Христо Иванов: Не може да направим премиер един човек, който никога не се е конфронтирал със системата Снимка: © bTV

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов призова "Има такъв народ" да представят кандидати за министри и за премиер, които "носят обществено доверие, а не повдигат още повече въпроси" с личните си биографии.

"Не може един човек, който никога не се е конфронтирал с тази система, да го извадим отнякъде и да го направим премиер. Как гарантираме, че той е нещо повече от пощенска кутия? Говоря по принцип, защото е важно на министерските позиции и на позицията премиер да се сложат хора, които носят обществено доверие, а не повдигат още повече въпроси", каза той в интервю за "Лице в лице".

Христо Иванов не потвърди, но и не отрече, че поводът за критиките му към ИТН са слуховете за подготвянето на Петър Илиев за кандидат-премиер в евентуалния бъдещ кабинет. Лидерът на "Да България" обаче даде да се разбере, че няма да подкрепи човек с подобен профил за най-високия пост в изпълнителната власт.

"Това, което ме смущава, е, че не се разбира важността на характера и на политическата биография на хората. Не ме интересуват слуховете, а да разбираме важността на фигурите. Не може да си позволим да слагаме който и да е, хванат по бензиностанциите, както правеше Бойко Борисов. Никой не казва, че в премиерския пост трябва да се концентрира цялата власт, но тези личности трябва да носят доверие в себе си", каза Христо Иванов.

Петър Илиев - лауреатът на "Адвокат на годината", номиниран за министър на правосъдието от ИТН

Петър Илиев беше част от проектоправителството на Николай Василев, което Слави Трифонов представи в изявлението си на 12 юли. Тогава 43-годишният юрист беше номиниран за министър на правосъдието.

В последната седмица името му се спряга все по-често в медийни публикации, посветени на избора на бъдещ министър-председател. Адвокатът е почетен консул на Барбадос в България от 2017 г. Досега от ИТН не са коментирали официално каквито и да е кандидатури за министри в следващия кабинет.

Христо Иванов препоръча на ръководството на ИТН да поднови поканата си към министрите от служебния кабинет Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков, които "с работата и характера си генерираха огромно доверие".

"Ние трябва да се ориентираме по тях - или да ги поканим, или да представим нещо по-добро от тези хора. Нищо по-малко от това няма да ни свърши работа. Ще преодолеем кризата на легитимността само с управление от хора с ясни биографии за това, че могат да кажат "не", проявили са го назад във времето, а не да кажем "Дайте шанс". Няма време за шансове", каза още Христо Иванов.


Кирил Петков не е получавал нова покана за министър от ИТН


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024