Снимка: © Булевард България

БСП няма да подкрепи проекта за правителство на „Има такъв народ“, ако партията на Слави Трифонов не оттегли кандидатурата на Петър Илиев като министър на вътрешните работи и силов вицепремиер.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви на пресконференция в понеделник, че изявлението на Илиев в сутрешния блок на Нова ТВ на 9 август е „смущаващо“. Кандидатът за вътрешен министър използва агресивен подход в отговорите, отговаряше на висок тон и каза, че е жертва на „координация на задкулисието“. „Аз съм такъв, какъвто съм – който иска да ме харесва, който не иска - не", заяви той и добави: "Името ми не е спорно, името ми е безспорно".

Петър Илиев: Името ми не е спорно, името ми е безспорно

„Винаги от началото сме заявявали, че съставът на Министерски съвет е отговорност на мандатоносителя. И тогава, и днес казваме едно и също – не предлагаме министри, не се пазарим за места и за постове. Но изявлението на кандидата за министър на вътрешните работи от сутринта е смущаващо за нас. Имахме заседание на Изпълнителното бюро, на което го обсъдихме, и ще направим предложение до Националния съвет, който ще вземе решение за подкрепа на кабинет утре следобед“, обяви Корнелия Нинова.

Тя призова ИТН да оттегли номинацията на Петър Илиев. „Продължаваме да стоим зад общите мерки с ИТН, които са 57 конкретни в този писмен документ, повечето от тях са наши политики. Продължаваме да подкрепяме политики, но бихме искали, без натиск към мандатоносителя, той да преосмисли решението си за кандидата за вътрешен министър“, добави лидерът на социалистите.

„Петър Илиев е консултирал писането на две или три конституционни жалби като юрист, Конституционният съд ги уважи и ние спечелихме тези дела, но има разлика между това да си добър юрист и кандидат за вътрешен министър. Днешното му интервю беше смущаващо за нас, най-меко казано“, заяви Нинова.

Попитана кое точно в изказванията на юриста от СУ я е накарало да определи интервюто му по този начин, тя отвърна: "Нека не изпадаме в подробности. Всички сте го гледали". Добави, че не поставя срокове пред ИТН в искането си партията на Слави Трифонов да промени избора си в ресор вътрешни работи.

Малко след брифинга ѝ Трифонов се включи във Facebook, за да защити номинацията на Петър Илиев. "Не видях много хора да коментират това, което той е казал, а коментират как го е казал. Ще кажа нещо и на „Демократична България“, „Изправи се! Ние идваме!“ и БСП (...) Петър Илиев е поводът, който си търсите, а причината е, че всички вие явно сте играчи от статуквото и за нищо на света не можете да приемете някой да ви се бърка в така наречената „политика“.

Слави Трифонов защити Петър Илиев: Използвате го като повод да не подкрепите правителството

В понеделник стана ясно, че "Изправи се БГ! Ние идваме" няма да подкрепи правителството на "Има такъв народ", като една от основните причини е, че "част от министрите са абсолютно неприемливи", заяви Мая Манолова.

"Изправи се БГ! Ние идваме" няма да подкрепи кабинета на ИТН

В „Демократична България“ разговорите също продължават, но решението предстои да се вземе от колективните органи. Вече стана ясно, че четиримата депутати от „Зелено движение“, което е част от ДБ, няма да подкрепят предложения проект за кабинет. Той ще бъде гласуван в Народното събрание тази сряда, 11 август.


Кой е Петър Илиев - вечният "предпоследен" кандидат за министър от ИТН

Трифонов: Ако партиите на протеста не гласуват правителството на ИТН, това ще е предателство


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Пълна смяна в състава на Комисията за защита на потребителите

Димитър Маргаритов вече не е председател на КЗП

Георги Господинов е българската номинация за Нобелова награда за литература

Предложението е на българския ПЕН Център, ръководен от Здравка Евтимова

Лондон разследва олигарха Пьотр Авен за нарушение на режима на санкции

Руският банкер, който не можеше да живее без чистачка и шофьор, е разследван в Лондон

Кисинджър разгневи Украйна с коментарите си за войната

Бившият държавен секретар на САЩ призова Киев да направи териториални отстъпки

МВР проверява дали изчезнал търговец на криптовалути не е отвлечен

32-годишен мъж е в неизвестност от понеделник

"Грозен случай без прецедент": 3 жени и 4 мъже са открити в нелегалния гроб край Банкя

Обвиняемият се е отрекъл от първоначалните признания и твърди, че е "станала грешка"

Израел и Турция топят ледовете помежду си след години на дипломатически раздор

Турският външен министър е на посещение в Израел, през последните 15 години държавници от Турция не са посещавали страната

Месец след потъването на "Москва" Русия прибра секретното оборудване, но мълчи за загиналите

Родители на изчезналите моряци са принуждавани да подписват декларации, че синовете им са умрели в "катастрофа"

Politico: Партията на Кирил Петков може да влезе в Renew Europe - проблемът е в ДПС

Медията твърди, че премиерът ще присъства на среща на лидерите от групата в Брюксел