Не им върви на жените в ГЕРБ, получили честта да станат председатели на Народното събрание.

През 2017 г. Цецка Цачева не успя да се класира за депутатско място, след като беше изместена от съпартиец с повече преференции в Плевенския МИР.

През юли 2021 г. Цвета Караянчева изпадна от 46 НС, след като "методът Хеър й открадна мандата" в Кърджали. 

На пръв поглед, изглежда необяснимо и несправедливо, че "Има такъв народ" печели мястото на ГЕРБ-СДС в избирателен район, в който хората на Слави Трифонов получават по-малко гласове.

Обяснение обаче има, и то отразява националния баланс на силите, а не превъзходството на Караянчева над съперниците в родния й край. 

Колко е важно да си "голям" в чужбина

Мандатите в 46 Народно събрание се разпределят на няколко стъпки, като първата е обединяването на действителните гласове в 31 български избирателни райони с всички действителни гласове, подадени от българите в чужбина. 

Сумата им на 11 юли е 2 731 652 (малко над 110 000 гласа, или 4.04% от всички, са дошли от избиратели извън страната). 

Това число е важно, за да се определи кои партии и коалиции ще влязат в новия парламент. В случая, над 4-процентовата бариера останаха шест политически сили: "Има такъв народ", ГЕРБ-СДС, БСП за България, "Демократична България", ДПС и "Изправи се! Мутри вън". 

Сборът на действителните гласове от тези шест партии е 2 440 419. Малко над 89% от всички българи, гласували на 11 юли, имат представителство в Народното събрание - което е скромна добра новина на фона на рекордно ниската обща избирателна активност на предсрочните избори. 

За да се изчисли колко основни мандата ще получи всяка парламентарна група, 2 440 419 се дели на 240 (броя на депутатските места). Резултатът - 10 168,4125 - се нарича квота на Хеър и тя се "налага" върху сумата от гласове за всяка от 6-те сили над бариерата. Делението с квотата почти винаги дава остатък след десетичната запетая - и този остатък има значение за следващата стъпка. 

Първата стъпка е разпределила 236 основни мандата на шестте групи според пропорционалната им тежест. Но до 240 остават още четири депутатски места. Те се раздават според това кой е получил най-голям остатък при деленето (т.е. е най-близо до пълен допълнителен мандат). В случая това са БСП, "Демократична България", ДПС и "Има такъв народ". 

Разпределението на мандатите по групи вече е факт - 65 за ИТН, 63 за ГЕРБ, 36 за БСП, 34 за ДБ, 29 за ДПС и 13 за ИСМВ. То е максимално близо до относителната им тежест след изборите. 

По-важният въпрос е как да се определи кой от кандидат-депутатите във всяка партия ще получи място в Народното събрание. Тук вече изчисленията слизат на регионално ниво. 

Цялата последователност от сметки (сума на действителните гласове за 6-те сили ->  квота на Хеър за съответния МИР -> основни + допълнителни мандати) се повтаря общо 31 пъти - от Благоевград до Ямбол.

"Кой сега е No.1"?

Всеки избирателен район може да излъчи предварително известен брой депутати според населението си. "Цената" на едно място във Видин например може да е по-ниска от "цената" за място в София-23, но всеки мандат на народен представител е равен на останалите 239 в политическо измерение.

По конституция депутатите представляват не само своите избиратели, а и целия народ. 

Проблемът с разпределението възниква от това, че онези малко над 110 000 гласа от чужбина тук вече не се броят. 

Българите зад граница нямат свой избирателен район, нямат право на преференции за конкретни кандидати, нямат и собствени народни представители.

Но ако се вземат предвид само бюлетините от територията на България, "Има такъв народ" не би била първа политическа сила, а ще изостане зад ГЕРБ.

Сборът от мандатите за една партия в 31 района на България може да се окаже по-висок или по-нисък, отколкото е "справедливата" й национална квота. 

Изборите от 11 юли отреждат 63 мандата на ГЕРБ-СДС. Но сумата от разпределението на мандатите на ГЕРБ-СДС на регионално ниво не е 63, а 68.

Коалицията е първа политическа сила в повечето райони на страната и получава значително предимство заради тази тежест, ако не се броят гласовете от чужбина. За да се изравни балансът между микро- и макрониво, ГЕРБ-СДС трябва да върне пет мандата на други политически сили

Същото се отнася и за "БСП за България" - коалицията получава три "излишни" мандата при сбора от 31 МИР-а в България, които не отразяват позицията й на фона на постиженията на останалите парламентарни групи. 

И обратното: при ДПС разпределението на мандатите в България е по-малко от 29-те депутатски места, полагащи се заради подкрепата в страната и в чужбина. Това е партия с доста концентрирано териториално присъствие в България. На места техните листи привличат символичен брой гласове, затова тук разпределението не е в тяхна полза.

В същото време ДПС e получило почти два пъти повече гласове в чужбина, отколкото ГЕРБ. Предимството в полза на Движението пред БСП сред избирателите зад граница е почти петкратно. 

Последната стъпка в разпределението на мандатите трябва да изглади този дисбаланс.

Вземат се данните от всички райони, в които 6-те партии са получили поне един мандат и се преглежда коя от партиите е взела депутатско място с най-малък остатък. То се отнема и се предава на следващата по ред политическа сила. 

На 11 юли са били нужни общо 18 итерации (повторения на процеса), за да се постигне верния краен резултат, и нито една партия да не бъде ощетена за сметка на друга само заради относително предимство на регионално ниво.

Една от итерациите засяга ГЕРБ-СДС в Кърджали. Коалицията е постигнала резултат, който е по-нисък от квотата за един народен представител от областта.

Избирателите на ГЕРБ в Кърджали са били 8374 души, но за да имат сигурен мандат, трябваше да са не по-малко от 14 106. 

Караянчева щеше да получи депутатско място само заради предимството на "най-големия остатък". Той обаче не е достатъчно висок, за да й гарантира сигурното място в 46 Народно събрание.

Иронията е, че свободният кърджалийски мандат се пада на "Има такъв народ", които са спечелили почти 2000 гласа по-малко в Кърджали. На макрониво обаче справедливостта е спазена. 


Инфографика: Мандатите на партиите по избирателни райони


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Иван Демерджиев: Има как Гешев и Цацаров да бъдат сменени бързо

Освобождаването на главния прокурор е по-сложно, защото изисква реформа на ВСС

Грозният коледен пуловер на Lidl се заигра с “Домът на Гучи"

Ирландският Lidl публикува колаж на Адам Драйвър с пуловера на супермаркетите

Българският лекарски съюз разследва доц. Мангъров за неверни твърдения за Covid-19

Обвинението е, че чрез твърденията си не действа в интерес на живота и здравето на пациентите

Бербатов обвини Боби Михайлов, че връща услуги на кмета на Симитли

Нищо чудно да видим Стефан Апостолов с нов пост, каза Бербатов

След провала на изборите, Валери Симеонов вече не е председател на НФСБ

Патриотичната партия вече има ново име и се казва "Силна България"

Николай Денков: Около 60% от всички ученици са завили, че са готови да бъдат тествани

Здравният министър съобщи, че 46% от учителите и 12.5% от децата в гимназиалния етап са ваксинирани

Playboy вече не е списание, a луксозен бранд за мода и частни полети

След почти 70 години история легендарната медия стартира луксозният лайфстайл бранд BIGBUNNY

Кирил Петков: Министрите сами ще избират екипите си, КПКОНПИ ще получи разследващи функции

Бойко Рашков ще е предложението на ПП за вътрешен министър