65 - 63 - 36 - 34 - 29 - 13. Това е формулата на управлението в 46-то Народно събрание, според разпределението на мандатите по политически сили, обявено официално от ЦИК.

"Има такъв народ" вече е най-голямата парламентарна група, като увеличава присъствието си в парламента до 65 мандата - с 14 места в сравнение с 4 април.

ГЕРБ остава втора, макар и само на два мандата разстояние от ИТН - общо 63. Партията на Бойко Борисов губи 12 депутатски позиции в сравнение с постижението си на последните редовни парламентарни избори, като стига до исторически ниско представителство в парламента от 2009 г. насам.

БСП успя да запази третото си място по "тежест" в политическия живот, но продължава да губи мандати. 36-те й места в новия парламент са със седем по-малко от това, на което можеше да разчита през април.

"Демократична България" е сред малкото печеливши формации от изборите на 11 юли, като увеличава позициите си от 27 на 34 за три месеца.

ДПС пада надолу до пето място по брой депутати, но в сравнение с 45-то Народно събрание загубата е относително малка - само един депутатски мандат (от 30 на 29).

"Изправи се! Мутри вън" изпускат един от мандатите си и остават с най-малката парламентарна група от 13 народни представители.

Как изглежда разпределението на мандатите на партиите по избирателни райони:

Трите софийски района, взети заедно, дават най-масивното представителство на ГЕРБ на изборите, но всъщност Варна е МИР-ът, от който партията получава най-много мандати (общо 5). В листите на ГЕРБ вероятно ще има доста размествания, защото няколко от бившите министри в кабинета "Борисов 3" се кандидатираха в два избирателни района.

Бившият премиер Бойко Борисов вече се отказа и от двете си сигурни позиции в бъдещия парламент (София-25 и Пловдив-град). Самоотвод си е направил и водачът на листата на ГЕРБ в Плевен проф. Григор Горчев.

"Има такъв народ" равномерно представителство, като взема мандат от всички избирателни райони - вкл. Кърджали, като лишава Цвета Караянчева от място в Народното събрание за първи път от 2009 г. насам. Новоизбраният кмет на Благоевград Илко Стоянов вече се отказа от депутатското си място, което спечели само седмица след победата на частичните местни избори.

Размествания ще има и в ИТН заради честото дублиране на кандидати, избрани едновременно от две листи.

БСП остава без народни представители от четири района - Кърджали, Разград, Силистра и Търговище.

"Демократична България" продължава доминацията си в 23 и 24 МИР-София, но показва и добро представителство в още от големите градове като Бургас, Варна, Пловдив и др.

Кои са вероятните народни представители в 46 Народно събрание (ЦИК все още не е съобщила окончателния списък с имената на депутатите; в скоби са посочени кои биха били евентуалните "резерви" на представителите, избрани от две листи):


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

Израел нанесе удар на територията на Иран, казват САЩ

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024