Петър Илиев: Името ми не е спорно, името ми е безспорно Снимка: © Нова ТВ

Кандидатът за вътрешен министър и силов вицепремиер на ИТН – Петър Илиев – нарече атаките срещу себе си през последните седмици „координация на задкулисието“.

На 12 юли юристът, преподаващ право в СУ, бе предложен за министър на правосъдието от Слави Трифонов в проектокабинета с премиер Николай Василев, но при ревизирането на правителството ресорът му бе сменен. Основните критики срещу Илиев са свързани с плагиатство от докторската дисертация на доц. Наталия Киселова, написана през 2008 г. Неговата книга, в която се откриват големи копирани пасажи, е издадена през 2015 г.

Първата си медийна поява след скандалите Петър Илиев направи пред Нова ТВ, където водещият Виктор Николаев определи името му за "спорно". "Нека ви поправя. Името ми не е спорно, името ми е безспорно. Това, че жълто-кафевите медии се опитаха да го направя спорно, си е в тяхната "agenda" – всички знаем кой им е собственик и каква им е целта", заяви той.

Илиев демонстрира агресивен подход в отговорите си и почти през цялото време използваше висок тон, на моменти говореше за себе си в трето лице и се гледаше в контролния монитор, мислейки, че говори на камерата. Николаев го попита дали това "агресивно присъствие" в студиото на "Здравей, България" ще бъде от негова полза, или ще му изиграе лоша шега. „Аз съм такъв, какъвто съм – който иска да ме харесва, който не иска - не. Не сме се събрали да се харесваме, а да правим политика“, отговори кандидатът за вътрешен министър.

На въпрос дали характерът му е добър, Илиев отговори: „Питайте баба ми и майка ми“.

Илиев заяви, че постът правосъден министър му е бил предложен от лидера на партията Слави Трифонов, но след взето решение на органите на ИТН.

„Аз не съм член на политическа партия ИТН, но съм със Слави Трифнов от референдума през 2016, организирах юридическата страна на референдума, който е генезисът на тази партия. Имам не само поддръжката му (б.а. – на Трифонов), а пълната му подкрепа и неговата мъжка дума - както на него, така и на политическа партия ИТН“, каза кандидатът за вътрешен министър.

Слави Трифонов защити Петър Илиев: Използвате го като повод да не подкрепите правителството

„Моят ангажимент към Слави Трифонов е ангажимент на мъжката дума. Ще го изпълня до момента, до който мога да бъда полезен. Моята и тяхната линия съвпадат от много години. Дали ще поддадат за моя оставка? Не, няма да поддадат, каквито и атаки да има. Аз не членувам в партия ИТН, защо питате мен“, отговори той на въпрос дали номинацията му може да бъде оттеглена от „Има такъв народ“.

„Ще ви кажа един факт - когато направихме референдума, тогавашният режим ми изпрати 2 в 1 – ДАНС и НАП - и ме спукаха от проверки. Нищо не намериха, нищо не установиха, това беше терор срещу мен“, заяви Илиев.

Преди дни стана ясно, че в СУ е започнала проверка по три сигнала за плагиатство срещу Илиев, който е главен асистент в Юридическия факултет. Авторите на сигналите не се споменават.

„Стоя зад всяка дума от моята книга. През юни 2015 съм я подарил на членовете на катедрата ми. Минали са 6 години. Законът казва, че ако някой има правен спор, той се решава в съда. Не съм чел на труда на Наталия Киселова. Не съм запознат с труда ѝ“, заяви Илиев.

На 6 август доц. Киселова каза, че е настоявала този въпрос да бъде решен от членове на катедра Конституционноправни науки още през 2015 г., но той е бил "замразен, вдигнат на трупчета".

„В нито един катедрен съвет в този 6-годишен период не е поставен такъв въпрос“, твърди Петър Илиев. „Въпросът се поставя в деня, в който се очаква връчване на мандат на президента към ИТН. Случайно ли е това? Едва ли. Аз проблем с текста нямам, ако някой е имал, да си заяви претенциите. Това са твърдения, които се хвърлят в публичното пространство. Дълбоко се съмнявам, че тези три сигнала са подадени по надлежния ред. В Закона за академичния състав и допълнителните разпоредби много внимателно трябва да се чете тълкуването за плагиатство“, заяви той.

