Втора атака на ИТН срещу Кирил Петков и Асен Василев с обвинения в конфликт на интереси

Атаката от страна на "Има такъв народ" срещу служебния министър Асен Василев продължи с втора серия в Народното събрание.

Депутатът от ИТН Любомир Каримански уличи в конфликт на интереси зам.-министъра на финансите от екипа на Василев - Виолета Лорер - заради това, че съпругът й Даниел Лорер е партньор на фонда JEREMIE България (инструмент, който позволява на държавите от ЕС да използват част от отпуснатите им структурни фондове за финансиране на малки и средни предприятия).

"Към момента ресорният зам.-министър на финансите Виолета Лорер осъществява наблюдение върху дейността на Фонд мениджър на финансовите инструменти в България. В същото време нейният съпруг Даниел Лорер е партньор във фирма "Брайткап", която е партньор на Министерството на икономиката и на JEREMIE България. Тъй като вие сте ревностен боец за минимизиране на корупцията и недопускане на конфликт на интереси в българската държава като цяло, както и ние желаем да бъде постигнато, разбира се, бих искал да Ви запитам дали смятате, че посоченият по-горе факт може да се счита за конфликт на интереси", каза Каримански в изявление от трибуната на Народното събрание по време на изслушване на икономическия миинстър Кирил Петков.

Каримански поиска от Петков да отговори дали има "бизнес свързаност" с Елвин Гури, Даниел Лорер, както и с Евгени Ангелов, икономически съветник по времето на президента Росен Плевнелиев и председател на Българската асоциация за дялово и рисково финансиране. Каримански посочи, че Лорер и Гури управляват друг партньор на т.нар. Фонд на фондовете - "Емпауър Кепитъл", а Ангелов - "Силвърлайн".

"Консултирали ли са Ви тези господа за фишовете за финансови инструменти, свързани с Националния план за възстановяване и устойчивост? Защо след като поеха властта в министерствата на икономиката и финансите, нито министър Василев, нито Вие променихте корупционните критерии, зададени в програмите на т.нар. Фонд на фондовете? Тези критерии се зададоха още по време на Владислав Горанов с протекцията на Томислав Дончев", каза Любомир Каримански.

Кирил Петков обяви, че няма нищо общо с тримата изброени бизнесмени и посочи, че преди да стане министър на икономиката, е бил мажоритарен акционер в частна компания, която никога не се е финансирала със средства от държавни фондове.

"Едно от може би най-ценните неща, които мога да кажа, че аз притежавам, е независимост. Нямам нито един партньор от тези, които вие споменахте. Тази независимост ми дава възможността в ролята си на министър да мога да правя всички неща, които правя. Защото никой не може да ми се обади по телефона и никой не може да ми повляие за каквато и да е политика", каза Кирил Петков.

Той определи зам.-финансовия министър Виолета Лорер като "висок професионалист", какъвто той много рядко е срещал.

"Това, което знам за нея, е, че работейки за една голяма европейска компания като финансист, целият борд на компанията я молеше да остане в Швейцария и да продължи да работи, вместо да се връща в България. Тя е един от тези хора, които може да пренебрегне собствените си дори финансови интереси, защото и тя милее тази страна да се промени. Ако това, което декларирате е същото, срещнете се с нея. Ще оцените какъв висок капацитет и интегритет притежава тя", каза Кирил Петков.

Той призова ИТН да подкрепят заложената промяна на методите на подкрепа на конкурентоспособните предприятия в България чрез Плана за възстановяване.

"Ако искате да променим България и българската икономика, не можем да правим същото, което сме правили в последните 10 години. Всички високоиновативни компании се финансират от дялови инструменти. Когато парите не са ти дадени даром, а някой е инвестирал, и той не е дъжравен служител, а разбира как да инвестира, шансът да създадем повече от тези високопродуктивни компании е много пъти по-голям. Не вярвам този План да ни се случи втори път. Единият вариант е да си го раздадем, да го усвоим и да няма икономически ефект повече от един път. Другият вариант е да инвестираме поне една малка част от него в инструменти, които могат да финансират иновативните компании и този инструмент да продължава да финансира в следващите години, когато такива планове няма да видим", каза още Кирил Петков.

Втори сблъсък между ИТН и служебните министри за един ден

Размяната на реплики между Петков и Каримански дойде часове след като зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов атакува Асен Василев с компромат за миналото му като собственик на частна компания. Василев отговори с коментар, че е обект на "координирана атака между Тошко Йорданов и ДПС".

Преди да влезе в парламентарната група на "Има такъв народ" Любомир Каримански е банкер, между 2011 и 2015 г. е работил като изпълнителен директор на "Инвестбанк, а преди това е бил член на ръководството на Търговска банка Д, собственост на Фуат Гювен. Визитката му в сайта на ИТН посочва, че той е с "над 20-годишен опит в развитието на финансовия сектор и успешно приложен лидерски опит" и работи като съветник по дигитално банкиране и иновативни разплащания към Асоциацията на банките в Люксембург.

Името на Каримански се спрягаше в медиите за евентуален кандидат на партията за член на новото ръководство на Българската народна банка. През 2021 г. изтичат мандатите на трима души от УС на БНБ - гуверньора Димитър Радев и подуправителите Калин Христов и Нина Стоянова.

Изслушването на Кирил Петков в парламента в четвъртък беше инициирано по съвсем различна тема - състоянието на Българската банка за развитие. ББР беше една от линиите на разминаване между екипа на ИТН, Асен Василев и Кирил Петков по време на преговорите за евентуалното им запазване като министри в редовен кабинет.

Слави Трифонов определи приватизацията на ББР като политически приоритет на партията си, докато Петков и Василев се разграничиха от тази идея и настояха тя да остане като банка за насърчаване на малкия и средния бизнес.


Как "положителният герой" Асен Василев стана неприемлив за ИТН за 2 седмици

Асен Василев обвини Тошко Йорданов в координирана атака с ДПС


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024