Снимка: © Има такъв народ

Слави Трифонов призова „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“ да подкрепят предложеното от „Има такъв народ“ правителство, защото в противен случай ще извършат „предателство“.

Лидерът на ИТН написа във Facebook в понеделник, че трите формации са се разбрали по няколко основни приоритета и ако партиите на протеста не подкрепят кабинета с премиер Пламен Николов, причината няма да е несъгласие с тях, а „някаква друга“.

„Не мога да зная и не желая да гадая каква. Но резултатът ще бъде спиране и забавяне на всички реформи, обективно погледнато, предателство от страна на партиите на протеста, нови избори и радост за ГЕРБ и партиите на статуквото, както и невъзможност от страна на партиите на протеста да обяснят на българския избирател защо му причиняват всичко това“, написа Трифонов.

Според него подкрепата на ДБ и ИБГНИ е „повече от логична“ поради поне шест причини. „Първо. Тотално трябва да се изтрие и да се спре моделът ГЕРБ. Да бъдат анализирани всички грешки и кражби и безусловно да бъде въздадена справедливост. Тук има ли разминаване с партиите на протеста? Абсолютно не“.

„Второ. Трябва да бъде осъществена съдебна реформа и да бъдат премахнати специализираните съд и прокуратура. Тук има ли разминаване с партиите на протеста? Абсолютно не“, допълни Трифонов.

Като трета точка, по която трите формации се обединяват, той посочва бързото представяне пред ЕК на Плана за възстановяване и развитие, като четвърта – преизчисляване на пенсиите, и като пета – сериозна реформа в здравната система, справяне с нова Covid-вълна и закупуване на медицински хеликоптери.

„Шесто. С партиите на протеста, в рамките на разговорите, които „Има такъв народ“ води, беше постигнато и съгласие по много въпроси, касаещи земеделието, образованието и фискалната политика“, добави още Трифонов в опит да призове лидерите на ДБ и ИБГНИ да го подкрепят в Народното събрание.

Проектът за кабинет на ИТН ще се гласува в сряда, 11 август. ИБГНИ, „Демократична България“ и БСП продължават с обсъждането дали да подкрепят правителство с премиер Пламен Николов.

Следобед в понеделник е планирано заседание на „Изправи се БГ! Ние идваме“, на което се очаква окончателно вземане на решение по въпроса. Вече е ясно, че двамата депутати от Единна народна партия, включително Мария Капон, които са част от коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме“, няма да подкрепят проектокабинета на „Има такъв народ“. Причината е, че е „неприемливо да се представят кандидатури със спорна репутация, и то в решителен и тежък за страната момент“, обявиха от партията, визирайки предимно Петър Илиев.

В „Демократична България“ разговорите също продължават, но решението предстои да се вземе от колективните органи. Вече стана ясно, че четиримата депутати от „Зелено движение“, което е част от ДБ, няма да подкрепят предложения проект за кабинет.

Решението на БСП се очаква в близките дни, но то ще зависи и от позициите, които ще представят по въпроса ИБГНИ и ДБ.


Прочетете още:

Петър Илиев: Името ми не е спорно, името ми е безспорно

Слави и Ку-Ку Бенд с нова песен и напълно различен имидж


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед