Кой (не) влезе в новата парламентарна група на "Има такъв народ"

Когато току-що избраният за депутат проф. Николай Радулов реши да напусне групата на "Има такъв народ" през април 2021 г., всички приеха решението му като странна изненада. Оказа се, че Радулов е имал по-верен инстинкт за обречения живот на 45 Народно събрание.

Оттеглянето му обаче освети доста по-интересни взаимовръзки в листите на Слави Трифонов. Оказа се, че под повърхността на успешния ход към властта съществуват разделителни линии между местни корпоративни играчи и хора с по-ранен опит в партийното "строителство". Именно оттам се проявиха и първите поводи за вътрешен конфликт.

Разместванията при новите парламентарни избори на 11 юли показват как ИТН са се опитали да избегнат повторение на скандалите - макар да не успяват да изгладят противоречията във всеки избирателен район.

Някои от промените в ПГ на "Има такъв народ" са напълно предсказуеми: големият липсващ е Слави Трифонов, който не се кандидатира повторно за депутат. Междувременно партията увеличи парламентарното си представителство с 14 мандата за един месец благодарение на по-силните си резултати при второто "раздаване на картите".

Още десет депутати от стария формат на партията обаче вече не присъстват в парламента. Трима от тях са част от екипа със сценаристите на Слави Трифонов - Александър Вълчев, Драгомир Петров, Йордан Стоянов. Нито един от тях не присъстваше в новите листи на партията, съответно нямаше как да получат нов мандат в 46 Народно събрание.

Липсва и Илко Стоянов - новоизбраният кмет на Благоевград. Само няколко дни след вота на 11 юли той се отказа от сигурното си място в парламента, за да може да продължи да управлява областния център до следващите местни избори през есента на 2023 г. (показателна оценка за вероятността 46 НС да "оцелее" повече от година-две).

Галя Бърдарска и Теодора Пенева, които бяха депутати в 45 НС и членуват в експертните съвети на "Има такъв народ", също не са номинирани за втори мандат като народни представители. Бърдарска е експерт по управление на водните ресурси, а Пенева - по "енергийна бедност и социална политика".

Най-интересни са отпадналите депутати, чието присъствие в листите на Слави Трифонов доведе до най-много въпроси след 4 април.

Отказът от мандат на Николай Радулов преди 3 месеца се оказа "билетът" за Народното събрание на Антон Йорданов Адамов. Той е син на един един от инвеститорите в комплекса в с. Кладница "Делта Хил", в който живееше Слави Трифонов, и е съсобственик на заведения в София, Варна и Царево.

На предходните избори Адамов беше кандидат на ИТН от два района - този път обаче името му не присъстваше в нито една от листите на партията за изборите на 11 юли.

На 4 април Никола Христов Кръстев (син на собственика на "Олинеза" и координатор в Костинброд) стана депутат в 45 Народно събрание благодарение на освободен мандат от водача на листата в София-област Виктория Василева. Откриването на пътя му към ПГ на "Има такъв народ" се случи само няколко седмици след като партията направи няколко опита да го изтрие от листата си с кандидат-депутати през ЦИК.

Така и не стана ясно какви са били причините за първоначалните колебания и последвалата щедрост към Никола Кръстев, но маневрите накараха координатор на ИТН в Дупница да прекъсне отношенията си с партията след изборите на 4 април.

На 11 юли Никола Кръстев отново беше кандидат за народен представител на ИТН от Софийска област, но този път се оказа преместен на 6-а позиция. Въпреки оттеглането на първите двама в листата (избрани от два други МИР-а) той не успя да влезе в парламента. Личните му преференциални гласове този път са само 494 - значителен спад на фона на 1310 бюлетини, подадени за него три месеца по-рано.

Негласната забрана за преференциални кампании на кандидатите от "Има такъв народ" беше и една от причините за решението на кмета на с. Мадара (Шумен) Неделчо Неделчев да оттегли подкрепата си за партията на Трифонов.

Неделчев твърди, че е единственият член на шуменската листа, който си е позволил да агитира избирателите да го подкрепят с преференции. По думите му - партията е прекъснала "всякакви контакти" с него и го е изолирала по време на предизборни прояви заради индивидуалните му действия.

Новите имена в ПГ на "Има такъв народ" са общо 25 - от ортопеда д-р Алпер Мурадов до световната шампионка с ансамбъла по художествена гимнастика Християна Тодорова (приятелка на тенисиста Димитър Кузманов).

Решението на Ива Митева да освободи място за д-р Мурадов от МИР-Разград всъщност лишава от депутатски мандат друго знаково име в листите на "Има такъв народ" - Милен Керемедчиев. Бившият зам.-министър на външните работи и на икономиката от кабинетите "Станишев" и "Сакскобургготски" се кандидатира от ИТН от 24 МИР София, но така и не успя да се класира за народен представител.

Кои са депутатите в 46-ото Народно събрание (списък по райони)

Разместванията в листите на "Има такъв народ" може да продължат и след първото заседание на 46 Народно събрание на 21 юли, ако партията успее да състави правителство със свой мандат.

Четирима от действащите депутати на ИТН бяха включени в неуспешния първи проектокабинет на Слави Трифонов и Николай Василев - това са Николай Радулов, Пламен Абровски, Ивайло Кожухаров и Радостин Василев.

В кръга на предположенията: ако четиримата запазят позициите си в бъдещ състав на правителството и бъдат избрани за министри, ще освободят четири позиции за други депутати.

На мястото на проф. Радулов в МИР София-23 този път може да влезе Мая Христова - експерт в системата на отбраната, завършила "Информационни системи и управление" в ТУ-София и "Мениджмънт на сигурността и отбраната във Военната академия.

Ако Пламен Абровски бъде избран за министър на земеделието, следващият по ред в листата на ИТН в Монтана е бизнесменът Симеон Власев, собственик на фирма за търговия с подправки, производство на закуски и хляб. Власев има доста пъстра политическа биография: бил е кандидат-депутат на "Патриотичния фронт" през 2014 г. и общински съветник от колиация "Заедно за Монтана" на кмета Златко Живков през 2015 г. Според сайта на "Глас народен" Симеон Власев е бил лице за контакт с партията в Монтана.

При евентуален избор на Ивайло Кожухаров за министър на туризма (позиция, за която беше номиниран в проектокабинета на Николай Василев), варненската квота на партията ще се попълни от офицера от резерва на ВМС Димо Хътов, който се е занимавал с международно морско и автомобилно застраховане и инфраструктура. Представител е на Националната асоциация на домоуправителите в гр. Варна.

Радостин Василев би освободил място от листата в Плевен за актьора и режисьор Димо Дешев.


Защо Цвета Караянчева няма да е депутат в 46 Народно събрание


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024