Снимка: © "Илиев и Партньори"

Адвокат Петър Илиев можеше да се похвали с най-скорострелното изкачване по върховете на властта - поне на хартия.

Само за две седмици преподавателят от Юридическия факултет на СУ преживя трансформацията от кандидат за министър на правосъдието до кандидат за министър-председател на "Има такъв народ".

"Страх тресе кочината на задкулисието": Петър Илиев в първа медийна изява след скандалите

На 12 юли Петър Илиев беше представен от Слави Трифонов като лауреат на отличието "Адвокат на годината" от 2020 г., доктор по право в СУ "Св. Климент Охридски", основател и съдружник в кантората "Илиев и партньори", както и основател на няколко бизнес организации за търговски връзки между България, Канада и Карибските страни.

От 2017 г. Илиев е почетен консул на Барбадос в България - позиция, която е разкрита по време на служебното правителство на Огнян Герджиков по предложение на тогавашния външен министър Ради Найденов. Найденов също беше номиниран от ИТН за този пост (със статут на вицепремиер) в неосъществения кабинет на Николай Василев.

Неофициално името на Петър Илиев влезе за първи път в медийния оборот като потенциален "наследник" на Василев в правителство с мандата на ИТН още в началото на седмицата.

В петък, 30 юли, след като президентът Румен Радев форсира процедурата за съставяне на ново правителство, няколко медии посочиха Илиев като човека, който най-вероятно ще приеме мандата от името на партията на Слави Трифонов. Offnews цитират депутат от БСП, който казва, че няма причина да не подкрепят Илиев, докато Николай Хаджигенов (Изправи се БГ! Ние идваме) твърди, че ИТН са лансирали кандидатурата "хипотетично" пред него и колегите му.

Минути преди 17 ч. стана ясно, че кандидатът за премиер на "Има такъв народ" ще е съвсем различен - депутатът Пламен Николов. На 3 август Илиев вече беше получил трето предложение за работа в бъдещия Министерски съвет - този път като ръководител на МВР.

Той е доктор по конституционноправни науки от 2012 г., като темата на дисертационния му труд е "Законодателният процес в Република България". Председател на научното жури при защитата му е проф. Георги Близнашки - служебен премиер в кабинета от 2014 г., назначен от Росен Плевнелиев.

В научното жури на Илиев са участвали още проф. Веселин Цанков, покойният декан на юридическия факултет на ЮЗУ проф. Александър Воденичаров, бившият председател на Конституционния съд проф. Евгени Танчев и доц. Бойка Чернева (бивш ректор на Академията на МВР, преподавател в УНСС).

Петър Илиев води три учебни дисциплини като главен асистент в СУ, като "дели кабинет" с Георги Близнашки и Пламен Киров (бишият правен съветник на президента Георги Първанов и конституционен съдия до 2015).

Според информация на "Труд", Петър Илиев е син на бивш преподавател в Академията на МВР. Медията твърди още, че съпругата на юриста е дъщеря на Пламен Червеняков - бивш парламентарен секретар на МРРБ по време на мандата на Асен Гагаузов (2005-2009), бивш член на ръководството на БСП-Пловдив през 90-те години и настоящ отговорник по организационните въпроси в Националния съвет на БСП.

Официалната биография на Петър Илиев посочва, че той е "първият и единствен адвокат, участвал като защитник и процесуален представител в съдебно заседание на КС по повод мандат на народен представител".

Това се случва през 2013 г., когато депутатът от БСП Иван Валентинов Иванов беше назначен за зам.-министър на вътрешните работи при Цветлин Йовчев и само 3 часа по-късно беше отстранен заради изтеклата информация за миналото му като бивш управител на клон на групировката СИК в Шумен.

Пред Конституционния съд 48 депутати от БСП настояват Иванов да бъде възстановен на мястото му като народен представител. Защитникът Илиев твърди, че нереализиралият се зам.-вътрешен министър изобщо не знаел за назначението си в МВР, "нямал представа по какъв начин автобиографията му се е озовала в Министерския съвет, не е встъпвал в длъжност, не е подавал оставка и не знае на какво основание и по каква процедура е бил освободен".

В крайна сметка Конституционният съд отхвърля искането и мандатът му на депутат остава прекратен.

През 2017 г. кантората на Петър Илиев отново работи с "Позитано" 20 - този път по консултация за законопроект за борба с корупцията.

"24 часа" твърди, че той е подготвил юридически референдума на "Шоуто на Слави" през 2016.

Търговският регистър показва още една доста стара, но интересна връзка на Петър Илиев, този път - през медийния бизнес.

През 2005 г. - две години след като завършва "Право" в СУ - той е вписан като член на съвета на директорите на "Краун Медиа" АД. Директор и съдружник е Румен Артарски, а от 2006 г. компанията е собственик на "ТВ Седем" (бившата "Седем дни" на Георги Агафонов).

През 2006 г. Петър Илиев влиза в управителния съвет на телевизията заедно с бившия журналист и депутат от НДСВ Диляна Грозданова, Стоян Бързаков и Мария Стоянова.

Няколко месеца по-късно Илиев е сменен от Надя Костова (впоследствие - програмен директор на TV7 до фалита й и програмен директор на БНТ от 2017 до края на 2020 г.).

Не е ясно как Илиев е привлечен към ръководството на медията и защо го е напуснал през март 2007. Към онзи момент той вече е бил вписан като действащ адвокат, т.е. по всяка вероятност е представлявал клиент - съсобственик в телевизията.

Диляна Грозданова е съпруга на Любомир Павлов - бившият издател на "24 часа", който по време на сделката за ТВ7 е в надзорния съвет на Общинска банка.

В своя статия от 2005 г. "Капитал" посочват, че Румен Артарски е доставил техниката за създаването на BTV, като правят непряка връзка между него и Красимир Гергов. На въпрос към Гергов дали той ще бъде един от новите собственици на ТВ 7, бизнесменът отговаря, че няма право по закон, тъй като притежава фирми с рекламна дейност.

В края на 2008 г. (година и половина след излизането на Петър Илиев) в управлението на "ТВ Седем" влиза майката на Делян Пеевски - Ирена Кръстева. Година по-късно медията получи лицензията на BBT за ефирно разпространение в София, по-късно привлече Николай Бареков за свое лице, а това сложи началото на възхода (и падението) на телевизията.

По-рано в петък Филип Станев от "Има такъв народ" обяви, че техният кандидат за премиер ще бъде "човек с качествено образование, с добър морал, с добри намерния, с експертиза, с всичко, което е различно от това, което беше досега премиерът Бойко Борисов".

"За да бъдеш добър управленец, трябва да имаш качества и професионални, и морални, и добри намерения. Такъв е този човек", каза той, без да коментира имена.

Новият кандидат-премиер на ИТН не е участвал в политиката, но е "разпознаваем"

"Към себе си" от бъдещия премиер на БългарияАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нахлуването в LGBT-център "струва" само 3000 лв. глоба на Боян Расате

Съдът не намери основания за по-тежка присъда

Исторически обрат в САЩ: Върховният съд вече не защитава правото на аборт

Щатите вече могат сами да решават дали да забранят напълно абортите

Изтичащият срок за новите пенсии създаде напрежение в Бюджетната комисия

Йордан Цонев се засегна, че "парламентът не е длъжен да работи с форсирана газ"

БСП се ядоса на Слави Трифонов: Няма да позволим да чисти гузната си съвест с лъжи за нас

Лидерът на ИТН обвини и БСП в "национално предателство" след вота за Северна Македония

Резултатите от матурите за 7 клас: Как да проверим оценките по български език и математика

МОН отчита проблемите заради дългото дистанционно обучение на випуска

"Ще говоря аз, ще виждате мен, но ще чувате думите на г-н Слави Трифонов"

ИТН приписа решението за РСМ на "прегръдка" между Христо Иванов, Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски

МЗ разреши поставянето на втора бустерна доза срещу Covid-19

Но най-малко 4 месеца след ваксинирането с първата бустерна доза

"Възраждане" са използвали парите на депутатите си за дарения вместо за приемни и екипи

Напускането на Елена Гунчева от "Възраждане" освети нов казус с разходите, които партиите правят

Украинските войски напускат Северодонецк след седмици на тежки сражения

Битката в оспорвания град е ключова за Русия и контрола над Донбас