Оттеглянето на проф. Радулов - маневри на втория етаж в ИТН

Странни размествания се случиха в листите на Слави в дните, преди депутатите да бъдат обявени. Най-неочаквано експертът по сигурността и преподавател в Нов български университет проф. Николай Радулов се отказа да бъде депутат и освободи мястото си в 24-и МИР София. Желанието му е регистрирано в ЦИК на 10 април.

Ходът на Радулов е малко изненадващ, особено от гледна точка на интереса на Има такъв народ, защото професорът е едно от малкото имена в листата, което е достатъчно разпознаваемо и експертно едновременно, за да е от полза за една нова политическа формация в нейния парламентарен живот. Очевидно в Има такъв народ знаят това, защото Радулов беше рекламиран като един от експертите на партията, представени лично от Слави Трифонов преди изборите.

Интересно е на кого отстъпва мястото си проф. Радулов - а именно на Антон Йорданов Адамов, номер 3 в 24 МИР София. Антон Адамов е от Перник и е син на един от инвеститорите в комплекса в с. Кладница "Делта Хил", в който живееше Слави Трифонов. Адамов е съсобственик на заведения в София, Варна и Царево ("Театро Лайв Клуб" и др.).

Освен в 24 МИР София, Антон Адамов е и в листата на ИТН в Кюстендил, която също е обект на промени в дните преди обявяването на депутатите и съвсем не без връзка с мястото на Радулов в София. В края на февруари листата на ИТН за 24 МИР е регистрирана за изборите без Антон Адамов. На 1 март обаче партията внася искане Адамов да бъде вписан под номер 3 и РИК уважава това искане.

Така Адамов привидно е подсигурен в две листи - Кюстендил и 24 МИР София, но мандатите се разпределят така, че той за малко остава извън парламента. До намесата на проф. Радулов.

Кюстендил дава 1 мандат на ИТН, а надпреварата за него се оказва доста оспорвана. За мандата играе и водачката на листата Виктория Василева - главен секретар на ИТН. Василева също е с доста важна роля в настоящата въртележка с мандатите. В рамките на 24 часа тя два пъти си сменя мнението с писмо до ЦИК от коя листа иска да влезе. Дали от Кюстендил, където е водач, или от София Област.

На 9.04 тя уведомява ЦИК, че иска да е депутат от София Област. На следващия ден обаче моли да не бъде взимано предвид предходното й заявление, с което иска да бъде обявена за избрана в Двадесет и шести изборен район – Софийски, а да остане избрана в Десети изборен район – Кюстендилски.

Ако влезе от София Област, вместо на втория в Кюстендил - Антон Адамов, тя ще освободи място на третия - Николай Златарски от Дупница, който има 931 преференции, достатъчни му за да прехвърли прага от 7% за пренареждане на листата и да измести Адамов от второто място.

Ако влезе от Кюстендил, Василева отваря място в София Област на Никола Кръстев. Това е и изборът на Василева.

“Нейното първо решение (бел. р. на Виктория Василева) беше да влезе от Софийска област. В рамките на 24 часа тя си сменя решението, не знам поради какви причини. Регионът на Дупница обаче остава без представителна власт, което е предателство спрямо хората. Защото имахме добър резултат и убедихме хората да ни повярват. Те са гласували, защото искат техният кандидат от града да ги представи в парламента", коментира Николай Златарски от Дупница.

“С отказа си и с промяна на решението да влезе от Кюстендил, Виктория Василева вкарва третия в листата в София Област - Никола Кръстев. Не знам какви са причините в промяната на заявлението – да промениш волята си в рамките на 24 часа. Имам съмнения как е направено и поради какви причини”, добави още Златарски.

Никола Кръстев, който влиза от София Област, благодарение на сменената воля на Василева, е син на собственика на компанията "Олинеза" Христо Кръстев и е координатор на новата политическа формация за района на Костинброд, където е и фабриката на “Олинеза”.

Партията на Слави Трифонов прави няколко неуспешни опита да отстрани от листата си с кандидат-депутати в 26 МИР София Област Никола Кръстев преди изборите.

Листата е регистрирана в РИК още на 28 февруари 2021 г. Два дни по-късно обаче ръководството на партията в лицето на Виктория Василева заявява, че иска промяна в списъка - заличаване на името на Никола Кръстев като номер 3 и преместването му под номер 9.

Районната избирателна комисия отказва да го направи, базирайки се на Изборния кодекс. Кандидатът за народен представител би трябвало сам да заяви желание да се откаже от участие във вота или да се докаже, че е в трайна невъзможност да се яви на избори. На 4. март Виктория Василева, като представител на партия ИТН, опитва да обжалва и отказа на ЦИК. Още повече, че в партията има подобен прецедент с вкарването на Антон Адмов под номер 3 в 24 МИР София, само че там решението се взима от РИК.

В крайна сметка листата в София Област изглежда така: Първа е Виктория Василева, втори е Георги Станчев и трети е Никола Кръстев. Изборният резултат отрежда два мандата за ИТН. Въпреки че печели 1310 преференции, синът на собственика на “Олинеза” Никола Кръстев не успява да измести втория, защото не му стигат 81 гласа, за да мине 7%-овата бариера. За листата на София Област това са 1391 гласа.

В последния момент Виктория Василева, която е искала от ЦИК Кръстев да бъде преместен последен в листата, сега прави възможно влизането му като депутат.

Искането на Виктория Василева да извади Кръстев от избираемото място на областната листа на София не изглежда да повлиява на кампанията на ИТН. На 16 март Василеа и Никола Кръстев посещават заедно фабрика “Премиер” в Ботевград, а на 18 март двамата продължават и обиколката си с “Олинеза” в Костинброд.

И така, след като Василева влиза от Кюстендил, а Никола Кръстев успява да влезе от София Област, остава да виси въпросът за Антон Адамов. Отговорът идва с отказа на проф. Николай Радулов да стане депутат. Това е втори неуспешен опит на Радулов да стане народен представител, след като през 2014 г. беше кандидат-депутат на коалицията, формирана около ББЦ на Николай Бареков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024
Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024
Важно днес

Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия

Италиански писател обвинява RAI и Джорджа Мелони, тя пусна спорната му реч във фейсбук

08:19 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024