Снимка: © Има такъв народ

Слави Трифонов призова „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“ да подкрепят предложеното от „Има такъв народ“ правителство, защото в противен случай ще извършат „предателство“.

Лидерът на ИТН написа във Facebook в понеделник, че трите формации са се разбрали по няколко основни приоритета и ако партиите на протеста не подкрепят кабинета с премиер Пламен Николов, причината няма да е несъгласие с тях, а „някаква друга“.

„Не мога да зная и не желая да гадая каква. Но резултатът ще бъде спиране и забавяне на всички реформи, обективно погледнато, предателство от страна на партиите на протеста, нови избори и радост за ГЕРБ и партиите на статуквото, както и невъзможност от страна на партиите на протеста да обяснят на българския избирател защо му причиняват всичко това“, написа Трифонов.

Според него подкрепата на ДБ и ИБГНИ е „повече от логична“ поради поне шест причини. „Първо. Тотално трябва да се изтрие и да се спре моделът ГЕРБ. Да бъдат анализирани всички грешки и кражби и безусловно да бъде въздадена справедливост. Тук има ли разминаване с партиите на протеста? Абсолютно не“.

„Второ. Трябва да бъде осъществена съдебна реформа и да бъдат премахнати специализираните съд и прокуратура. Тук има ли разминаване с партиите на протеста? Абсолютно не“, допълни Трифонов.

Като трета точка, по която трите формации се обединяват, той посочва бързото представяне пред ЕК на Плана за възстановяване и развитие, като четвърта – преизчисляване на пенсиите, и като пета – сериозна реформа в здравната система, справяне с нова Covid-вълна и закупуване на медицински хеликоптери.

„Шесто. С партиите на протеста, в рамките на разговорите, които „Има такъв народ“ води, беше постигнато и съгласие по много въпроси, касаещи земеделието, образованието и фискалната политика“, добави още Трифонов в опит да призове лидерите на ДБ и ИБГНИ да го подкрепят в Народното събрание.

Проектът за кабинет на ИТН ще се гласува в сряда, 11 август. ИБГНИ, „Демократична България“ и БСП продължават с обсъждането дали да подкрепят правителство с премиер Пламен Николов.

Следобед в понеделник е планирано заседание на „Изправи се БГ! Ние идваме“, на което се очаква окончателно вземане на решение по въпроса. Вече е ясно, че двамата депутати от Единна народна партия, включително Мария Капон, които са част от коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме“, няма да подкрепят проектокабинета на „Има такъв народ“. Причината е, че е „неприемливо да се представят кандидатури със спорна репутация, и то в решителен и тежък за страната момент“, обявиха от партията, визирайки предимно Петър Илиев.

В „Демократична България“ разговорите също продължават, но решението предстои да се вземе от колективните органи. Вече стана ясно, че четиримата депутати от „Зелено движение“, което е част от ДБ, няма да подкрепят предложения проект за кабинет.

Решението на БСП се очаква в близките дни, но то ще зависи и от позициите, които ще представят по въпроса ИБГНИ и ДБ.


Прочетете още:

Петър Илиев: Името ми не е спорно, името ми е безспорно

Слави и Ку-Ку Бенд с нова песен и напълно различен имидж


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании.