Снимка: © Има такъв народ

Слави Трифонов призова „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“ да подкрепят предложеното от „Има такъв народ“ правителство, защото в противен случай ще извършат „предателство“.

Лидерът на ИТН написа във Facebook в понеделник, че трите формации са се разбрали по няколко основни приоритета и ако партиите на протеста не подкрепят кабинета с премиер Пламен Николов, причината няма да е несъгласие с тях, а „някаква друга“.

„Не мога да зная и не желая да гадая каква. Но резултатът ще бъде спиране и забавяне на всички реформи, обективно погледнато, предателство от страна на партиите на протеста, нови избори и радост за ГЕРБ и партиите на статуквото, както и невъзможност от страна на партиите на протеста да обяснят на българския избирател защо му причиняват всичко това“, написа Трифонов.

Според него подкрепата на ДБ и ИБГНИ е „повече от логична“ поради поне шест причини. „Първо. Тотално трябва да се изтрие и да се спре моделът ГЕРБ. Да бъдат анализирани всички грешки и кражби и безусловно да бъде въздадена справедливост. Тук има ли разминаване с партиите на протеста? Абсолютно не“.

„Второ. Трябва да бъде осъществена съдебна реформа и да бъдат премахнати специализираните съд и прокуратура. Тук има ли разминаване с партиите на протеста? Абсолютно не“, допълни Трифонов.

Като трета точка, по която трите формации се обединяват, той посочва бързото представяне пред ЕК на Плана за възстановяване и развитие, като четвърта – преизчисляване на пенсиите, и като пета – сериозна реформа в здравната система, справяне с нова Covid-вълна и закупуване на медицински хеликоптери.

„Шесто. С партиите на протеста, в рамките на разговорите, които „Има такъв народ“ води, беше постигнато и съгласие по много въпроси, касаещи земеделието, образованието и фискалната политика“, добави още Трифонов в опит да призове лидерите на ДБ и ИБГНИ да го подкрепят в Народното събрание.

Проектът за кабинет на ИТН ще се гласува в сряда, 11 август. ИБГНИ, „Демократична България“ и БСП продължават с обсъждането дали да подкрепят правителство с премиер Пламен Николов.

Следобед в понеделник е планирано заседание на „Изправи се БГ! Ние идваме“, на което се очаква окончателно вземане на решение по въпроса. Вече е ясно, че двамата депутати от Единна народна партия, включително Мария Капон, които са част от коалицията „Изправи се БГ! Ние идваме“, няма да подкрепят проектокабинета на „Има такъв народ“. Причината е, че е „неприемливо да се представят кандидатури със спорна репутация, и то в решителен и тежък за страната момент“, обявиха от партията, визирайки предимно Петър Илиев.

В „Демократична България“ разговорите също продължават, но решението предстои да се вземе от колективните органи. Вече стана ясно, че четиримата депутати от „Зелено движение“, което е част от ДБ, няма да подкрепят предложения проект за кабинет.

Решението на БСП се очаква в близките дни, но то ще зависи и от позициите, които ще представят по въпроса ИБГНИ и ДБ.


Прочетете още:

Петър Илиев: Името ми не е спорно, името ми е безспорно

Слави и Ку-Ку Бенд с нова песен и напълно различен имидж


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Ефектът на Covid-сертификата: Как ваксинирането се ускори за един ден

21 октомври е довел до почти 4-кратно увеличение на поставените дози ваксини

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба