Как "положителният герой" Асен Василев стана неприемлив за ИТН за 2 седмици Снимка: © 7/8 ТВ, март 2020 г. Асен Василев и Кирил Петков разказват за своя план за Covid-кризата в Шоуто на Слави

"Аз смятам, че те са положителни герои и можехме да работим отлично в следващ екип"

Думите са на Николай Василев - неосъщественият кандидат за министър-председател на "Има такъв народ" - по адрес на служебните министри Асен Василев, Кирил Петков и проф. Николай Денков.

Комплиментът не беше без подплата: ИТН бяха преговаряли с Асен Василев за поста на вицепремиер по европейските фондове, който да контролира на пряко подчинение Комисията по финансово разузнаване.

Без успех.

Само две седмици по-късно Тошко Йорданов реши да извади стар компромат срещу служебния финансов министър Асен Василев от трибуната на Народното събрание, като го обвини в кражба на интелектуална собственост и "проблеми със закона".

Йорданов твърди, че "няколко лампи" около Василев са светнали за ръководството на "Има такъв народ", защото той е настоявал твърдо да запази поста си като министър на финансите.

"Решихме да се поинтересуваме защо в крайна сметка човекът иска да е финансов министър. Стигнахме до това, което днес чухте от трибуната", беше обяснението на Тошко Йорданов за решението си да отвори фронт на атака срещу Василев.

Твърдението за позакъснялата надлежна проверка за миналото на Асен Василев би било лесен (макар и леко наивен) изход от противоречивата ситуация, при която веднъж обещаваш пълен контрол върху финансовото разузнаване на човек, а после го "вадиш от тестето" заради негодността му да носи политическа отговорност.

Това обаче щеше да е вярно, ако Асен Василев влизаше в управлението на държавата за първи път и публичната информация за него беше оскъдна. А случаят е съвсем различен.

Василев беше назначен за служебен министър на икономиката в кабинета на Марин Райков през 2013 г., като още тогава в. "Сега" публикува статия по повод финансовото състояние на компанията му за ценообразуване на самолетни билети, като описва споровете между него и инвеститорите в по-ранен проект.

В публикацията е цитиран датският предприемач Мортен Лунд, който определя Асен Василев като "гений, с който трудно се работи". Съдебните му проблеми започват заради спор с бившия шеф на агенцията за инвестиции в кабинета "Сакскобургготски" (2002-2004) Павел Езекиев - управляващ партньор в рисковия фонд NEVEQ, който финансира първия бизнес на Василев и трима негови партньори преди близо 15 г. ("Lessno").

Няколко години след като влага общо 4,5 млн. лв. в компанията на Асен Василев, NEVEQ решава, че иска да поеме контрол над компанията му заради предполагаеми нарушения на дружествения договор и през 2009 г. успява да обезсили акциите на основателите.

През 2010 г. Василев, Лунд и още един от старите партньори основават нова компания със сходна дейност на име Everbread. Наследниците на Lessno започват процес заради съмнения за заимстване на програмен код, който вече е притежание на фонда.

През 2011 г. двете страни сключват споразумение - детайлите от него не се оповестяват, но всички дела в САЩ, Великобритания и Нидерландия са прекратени.

Павел Езекиев е бивш съветник на Николай Василев в Министерството на икономиката и през 2002 г. е номиниран за ръководната позиция в Агенцията за инвестиции именно от него.

Информация за търговския спор беше "рециклирана" медийно още през май 2021 г., след като Асен Василев получи ръководния пост в Министерството на финансите, назначен от президента Румен Радев.

"Асен Василев - министърът на финансите, чиято фирма фалира" беше заглавието на статия, препубликувана в Tribune.bg - същата медия, която преди дни "вкара по спешност" Слави Трифонов в болница, без да се позовава на факти.

Логичното проследяване на събитията от последните дни не дава твърде широко поле за интерпретации.

  • Ако ИТН очаква от публиката да приеме, че в партията са проспали биографичната справка за Асен Василев, преди да го поканят за вицепремиер, това би било доста неубедително самопризнание, че кастингът им за министри не спазва елементарни правила за професионализъм.
  • Вторият вариант е в ИТН да са се запознали предварително с публично достъпната информация за корпоративното минало на Асен Василев, но да са преценили, че то не е морална или политическа пречка за поканата към него. При това - за три поредни разговора (ако се доверим на свидетелството на самия финансов министър).
  • Третата възможна хипотеза е компроматът да е бил известен в ИТН и да е пазен като резервен "патрон" за изход от точно толкова неудобна ситуация като тази, в която партията беше поставена от Христо Иванов преди ден.

Иванов елиминира шансовете за подкрепа на кабинет на ИТН начело с премиер от типа на адвоката Петър Илиев и поиска следващите членове на Министерски съвет да са личности с равно или по-високо доверие от това към министрите с дипломите от Харвард.

  • Последният потенциален вариант е "Има такъв народ" да са били уговаряни още преди изборите да запазят Кирил Петков и Асен Василев (против желанията и плановете на самата партия).

Досега нито Слави Трифонов, нито Тошко Йорданов, нито Николай Василев са намеквали за нещо подобно. Но и тримата не дадоха убедителен отговор на въпроса защо поканиха не кой да е друг член на служебния кабинет, а именно тях при първите си преговори, водени преди победата на ИТН на парламентарния вот.

Ударът по Асен Василев логично би довел до прекратяване на всяка възможност за отделни министерски оферти към Кирил Петков и Николай Денков. Вече стана ясно, че двамата са отказали да участват в редовен кабинет без партньорство с финансовия министър. Кирил Петков например не получавал повече покани от ИТН въпреки готовността си да остане в кабинета. С един изстрел - три заека.

Но "Има такъв народ" разполагаше с много по-елегантен ход за отказ от "пакетната сделка" с Петков, Василев и Денков.

Както лидерството на партията, така и тримата служебни министри дадоха да се разбере, че се разминават по фундаментални въпроси на финансовото управление - балансиране на бюджета, данъчна политика, пенсии, разходни приоритети.

Няма такъв кабинет, в който мандатоносителят и министърът на финансите да водят противопосочни политики - това е условие, при което кабинетът би се самоубил. Принципните аргументи обаче трудно правят "новина".

"Политиката е мръсна игра само ако се играе от мръсни хора", каза Тошко Йорданов в изявлението си от парламентарната трибуна. Ходът му само потвърждава истината на това твърдение.


Христо Иванов към ИТН: Никой да не ни прехвърля вина за това, че не може да излъчи убедителен кабинет

Асен Василев обвини Тошко Йорданов в координирана атака с ДПС

Кой (не) влезе в новата парламентарна група на "Има такъв народ"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024