Снимка: © Булевард България

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов защити служебните министри от кабинета "Янев" след атаката на Тошко Йорданов по адрес на финансовия министър Асен Василев. 

Иванов призова ИТН да не  "се опитва да прехвърля отговорността за това, че не може да формулира убедителен състав на Министерски съвет". 

В същото време той даде знак, че "Демократична България" няма да се откаже от преговорите с "Има такъв народ" за съставяне на нов кабинет и очаква следващия ход на най-голямата парламентарна група в 46 НС. 

Иванов потвърди подкрепата си за служебните министри, които "получиха огромно доверие, защото атакуваха схемите на ДПС", след като Тошко Йорданов определи Асен Василев като негоден за министър заради съдебен спор в миналото на една от частните му компании. 

"Видяхме една доста съмнителна персонална атака, която смесва факти от търговски спор с квалификации от Наказателния кодекс. Надявам се, че това е просто въпрос на неумение от страна на колегите да си формулират тезите. Не получихме отговор на въпросите, които поставихме. Въпрос на време е. Ние оставаме в очакване колегите от ИТН да покажат състав на Министерски съвет, да дадат формулата и да кажат дали ще имат ясни ангажименти по конкретни политики. Ние ще преценим дали ДБ ще подкрепи това управление", каза Христо Иванов. 

"Нека никой не се опитва да ни прехвърля отговорността за това, че не може да формулира убедителен състав на Министерски съвет, да даде убедителна политическа формула и да отговори на фундаментални въпроси за структурирането на политическото пространство", каза той по адрес на ИТН. 

На въпрос дали ДБ "тласка страната към нови избори", той каза: 

"Тласкаме страната към това да се излъчи управление, което наистина може да я промени. Ако не можем да го излъчим в този парламент, новите избори няма да са заради това, че ние сме ги "тласнали", а ще бъдат необходимост, защото така функционира демокрацията. Не сме се отказали от позицията си да излъчим кабинет с първия мандат на ИТН". 

Христо Иванов посочи, че "вниманието, с което ще се оценяват бъдещите министри" ще бъде още по-високо заради декларацията на Тошко Йорданов и ИТН срещу Асен Василев. 

Той твърди, че е заявил лична подкрепа за Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков като "пример за профила на хората, които очакваме да видим". 

"Посочихме три имена, които се ползват с огромно обществено доверие, то се базира на тяхната дейност като министри срещу корупционните схеми, особено на ДПС. Самите колеги от ИТН са водили разговори с тези хора, т.е. явно на предишен етап са оценили тези факти като релевантни. Това не са наши номинации", каза Христо Иванов. 


Как "положителният герой" Асен Василев стана неприемлив за ИТН за 2 седмици

Тошко Йорданов извади компромат срещу Асен Василев от трибуната на Народното събрание


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Контузия спря "Златните момичета" от ансамбъла да участват на световното първенство

Това трябваше да е последното състезание на олимпийските шампионки

Евентуален следващ локдаун ще има само за неваксинираните

Зам.-министърът на здравеопазването даде подробности кога ще се прибегне до ново затваряне

Образователният министър Николай Денков стана академик

Той е сред първите 2% на най-влиятелните учени в света според Станфордския университет

Нови разкрития срещу Facebook: Не правят нищо против трафика на хора и заглушават опозицията

17 американски медии уличиха Зукърбърг в още злоупотреби

Сутрешни новини: Изтеглиха успешно кораба Vera Su; Над 5800 нови случая на Covid и 243 починали

Ердоган се отказа да гони посланици на 10 страни от Запада

Кои семейства имат право на помощи при деца на дистанционно обучение

Средномесечният доход на семейството трябва да е до 2925 лв при едно дете

Рашков: Вътрешен министър на Борисов е бил на заплата при наркотрафикант

Шеф на пътна фирма изнесъл милиони в ОАЕ, заяви вътрешният министър