Трифонов: Ако партиите на протеста не гласуват правителството на ИТН, това ще е предателство Снимка: © Има такъв народ

Слави Трифонов призова „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“ да подкрепят предложеното от „Има такъв народ“ правителство, защото в противен случай ще извършат „предателство“.

Лидерът на ИТН написа във Facebook в понеделник, че трите формации са се разбрали по няколко основни приоритета и ако партиите на протеста не подкрепят кабинета с премиер Пламен Николов, причината няма да е несъгласие с тях, а „някаква друга“.

„Не мога да зная и не желая да гадая каква. Но резултатът ще бъде спиране и забавяне на всички реформи, обективно погледнато, предателство от страна на партиите на протеста, нови избори и радост за ГЕРБ и партиите на статуквото, както и невъзможност от страна на партиите на протеста да обяснят на българския избирател защо му причиняват всичко това“, написа Трифонов.

Според него подкрепата на ДБ и ИБГНИ е „повече от логична“ поради поне шест причини. „Първо. Тотално трябва да се изтрие и да се спре моделът ГЕРБ. Да бъдат анализирани всички грешки и кражби и безусловно да бъде въздадена справедливост. Тук има ли разминаване с партиите на протеста? Абсолютно не“.

„Второ. Трябва да бъде осъществена съдебна реформа и да бъдат премахнати специализираните съд и прокуратура. Тук има ли разминаване с партиите на протеста? Абсолютно не“, допълни Трифонов.

Като трета точка, по която трите формации се обединяват, той посочва бързото представяне пред ЕК на Плана за възстановяване и развитие, като четвърта – преизчисляване на пенсиите, и като пета – сериозна реформа в здравната система, справяне с нова Covid-вълна и закупуване на медицински хеликоптери.

„Шесто. С партиите на протеста, в рамките на разговорите, които „Има такъв народ“ води, беше постигнато и съгласие по много въпроси, касаещи земеделието, образованието и фискалната политика“, добави още Трифонов в опит да призове лидерите на ДБ и ИБГНИ да го подкрепят в Народното събрание.

Проектът за кабинет на ИТН ще се гласува в сряда, 11 август. ИБГНИ, „Демократична България“ и БСП продължават с обсъждането дали да подкрепят правителство с премиер Пламен Николов.

Следобед в понеделник е планирано заседание на „Изправи се БГ! Ние идваме“, на което се очаква окончателно вземане на решение по въпроса. Вече е ясно, че двамата депутати от Единна народна партия, включително Мария Капон, които са част от коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме“, няма да подкрепят проектокабинета на „Има такъв народ“. Причината е, че е „неприемливо да се представят кандидатури със спорна репутация, и то в решителен и тежък за страната момент“, обявиха от партията, визирайки предимно Петър Илиев.

В „Демократична България“ разговорите също продължават, но решението предстои да се вземе от колективните органи. Вече стана ясно, че четиримата депутати от „Зелено движение“, което е част от ДБ, няма да подкрепят предложения проект за кабинет.

Решението на БСП се очаква в близките дни, но то ще зависи и от позициите, които ще представят по въпроса ИБГНИ и ДБ.


Прочетете още:

Петър Илиев: Името ми не е спорно, името ми е безспорно

Слави и Ку-Ку Бенд с нова песен и напълно различен имидж


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Министърът на отбраната Тодор Тагарев се срещна с посланика на Украйна

България предлага помощ след рухването на стената на язовир "Нова Каховка"

18:43 - 09.06.2023

Прокуратурата твърди, че Борисов е дал парите за къщата в Барселона

Делото е стояло 2 години "на трупчета", преди СГП да се разработи по него

17:40 - 09.06.2023

Патриотичната мечта за най-високо българско знаме започна...с изкоп в Родопите

За проекта все така се търсят още пари за реализацията - сумата сега е 200 хил. лв.

16:00 - 09.06.2023

Ново земетресение е регистрирано край Пловдив

То е с магнитуд 3,1 по скалата на Рихтер.

15:28 - 09.06.2023

13 на 4: Денков и Габриел си разделиха надзора над ведомствата. Премиерът взе службите за сигурност

Премиерът Николай Денков си подели функциите по координация на ведомствата с Габриел - макар и не поравно

15:08 - 09.06.2023