Христо Иванов: Не може да направим премиер един човек, който никога не се е конфронтирал със системата Снимка: © bTV

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов призова "Има такъв народ" да представят кандидати за министри и за премиер, които "носят обществено доверие, а не повдигат още повече въпроси" с личните си биографии.

"Не може един човек, който никога не се е конфронтирал с тази система, да го извадим отнякъде и да го направим премиер. Как гарантираме, че той е нещо повече от пощенска кутия? Говоря по принцип, защото е важно на министерските позиции и на позицията премиер да се сложат хора, които носят обществено доверие, а не повдигат още повече въпроси", каза той в интервю за "Лице в лице".

Христо Иванов не потвърди, но и не отрече, че поводът за критиките му към ИТН са слуховете за подготвянето на Петър Илиев за кандидат-премиер в евентуалния бъдещ кабинет. Лидерът на "Да България" обаче даде да се разбере, че няма да подкрепи човек с подобен профил за най-високия пост в изпълнителната власт.

"Това, което ме смущава, е, че не се разбира важността на характера и на политическата биография на хората. Не ме интересуват слуховете, а да разбираме важността на фигурите. Не може да си позволим да слагаме който и да е, хванат по бензиностанциите, както правеше Бойко Борисов. Никой не казва, че в премиерския пост трябва да се концентрира цялата власт, но тези личности трябва да носят доверие в себе си", каза Христо Иванов.

Петър Илиев - лауреатът на "Адвокат на годината", номиниран за министър на правосъдието от ИТН

Петър Илиев беше част от проектоправителството на Николай Василев, което Слави Трифонов представи в изявлението си на 12 юли. Тогава 43-годишният юрист беше номиниран за министър на правосъдието.

В последната седмица името му се спряга все по-често в медийни публикации, посветени на избора на бъдещ министър-председател. Адвокатът е почетен консул на Барбадос в България от 2017 г. Досега от ИТН не са коментирали официално каквито и да е кандидатури за министри в следващия кабинет.

Христо Иванов препоръча на ръководството на ИТН да поднови поканата си към министрите от служебния кабинет Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков, които "с работата и характера си генерираха огромно доверие".

"Ние трябва да се ориентираме по тях - или да ги поканим, или да представим нещо по-добро от тези хора. Нищо по-малко от това няма да ни свърши работа. Ще преодолеем кризата на легитимността само с управление от хора с ясни биографии за това, че могат да кажат "не", проявили са го назад във времето, а не да кажем "Дайте шанс". Няма време за шансове", каза още Христо Иванов.


Кирил Петков не е получавал нова покана за министър от ИТН


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024
Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024