Новият кандидат-премиер на ИТН не е участвал в политиката, но е "разпознаваем"

"Ние сме готови с премиера. Добре дошъл, г-н президент, чакаме мандата" - това обяви депутатът от ИТН Филип Станев в интервю за bTV ден след поредното разногласие между партията и "Демократична България", поставило под въпрос бъдещето на управляващото мнозинство.

Минути след анонса на Станев - президентът Румен Радев обяви, че ще връчи проучвателния мандат на партията на Слави Трифонов още днес, от 17 ч.

След фиаското около номинацията на Николай Василев за премиер, ИТН отказваше да коментира персоналния състав на следващото правителство. Блокирането на преговорите с ДБ обаче накараха президентството да поиска по-бърз отговор от страна на партията на Слави Трифонов дали ще може да осъществи първия проучвателен мандат за нов кабинет.

Според Филип Станев ИТН вече има пълен "комплект" от кандидати за министри.

"Кандидатът за премиер отговаря изцяло на това, което искаме да направим изначално в политиката. Човек с качествено образование, с добър морал, с добри намерния, с експертиза, с всичко, което е различно от това, което беше досега премиерът Бойко Борисов. За да бъдеш добър управленец, трябва да имаш качества и професионални, и морални, и добри намерения. Такъв е този човек", каза Станев.

Той обяви, че номинираният за министър-председател на ИТН "не е влизал досега в преки политически действия", но ще бъде "разпознат" от обществото.

Кой е Петър Илиев - "предпоследният" кандидат за премиер на ИТН

"Съставът (на Министерски съвет) е готов и ако получим мандата, премиерът ще го представи", каза още Станев.

Депутатът от ИТН потвърди, че министрите от служебния кабинет Асен Василев и Кирил Петков вече не са желани от партията.

"Оказа се, че тези личности не са с този ангелоподобен образ, който им беше изграден като министри в служебния кабинет. Оказа се, че те имат проблеми в своето минало - професионално, лично. Имат проблеми със закона. Странно е защо тези министри са толкова фаворизирани от медиите и харесвани от гражданите, при положение че се оказа, че те не са съвсем ОК с това, което са извършвали през годините", каза той.

На въпроса дали ИТН не закъсняха с проверката на фактите около Василев и Петков, щом като ги канеха за министри в свое правителство, Филип Станев обяви, че партията е "разбрала навреме" за миналото им.

Кой е Петър Илиев - "предпоследният" кандидат за премиер на ИТН

Попитан дали може да определи ДПС като "враг", след като ГЕРБ получава този етикет от ИТН, Филип Станев обяви, че думата се ползвала "метафорично", а по-важно било "да се изчегърта това, което направи така, че да имаме "Магнитски", Пеевски, Бойко Борисов, шкафчета, кюлчета и тотална подмяна по отношение на българските граждани".

На въпроса защо канят за разговори партията, чийто бивш депутат Делян Пеевски беше санкциониран по "Магнитски", след като искат премахването на този модел, Станев коментира, че се търси "дух на парламентаризъм", а когато партията иска да представи идеите си, "не може да се държи като обидено момиченце и да не си говори" с останалите партии.

"Още не е дошло времето на окончателното "Мутри, сбогом", то ще дойде, ако ИТН успее да състави кабинет и успее да работи", каза още той.

Станев покани "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме" да се върне към разговорите с ИТН и обяви, че "вратата е отворена", но повтори тезата на партийното ръководство, че коалиционно споразумение няма да бъде подписано с думите: "Знаете ли, че 100% от разводите започват с брак".


Румен Радев ще връчи мандат на ИТН до часове

Как "положителният герой" Асен Василев стана неприемлив за ИТН за 2 седмици

Втора атака на ИТН срещу Кирил Петков и Асен Василев с обвинения в конфликт на интереси


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024
Важно днес

Борисов иска коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години

Борисов иска преразпределяне на министерските постове

17:35 - 27.02.2024
Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
Важно днес

Кой и защо пак плаши, че България и Западът може да пращат войски в Украйна

Премиерът Николай Денков отхвърли спекулациите, че това е било обсъждано в Киев

16:17 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024
Важно днес

Погребалните агенции в Русия отказват да участват в поклонение пред Навални

Екипът на Навални не открива място за публично сбогуване с него

14:30 - 27.02.2024