, след като Етичната комисия обяви становището си през септември. Така той изпревари решението на ректора да го освободи от преподавателското място, като обяви в Twitter, че продължава "да работи за доброто на Отечеството по други начини".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Ицо Хазарта: Нека те помоля да говорим български език

Изпълнителят пусна кратък клип по случай 24 май

11:12 - 24.05.2024
Важно днес

Загинали и ранени, след като сграда рухна до плажа в Палма де Майорка

Има опасения, че има още затрупани хора сред отломките

10:02 - 24.05.2024
Важно днес

САЩ наказват Грузия с визови ограничения заради спорния закон за чуждите агенти

САЩ налагат по-строга политика за издаване на визи за "съучастниците в подкопаването на демокрацията в Грузия"

09:31 - 24.05.2024
Важно днес

На 24 май празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура

България отбелязва празника с концерти и тържества в цялата страна

08:59 - 24.05.2024
Бизнес

IAB MIXX Awards 2024 оцени най-добрите дигитални маркетингови кампании през годината

Тази година над 70 заявки се съревноваваха на финала на IAB MIXX Awards Bulgaria 2024. Международното жури отличи най-добрите локални маркетингови кампании за изминалата година.

21:23 - 23.05.2024
Важно днес

ООН утвърди Международен ден в памет на жертвите от геноцида в Сребреница

11 юли ще бъде отбелязан още тази година. България подкрепи резолюцията на ООН

19:33 - 23.05.2024