Снимка: © Facebook

Кметът на шуменското село Мадара и кандидат-депутат за 46-ото Народно събрание Неделчо Неделчев напуска „Има такъв народ“.

Според bTV – решението му е взето, след като от ръководството на партията на Слави Трифонов му обяснили, че няма право да работи за преференциалното си избиране като народен представител, защото това не било разрешено в ИТН.

Едно от големите му обвинения към партията, което самият Неделчев публикува във Facebook, е, че ИТН е „изменила на твърдо заявените си позиции, че няма да работи със статуквото и с хора от статуквото“.

„Въпреки първоначалните декларации, при нас в ИТН има хора от това статукво – ГЕРБ, ДПС и БСП. Нещо повече, преливането на бивши активисти на ГЕРБ към ИТН продължава тихомълком. И се оказа, че сме в едни редици с хора, срещу които се борехме“, казва Неделчев пред сайта radian.bg, като публикува отговора си във Facebook.

Той критикува ръководството на ИТН за първоначалния избор на Николай Василев за кандидат-премиер, защото той бил „твърдо човек от статуквото, работил в две правителства на ДПС“.

„Поради излъганите ми очаквания, че е време за нещо друго, реших да напусна първата и единствената партия в която съм участвал“, коментира кметът на село Мадара.

Той беше шести в депутатската листа на ИТН в МИР-Шумен. Партията стана трета сила в областта с 12 730 гласа, изоставайки от ДПС и ГЕРБ-СДС. В последните дни преди вота Неделчев беше единствен от кандидатите, които направиха преференциална кампания, но не попадна в парламента.

Резултатите от изборите по области: "Има такъв народ" отнема територии на ГЕРБ и БСП в България

„Ръководството на ИТН даде да се разбере, че на кандидатите не е разрешено да работят за преференции. По този начин пратията се опита да заобиколи Изборния кодекс, в който изрично е посочена възможност за преференциален вот“, заяви кметът на Мадара. Той твърди, че от партията прекъснали всякакви контакти с него от този момент нататък.

Неделчев смята, че преференциите били „негласно забранени“ в ИТН, за да няма пренареждане на листите, а в ръководството да влязат само хора от „техния тесен кръг“. Ръководителите на партията все още не са коментирали темата.

„Ние, членовете на ИТН, бяхме в абсолютно неведение какъв проектокабинет ще предложат и как ще го предложат. И ние като всички останали гледахме изявлението на Слави Трифонов по телевизията, за да разберем какво прави собствената ни партия“, казва Неделчев. „Членовете на  партията явно са някакво стадо, което трябва сляпо да вярва в политическото ръководство и в експертите и да им ръкопляска“.

Той заяви, че се радва на победата на „Има такъв народ“ на изборите, защото Бойко Борисов е „детрониран“ за първи път от 12 г. насам. „Пожелавам успех на ИТН - помнете обещанията си. Вече нарушихте едно от тях, но поне изпълнете другите“, пише той във Facebook.


ИТН отвориха вратата за партиите на протеста

Кои са депутатите в 46-ото Народно събрание (списък по райони)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протестът на градския транспорт в София ще пропуска само ученици за матурите

Трафикът в столицата ще е силно затруднен след 8:30 ч.

Защо Путин подцени Украйна и как ФСБ заложи провала на войната

Пълна изолация, извънредна подозрителност, корумпирани служби за сигурност и засилено желание за мъст - мотивите за военната инвазия

Lenovo Tab P12 Pro – отличителен, вълнуващ и продуктивен

Моделът разполага с втори безжичен екран за компютър

Политици и сайтове с опорки в комбина: Как руската пропаганда стига до българските читатели

Пропагандните статии за Русия са се увеличили 10 пъти след началото на войната

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон