Тошко Йорданов извади компромат срещу Асен Василев от трибуната на Народното събрание Снимка: © Булевард България

Зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов атакува „Демократична България“ и съпредседателя на коалицията Христо Иванов от името на „Има такъв народ“. От трибуната на Народното събрание Йорданов обвини Иванов, че лобира за министри, които да станат част от следващия кабинет. Тошко Йорданов визира думи на лидера на ДБ, който казва, че настоящите служебни министри Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков са подходящи и за следващ кабинет.

От трибуната на Народното събрание Тошко Йорданов нападна Асен Василев, че е фалирал фирма, на която бил изпълнителен директор, а след това основал нова компания, като е откраднал интелектуалната собственост от старата. Това довело до лични признания за незаконни действия и сключване на извънсъдебно споразумение.

„Вчера от трибуната на НС съпредседателят на ДБ Христо Иванов прочете декларация от името на парламентарната група. В тази декларация бяха проявени амбиции и желание за намеса по отношение на състава на бъдещия Министерски съвет и личностите, които да заемат постове в него. Четири дни преди тази декларация, по инициатива на „Има такъв народ“, политическото ръководство на нашата партия се срещна с политическото ръководство на ДБ. На тази среща от ДБ категорично заявиха, че нямат и няма да имат претенции относно личностите, които ще представляват изпълнителната власт. Ние не знаем какво се е случило през изминалите 4 дни, но тази позиция видимо е коренно променена", заяви Тошко Йорданов.

"Г-н Иванов от трибуната си позволи не просто да предяви претенции за кабинета, а посочи конкретни личности, които трябва да седнат в министерски кресла. Той посочи министрите от действащия кабинет Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков – заради тяхната експертиза и морална чистота“, добави още той.

„Дали това е така? Ето факти – през 2008 г. инвеститор дава 1,5 млн. долара на компания, която се занимава с продажба на самолетни билети. Тя има 4-ма съдружници, изпълнителен директор е Асен Василев. Няколко години подред, поради лошо управление, инвеститорът е принуден да налива милиони. Той скоро обаче отказва да налива средства и настъпва конфликт. Тогава, в нарушение на закона, Асен Василев дава личен заем на фирмата и няколко месеца по-късно изисква връщането му, с което фалира фирмата“, продължи зам.-председателят на ИТН.

„Междувременно той е водил преговори с датския инвеститор Мартин Лундс и когато фалира фирмата, в нарушение на договора основава компанията Everbread, която започва да развива абсолютно същата дейност и това довежда до съдебни дела в Амстердам, Лондон и САЩ. Съдебна експертиза доказва, че новият продукт е направен въз основа на код от откраднат компютър - лично от Асен Василев. След излизането на тази експертиза адвокатите на г-н Василев предлагат и постигат извънсъдебно споразумение, заплащат няколко милиона и признават, че са откраднали интелектуална собственост", каза Йорданов.

Как "положителният герой" Асен Василев стана неприемлив за ИТН за 2 седмици

"За нас такъв човек не трябва да бъде министър. Разбираме думата симпатия, но предпочитаме хора, които не нарушават закона. Препоръчваме на г-н Иванов да се интересува повече от фактологията, а не от собствените си симпатии“, заяви той от името на ИТН.

Още през месец май подобна информация беше извадена в няколко медии. Първоизточник беше сайтът Зона Нюз, който беше цитиран след това от Блиц, Пик и др. Зона Нюз няма обявен редакционен екип.

От ИТН обявиха след изборите на 11 юли, че са поканили Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков за министри в бъдещо редовно правителство, но тримата отказали заради различия в политиката с "Има такъв народ" и поради факта, че на Василев му бил предложен друг ресор.

На брифинг на ИТН малко по-късно днес Йорданов обясни, че при поканата Василев изглеждал "човек с чист имидж", който заявил, че иска "да спре мръсните пари на ГЕРБ и ДПС". Не се съгласил обаче да бъде вицепремиер по европейските средства. "Той каза, че иска да е финансов министър. Тук светнаха няколко лампи и се зачудихме защо. Така стигнахме до това, което днес чухте от трибуната".

В Народното събрание Йорданов продължи с атаките към ДБ и ИБГНИ, като заяви, че тласкали страната към трети парламентарни избори.

„Още веднъж ще питам какво се случи през тези 4 дни, че ДБ се отметна от своята позиция и реши да поставя условия и да се опитва да реди кабинет, без да е спечелила избори. Какви игри се играят в 46-ото Народно събрание? Отскоро сме политици и разбираме, че политиката е мръсна игра, но която се играе от мръсни хора. Във всяка една дейност трябва да има закон и морал. Христо Иванов и Мая Манолова, явно не осъзнавате, че с действията си карате Бойко Борисов да се радва, защото водите нещата към нови избори. Още по-изумително е, ако го разбирате, но въпреки всичко го правите. Ако продължавате така, това (б.а. – нови избори) ще се случи и вие ще сте виновни. Такава е истината“, заяви Йорданов в декларация от трибуната, след което депутатите от ИТН излязоха от залата.

На брифинг Филип Станев от "Има такъв народ" обвини "Демократична България", че със "странни действия" от тяхна страна се дава шанс на Бойко Борисов да си мисли, че може да се завърне на политическата сцена. "Това е несериозно", каза той.

Асен Василев коментира малко по-късно, че вижда "дългата ръка на ДПС и Тошко Йорданов". "Не разбирам как, след като ме каниха три пъти за участие в предишния проектокабинет, изведнъж станах проблемен? Всички дела съм ги спечелил в съда. Случаят беше в пресата още през 2013 г.", беше краткият отговор на служебния финансов министър.

Христо Иванов отговори на ИТН "да не се опитва да прехвърля отговорността за това, че не може да формулира убедителен състав на Министерски съвет" и защити служебните министри, определяйки действията на "Има такъв народ" като "съмнителна персонална атака".


Христо Иванов към ИТН: Никой да не ни прехвърля вина за това, че не може да излъчи убедителен кабинет

Христо Иванов: Не може да направим премиер един човек, който никога не се е конфронтирал със системата


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024