Етичната комисия на СУ реши: Петър Илиев е плагиатствал от дисертацията на Наталия Киселова

Етичната комисия на Софийския университет "Св. Климент Охридски" е установила единодушно плагиатство в книгата на Петър Илиев "Компетенцията на Народното събрание". Това съобщиха от СУ в сайта си и обявиха, че комисията е открила 92 страници съвпадения.

"Във връзка с постъпили сигнали Етичната комисия на Софийския университет извърши проверка по реда, предвиден във Вътрешните правила за извършване на проверка за плагиатство и недостоверност на научни данни в научни трудове на членовете на академичния състав на Софийския университет. Въз основа на резултатите от проверката - Етичната комисия излезе със становище, че в книгата на д-р Петър Илиев „Компетенцията на Народното събрание“ е налице плагиатство, при което значителна част от чуждо произведение – дисертацията „Парламентарен контрол“ на Наталия Киселова, е използвана и представена за авторски труд, без дисертацията да е цитирана като източник", обявиха от СУ.

Съгласно чл. 129, ал. 2, т. 2 от Правилника за устройството и дейността на Софийския университет - установеното по предвидения в закона ред плагиатство е основание за прекратяване на трудовото правоотношение. Същият текст изисква при наличие на данни за плагиатство и обосновано искане Факултетният съвет да избере комисия от специалисти в съответната област на висше образование или професионално направление, която да изготви мотивирано становище до Факултетния съвет.

Тъй като заключението на Етичната комисия показва наличие на данни за плагиатство, ректорът на Софийския университет Анастас Герджиков е отправил обосновано искане до Факултетния съвет на Юридическия факултет за започване на процедурата.

"Плагиатството е вид измама, поради което е смятано за тежко нарушение на научноизследователската етика, недопустимо като деяние и поведение на член на академичната общност", заключва Етичната комисия на СУ.

Илиев първо беше предложен за министър на правосъдието от Слави Трифонов ден след изборите на 11 юли, но при направените промени в проектокабинета юристът, който преподава в СУ, стана кандидат за вътрешен министър и силов вицепремиер. Той беше основната причина „Демократична България“, „Изправи се БГ! Ние идваме“ и БСП да не подкрепят проектоправителството на ИТН.

Причината – Петър Илиев беше обвинен в плагиатство. Неговата книга "Компетенцията на Народното събрание" се проверяваше от Етичната комисия на Софийския университет, тъй като още преди месеци се смяташе, че той е преписал десетки страници от научен труд на експерта по конституционно право доц. Наталия Киселова. Наскоро се разбра, че версията на книгата му е съкратена с 80 страници в новото си издание. Според групата "Правна лудост" във Facebook - издателство "Нова звезда" е опитало да "замете следи".

"Комисията има основания да допусне, че представянето на книгата в преработен съкратен вариант от 618 страници, необозначен като второ издание, е опит за възпрепятстване на започналата на девети август 2021 г. вътрешноинституционална проверка, което само по себе си е нарушение и е несъвместимо с академичната честност и почтеност", пишат от комисията в СУ.

Илиев, който е преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет и доктор по Конституционно право, отрича обвиненията в плагиатство. Книгата му е издадена през 2015, но не е в наличност. Дисертацията на доц. Киселова е от 2008 г.

Тя обяви, че е настоявала въпросът за плагиатството да бъде решен от членове на катедра Конституционноправни науки още през 2015 г., но той е бил "замразен, вдигнат на трупчета". Киселова два пъти разговаряла с Илиев, но не се е стигнало до съд.

„Стоя зад всяка дума от моята книга. През юни 2015 съм я подарил на членовете на катедрата ми. Минали са 6 години. Законът казва, че ако някой има правен спор, той се решава в съда. Не съм чел на труда на Наталия Киселова. Не съм запознат с труда ѝ“, заяви Илиев в една от редките си публични изяви - пред Нова ТВ през август.

В началото на септември председателят на "Има такъв народ" Слави Трифонов уличи МВР в политически натиск заради започнала проверка по случая с обвиненията в плагиатство срещу Петър Илиев. Лидерът на ИТН заяви подкрепата си към преподавателя в Юридическия факултет, който работи с него още от периода на референдума през 2016 г.


Даниел Вълчев за казуса с Петър Илиев: Не е хубаво да се преписва, учените от СУ не правят така

Петър Илиев: Името ми не е спорно, името ми е безспорноАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

След 102 фалшиви сигнала за бомби в училищата - ГДБОП има заподозрян

Две партньорски служби съдействат за разследването

15:11 - 28.03.2023

Да разследваш руската пропаганда с GPS: Историята на един фалшив клип "от фронта"

Как геолокацията на записа помогна за разобличаването на "сцената" с украинските военни и руската майка

13:42 - 28.03.2023

ВВС се "приземи" в политически атаки срещу бивш министър на отбраната

Проф. Тодор Тагарев беше обвинен, че застрашавал националната сигурност заради призива за предоставяне на МиГ-29 на Украйна

12:47 - 28.03.2023

Александър Алексиев: Хората на изкуството са твърде тихички в своето удобство и вътрешен неутралитет

Алексиев споделя, че с речта си на наградите "Икар" иска да напомни на Радев къде се намираме, а на хората - че подкрепя Морфов

12:45 - 28.03.2023

Орландо Блум посети Киев, за да се срещне със Зеленски и деца, пострадали от войната

Актьорът призова "детството на децата в Украйна да бъде върнато"

11:42 - 28.03.2023