65 - 63 - 36 - 34 - 29 - 13. Това е формулата на управлението в 46-то Народно събрание, според разпределението на мандатите по политически сили, обявено официално от ЦИК. 

"Има такъв народ" вече е най-голямата парламентарна група, като увеличава присъствието си в парламента до 65 мандата - с 14 места в сравнение с 4 април. 

ГЕРБ остава втора, макар и само на два мандата разстояние от ИТН - общо 63. Партията на Бойко Борисов губи 12 депутатски позиции в сравнение с постижението си на последните редовни парламентарни избори, като стига до исторически ниско представителство в парламента от 2009 г. насам. 

БСП успя да запази третото си място по "тежест" в политическия живот, но продължава да губи мандати. 36-те й места в новия парламент са със седем по-малко от това, на което можеше да разчита през април. 

"Демократична България" е сред малкото печеливши формации от изборите на 11 юли, като увеличава позициите си от 27 на 34 за три месеца. 

ДПС пада надолу до пето място по брой депутати, но в сравнение с 45-то Народно събрание загубата е относително малка - само един депутатски мандат (от 30 на 29). 

"Изправи се! Мутри вън" изпускат един от мандатите си и остават с най-малката парламентарна група от 13 народни представители. 

Как изглежда разпределението на мандатите на партиите по избирателни райони: 

Трите софийски района, взети заедно, дават най-масивното представителство на ГЕРБ на изборите, но всъщност Варна е МИР-ът, от който партията получава най-много мандати (общо 5). В листите на ГЕРБ вероятно ще има доста размествания, защото няколко от бившите министри в кабинета "Борисов 3" се кандидатираха в два избирателни района. 

Бившият премиер Бойко Борисов вече се отказа и от двете си сигурни позиции в бъдещия парламент (София-25 и Пловдив-град). Самоотвод си е направил и водачът на листата на ГЕРБ в Плевен проф. Григор Горчев. 

"Има такъв народ" равномерно представителство, като взема мандат от всички избирателни райони - вкл. Кърджали, като лишава Цвета Караянчева от място в Народното събрание за първи път от 2009 г. насам. Новоизбраният кмет на Благоевград Илко Стоянов вече се отказа от депутатското си място, което спечели само седмица след победата на частичните местни избори. 

Размествания ще има и в ИТН заради честото дублиране на кандидати, избрани едновременно от две листи.  

БСП остава без народни представители от четири района - Кърджали, Разград, Силистра и Търговище. 

"Демократична България" продължава доминацията си в 23 и 24 МИР-София, но показва и добро представителство в още от големите градове като Бургас, Варна, Пловдив и др. 

Кои са вероятните народни представители в 46 Народно събрание (ЦИК все още не е съобщила окончателния списък с имената на депутатите; в скоби са посочени кои биха били евентуалните "резерви" на представителите, избрани от две листи): 

 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония

Делът на положителните Covid-тестове остава над 16% за денонощие

Ваксинационната кампания се е забавила в събота

Том Холанд се съблича в реклама на Prada

В кампанията ,,In the mood for Prada" участва и актрисата от ,,Еуфория" и транс модел Хънтър Шейфър

БЛС се възмути от включването на Атанас Мангъров в работна група за Covid

"Давайки се гласност на определени личности, чийто тези се основават на псевдонаучни аргументи, се насажда внушение, че сред медиците има разнопосочни мнения"

"Най-мразеният човек в Америка" е осъден за оскъпяването на животоспасяващо лекарство с 5000%

Мартин Шкрели ще трябва да върне 64,6 млн. долара и получи доживотна забрана за работа във фармацевтичната индустрия