ИТН отвориха вратата за партиите на протеста Снимка: © Булевард България

"Има такъв народ" се готви да направи нов опит за представяне на проектокабинет с различен кандидат за премиер и министри, като този път ръководството на партията допусна вероятността да проведе разговори с "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън" след свикването на Народното събрание (на 21 юли).

Решението за състава и програмата на кабинета обаче си остава еднопартийно - няма да се подписват коалиционни споразумения с нито една друга сила в 46 Народно събрание. Ако правителството не събере предварителна подкрепа, ИТН няма да се възползва от мандата си.

Това стана ясно от пресконференция на Тошко Йорданов, Филип Станев и Николай Василев (първият кандидат на "Има такъв народ" за премиер, чиято номинация беше оттеглена от Слави Трифонов преди ден).

Василев обяви пред журналисти в БТА, че е работил в продължение на два месеца по подготовката на състава на своя кабинет и програмата му.

"В последните два месеца на съвместна работа имах възможност да опозная по-близо и Слави, и ръководството, и част от парламентарната група. Имах възможност да опозная по-отблизо другите 17 кандидати за министри, които са страхотни хора. Надявам се, че за повечето от тях този проект не е приключил. Ако бяхме получили подкрепа, можете да сте сигурни, че това щеше да е най-реформаторския кабинет в българския преход, който щеше да работи със скорост, непозната досега. Това щеше да е правителство с ДНК на бъдещето", каза Василев.

Той коментира, че е разочарован от "приятелския огън" на политици от десницата, но това, което приема като "обида", е твърдението, че е "продукт на ДПС".

"Бил съм част от Тройната коалиция, не защото съм ляв или имам нещо общо с ДПС, а защото нямаше каква друга коалиция да гарантира членството на България в ЕС. Аз съм единственият човек в България, който навремето е уволнил Делян Пеевски. Загубих главата си в Министерството на икономиката, защото се опитах да приватизирам "Булгартабак" със западни инвеститори. Същото се случи и със следващите двама министри на икономиката. Години по-късно "Булгартабак" беше купен от знаете кого, но днес вече го няма, нали? Моята съвест е чиста по тази тема", каза Николай Василев.

Той показа проект си за управленска програма, като цитира пет от ключовите си идеи за политики: намаляване на данъците; Бюджет 2022 без дефицит; прозрачност в обществените поръчки; повишаване на пенсиите с 35% ("но по друг начин - най-добрата социална политика е политиката на икономическия растеж"); и "рязко повишаване" на заплатите на лекари, медицински работници, университетски преподаватели и учители.

"Аз съм автор на идеята за приватизация на ББР - и не ми е хрумнало сега, а през 2002 г., когато приватизирахме всички отсанали държавни банки. Още тогава казвах, че не смятам, че трябва да има остатъчна държавна банка, защото с нея ще се случи точно това, което се случи. Като кое друго държавно дружество трябва да се управлява ББР, така че нищо да не изтича от нея? Независимо дали сега ще се смени мениджмънтът, след няколко години ще се случат същите неща. За мен правилното решение е никога да не е създавана тази банка", каза Василев.

Нов кабинет на "Има такъв народ" с нов кандидат-премиер и промяна на някои от имената на министрите ще бъде предложен, "когато му дойде времето", по думите на Тошко Йорданов.

Ако той не получи доверието на парламента, обаче ИТН е готова да отиде на нови предсрочни избори.

"Логично е, когато се свика Народното събрание, да има разговори с останалите. Но тъй като ние поемаме отговорността за съставяне на кабинет, отново ще представим нашето предложение. Ако то не бъде подкрепено, по-логично е да има нови избори", каза Йорданов.

"Решихме да поемем отговорността сами, защото в предния парламент и лидерите на ИСМВ, и лидерите на ДБ, и ДПС, и БСП, че и ГЕРБ идваха и казваха "Направете правителство", без грам условия за каквото и да било", каза Филип Станев.

Служебните министри - "положителни герои", които се разминават с Николай Василев

"Когато има разговори между хора, които канят други за министри - не ми се видя много красиво, че част от тази информация беше извадена селективно.

"Двама от тях бяха поканени за министри, а един - за вицепремиер по европейските средства - Асен Василев

"Те са положителни герои и можехме да работим в следващ екип. Имаме много общи неща. Имаме и своите разлики - вие ме познавате като един от най-острите привърженици на членството ни в Еврозоната. Не може да се каже същото за други министри. Посветил съм част от живота си на намаляване на данъците. Служебното правителство кога обяви, че се е ангажирало с увеличаване на данък печалба на 15%? На вас ли ви казаха или на световните медии? А ако световните медии не бяха споменали България, а само Уганда, ние кога щяхме да разберем, че има такава позиция. Тук не говорим за личности - не е работа на което и да е служебно правителство да променя на 180 градуса данъчна политика, която преобладава от 14 години", каза Николай Василев по повод преговорите си с Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков.

Тошко Йорданов потвърди, че ИТН е предложила първоначално две опции на Асен Василев - МОСВ или вицепремиерски пост с отговорност за финансовото разузнаване. Йорданов обаче каза, че преговорите са се провалили, защото служебният финансов министър поискал "бюджетът да расте и да има дефицити".

"Асен Василев каза, че най-важното за него е да се спрат мръсните пари и иска да се занимава с това. Ние се съгласихме напълно. Предложихме да отговаря за финансовото разузнаване, да извадим комисията от ДАНС. Нямахме никакъв проблем с Кирил Петков и с Николай Денков - нито по програмите, нито по приоритетите. Проблемът е, че те се държат по детски - ако някой не приеме, всички се отказваме. Това е тяхно право, но това е истината", каза Тошко Йорданов.

Очаквайте подробности


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радостин Василев обяви, че не е бил заплашван от Кирил Петков и Асен Василев

Съпредседателите на ПП не са заплашвали Радостин Василев за записите

13:06 - 30.05.2023

Радев още не пуска промените, които биха позволили отстраняването на главния прокурор

Гласуваните в петък закони не са обнародвани в редовния брой на Държавен вестник

12:45 - 30.05.2023

ГЕРБ отписа споразумението с ПП-ДБ, иска ново начало за кабинет

Мария Габриел постави условия пред ПП-ДБ за продължаване на преговорите

12:34 - 30.05.2023

Москва съобщи за "терористична" атака с дронове и обвини Украйна

Безпилотни самолети удариха няколко сгради в Москва

11:47 - 30.05.2023

Изкуствен интелект, дизайн, архитектура и космология се срещат на фестивала SHAPESHIFT

Програмата включва лекции, изложби и филмови прожекции.

11:28 - 30.05.2023

ВАС отказа да даде убежище на руснак у нас, защото в Русия "няма репресии"

"Няма основания да бъде прието, че в Русия се предприемат безогледно масови репресии срещу гражданите", твърди ВАС

11:02 - 30.05.2023

Асен Василев се яви на разпит в прокуратурата заради заплахата срещу Радостин Василев

Разпитът е свързан с твърденията за заплаха срещу Радостин Василев

09:39 - 30.05.2023

Succession: Всички са пожертвани в борбата за наследство - дори победителите

Финалът на сериала даде отговор на най-чакания въпрос: кой ще бъде наследникът. Оказа се, че това никога не е имало значение

09:19 - 30.05.2023