"Ние сме готови с премиера. Добре дошъл, г-н президент, чакаме мандата" - това обяви депутатът от ИТН Филип Станев в интервю за bTV ден след поредното разногласие между партията и "Демократична България", поставило под въпрос бъдещето на управляващото мнозинство. 

Минути след анонса на Станев - президентът Румен Радев обяви, че ще връчи проучвателния мандат на партията на Слави Трифонов още днес, от 17 ч

След фиаското около номинацията на Николай Василев за премиер, ИТН отказваше да коментира персоналния състав на следващото правителство. Блокирането на преговорите с ДБ обаче накараха президентството да поиска по-бърз отговор от страна на партията на Слави Трифонов дали ще може да осъществи първия проучвателен мандат за нов кабинет. 

Според Филип Станев ИТН вече има пълен "комплект" от кандидати за министри. 

"Кандидатът за премиер отговаря изцяло на това, което искаме да направим изначално в политиката. Човек с качествено образование, с добър морал, с добри намерния, с експертиза, с всичко, което е различно от това, което беше досега премиерът Бойко Борисов. За да бъдеш добър управленец, трябва да имаш качества и професионални, и морални, и добри намерения. Такъв е този човек", каза Станев. 

Той обяви, че номинираният за министър-председател на ИТН "не е влизал досега в преки политически действия", но ще бъде "разпознат" от обществото. 

Кой е Петър Илиев - "предпоследният" кандидат за премиер на ИТН

"Съставът (на Министерски съвет) е готов и ако получим мандата, премиерът ще го представи", каза още Станев. 

Депутатът от ИТН потвърди, че министрите от служебния кабинет Асен Василев и Кирил Петков вече не са желани от партията. 

"Оказа се, че тези личности не са с този ангелоподобен образ, който им беше изграден като министри в служебния кабинет. Оказа се, че те имат проблеми в своето минало - професионално, лично. Имат проблеми със закона. Странно е защо тези министри са толкова фаворизирани от медиите и харесвани от гражданите, при положение че се оказа, че те не са съвсем ОК с това, което са извършвали през годините", каза той. 

На въпроса дали ИТН не закъсняха с проверката на фактите около Василев и Петков, щом като ги канеха за министри в свое правителство, Филип Станев обяви, че партията е "разбрала навреме" за миналото им.

Кой е Петър Илиев - "предпоследният" кандидат за премиер на ИТН

Попитан дали може да определи ДПС като "враг", след като ГЕРБ получава този етикет от ИТН, Филип Станев обяви, че думата се ползвала "метафорично", а по-важно било "да се изчегърта това, което направи така, че да имаме "Магнитски", Пеевски, Бойко Борисов, шкафчета, кюлчета и тотална подмяна по отношение на българските граждани". 

На въпроса защо канят за разговори партията, чийто бивш депутат Делян Пеевски беше санкциониран по "Магнитски", след като искат премахването на този модел, Станев коментира, че се търси "дух на парламентаризъм", а когато партията иска да представи идеите си, "не може да се държи като обидено момиченце и да не си говори" с останалите партии.

"Още не е дошло времето на окончателното "Мутри, сбогом", то ще дойде, ако ИТН успее да състави кабинет и успее да работи", каза още той. 

Станев покани "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме" да се върне към разговорите с ИТН и обяви, че "вратата е отворена", но повтори тезата на партийното ръководство, че коалиционно споразумение няма да бъде подписано с думите: "Знаете ли, че 100% от разводите започват с брак". 


Румен Радев ще връчи мандат на ИТН до часове

Как "положителният герой" Асен Василев стана неприемлив за ИТН за 2 седмици

Втора атака на ИТН срещу Кирил Петков и Асен Василев с обвинения в конфликт на интереси


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сашка Васева е в тежко състояние, близките ѝ откриха дарителска сметка

Нуждае се от спешна операция, за да възстанови зрението си и да пребори рака

Контузия спря "Златните момичета" от ансамбъла да участват на световното първенство

Това трябваше да е последното състезание на олимпийските шампионки

Евентуален следващ локдаун ще има само за неваксинираните

Зам.-министърът на здравеопазването даде подробности кога ще се прибегне до ново затваряне

Образователният министър Николай Денков стана академик

Той е сред първите 2% на най-влиятелните учени в света според Станфордския университет

Нови разкрития срещу Facebook: Не правят нищо против трафика на хора и заглушават опозицията

17 американски медии уличиха Зукърбърг в още злоупотреби

Сутрешни новини: Изтеглиха успешно кораба Vera Su; Над 5800 нови случая на Covid и 243 починали

Ердоган се отказа да гони посланици на 10 страни от Запада