„След като никой не иска да застане в съда за 6 години, се опитват да ме тричат медийно, и след като не се получава, се минава към академично тричане. Аз съм един от любимите преподаватели на моите студент, канен съм винаги на абсолвентския им бал. Сега се канят да ме ударят там, където знаят, че най-много ще ме заболи“, заяви той.

„Самооценявам се с всичките си постижения. Аз съм професионалист, който е успял в свята професия. Прави се опит за медийното ми тричане, преди да се кача на ринга. Голям страх тресе кочината на задкулисието. Кой се страхува от Петър Илиев като вътрешен министър?“, попита той.

След като Николай Хаджигенов от ИБГНИ се обяви против номинацията на Илиев за вътрешен министър, а от ДБ я нарекоха „провокация“, юристът заяви: „Няма да коментирам защитници на „Мултигруп“ или приятелки на избягали в чужбина подсъдими. Тази атака има ченгесарско-милиционерски генезис. Атаката е многопластова. Първо беше барбадоската връзка. Почетен консул съм на Барбадос от много години, това не е държавна служба“, заяви Илиев.

От 2017 г. Илиев е почетен консул на Барбадос в България - позиция, която е разкрита по време на служебното правителство на Огнян Герджиков по предложение на тогавашния външен министър Ради Найденов.

„Барбадос не е офшорна зона, тя не е данъчен рай. В моята адвокатска практика не съм видял в Търговския регистър българска фирма със съдружник фирма, регистрирана в Барбадос. Тя има много висок стандарт на живот, икономиката стои на първо място“, каза Илиев.

Той заяви, че правителството на карибската страна е взело решение за неговото назначаване и го е изпратило на България, а „ГЕРБ бавиха процедурата 2 години“. Илиев каза, че познава „ключовите членове“ на барбадоското правителство и някои министри, но не отговори конкретно на въпроса „до кого е най-близък“, че да го предложи за консул.

„Виждал съм се с външни министри, с посланици, с вицепремиери. Работя с тази държава повече от 10 години, същото е и с Доминиканската република. Аз съм единственият почетен консул на Барбадос в Източна Европа“, заяви Илиев.

Той каза, че не познава Ирена Кръстева и Делян Пеевски и никога не ги е виждал през живота си. На въпрос как ще отговори на критиките за участие в „масонска пловдивска ложа“, отвърна, че не членува в подобни ложи и не познава Георги Гергов, Сотир Цацаров, Пламен Узунов.

„Аз не съм роден в Пловдив и не съм от Пловдив. Аз съм роден на пъпа на София, завършил съм Първа английска гимназия в София, най-елитното училище – с пълно отличие. След това - с пълно отличие и Юридическия факултет на СУ. Аз съм адвокат от Софийска адвокатска колегия и дружеството ми е регистрирано към нея. С Пловдив нямам общо“, заяви той.

На финала Илиев бе попитан дали ще се почувства в капан, ако се озове в ситуация на подкрепа от страна на ГЕРБ или ДПС като министър на вътрешните работи и силов вицепремиер.

„Нека си говорим в рамките на политиката на свършените факти, това са хипотези. Аз не съм ясновидец. Аз съм професионалист, ще работя с ИТН, докато съм им полезен. Питайте ме, когато мине гласуването. Политическите решения ги взимат политическите партии. Аз не съм член на партия, а работя с тях от дълги години“, заяви Илиев.


БСП няма да подкрепи кабинет, ако ИТН не оттегли кандидатурата на Петър Илиев

Кабинетите на ИТН се сменят, Петър Илиев остава

Кой е Петър Илиев - вечният "предпоследен" кандидат за министър от ИТН

Трифонов: Ако партиите на протеста не гласуват правителството на ИТН, това ще е предателство към избирателя


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024