Христо Иванов към ИТН: Никой да не ни прехвърля вина за това, че не може да излъчи убедителен кабинет Снимка: © Булевард България

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов защити служебните министри от кабинета "Янев" след атаката на Тошко Йорданов по адрес на финансовия министър Асен Василев.

Иванов призова ИТН да не "се опитва да прехвърля отговорността за това, че не може да формулира убедителен състав на Министерски съвет".

В същото време той даде знак, че "Демократична България" няма да се откаже от преговорите с "Има такъв народ" за съставяне на нов кабинет и очаква следващия ход на най-голямата парламентарна група в 46 НС.

Иванов потвърди подкрепата си за служебните министри, които "получиха огромно доверие, защото атакуваха схемите на ДПС", след като Тошко Йорданов определи Асен Василев като негоден за министър заради съдебен спор в миналото на една от частните му компании.

"Видяхме една доста съмнителна персонална атака, която смесва факти от търговски спор с квалификации от Наказателния кодекс. Надявам се, че това е просто въпрос на неумение от страна на колегите да си формулират тезите. Не получихме отговор на въпросите, които поставихме. Въпрос на време е. Ние оставаме в очакване колегите от ИТН да покажат състав на Министерски съвет, да дадат формулата и да кажат дали ще имат ясни ангажименти по конкретни политики. Ние ще преценим дали ДБ ще подкрепи това управление", каза Христо Иванов.

"Нека никой не се опитва да ни прехвърля отговорността за това, че не може да формулира убедителен състав на Министерски съвет, да даде убедителна политическа формула и да отговори на фундаментални въпроси за структурирането на политическото пространство", каза той по адрес на ИТН.

На въпрос дали ДБ "тласка страната към нови избори", той каза:

"Тласкаме страната към това да се излъчи управление, което наистина може да я промени. Ако не можем да го излъчим в този парламент, новите избори няма да са заради това, че ние сме ги "тласнали", а ще бъдат необходимост, защото така функционира демокрацията. Не сме се отказали от позицията си да излъчим кабинет с първия мандат на ИТН".

Христо Иванов посочи, че "вниманието, с което ще се оценяват бъдещите министри" ще бъде още по-високо заради декларацията на Тошко Йорданов и ИТН срещу Асен Василев.

Той твърди, че е заявил лична подкрепа за Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков като "пример за профила на хората, които очакваме да видим".

"Посочихме три имена, които се ползват с огромно обществено доверие, то се базира на тяхната дейност като министри срещу корупционните схеми, особено на ДПС. Самите колеги от ИТН са водили разговори с тези хора, т.е. явно на предишен етап са оценили тези факти като релевантни. Това не са наши номинации", каза Христо Иванов.


Как "положителният герой" Асен Василев стана неприемлив за ИТН за 2 седмици

Тошко Йорданов извади компромат срещу Асен Василев от трибуната на Народното събрание


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"18 години стигат" - Футболни фенове организират голям протест навръх конгреса на БФС

Футболните запалянковци смятат, че въпреки подадената оставка на Борислав Михайлов, той продължава да е човекът, който "дърпа конците".

18:02 - 04.03.2024
Важно днес

Пускат движението по новия 13,6 км участък Макреш - Бела от пътя Видин – Ботевград

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще направи инспекция на новоизградената отсечка

17:09 - 04.03.2024
Важно днес

Лавини, силни ветрове и свлачища: Екстремно опасно време в Италия и Франция

Рискът от лавини в Италия е от трето ниво, или "значителен", по европейската скала за лавинна опасност. 

16:04 - 04.03.2024
Спорт

Ще бъде ли 2024 последната година за Надал в тениса?

„Сезонът на клей може да е или да не е последен за мен, не съм решил на 100%"

15:50 - 04.03.2024
Европейски дневници

ЕК отпуска на България и Румъния 85 млн. евро за защита на границите

Двете държави ще могат да кандидатстват за допълнително финансиране за съществуващите системи за гранично наблюдение, за покупка на превозни средства и др.

14:38 - 04.03.2024
Живот

Щастливите двойки не се карат по-малко, а по правилния начин

Ключът не е, че щастливите двойки се карат за правилните неща, а че се карат по правилния начин

13:45 - 04.03.2024
Важно днес

Русия привика посланика на Германия заради изтекъл запис на германски военни

Германският министър на отбраната Борис Писториус обвини Русия, че води "информационна война" с цел да създаде разделение в страната

13:33 - 04.03.2024
Важно днес

Унгарският премиер Виктор Орбан ще се срещне с Тръмп

Преди седмици унгарският премиер официално подкрепи кандидатурата на Тръмп за президентския пост в САЩ на изборите през ноември.

12:26 - 04.03.2024
Технологии

Българският езиков модел BgGPT вече може да се ползва свободно

Какво може BgGPT и какъв е замисълът ѝ

12:25 - 04.03.2024