Атаката от страна на "Има такъв народ" срещу служебния министър Асен Василев продължи с втора серия в Народното събрание. 

Депутатът от ИТН Любомир Каримански уличи в конфликт на интереси зам.-министъра на финансите от екипа на Василев - Виолета Лорер - заради това, че съпругът й Даниел Лорер е партньор на фонда JEREMIE България (инструмент, който позволява на държавите от ЕС да използват част от отпуснатите им структурни фондове за финансиране на малки и средни предприятия). 

"Към момента ресорният зам.-министър на финансите Виолета Лорер осъществява наблюдение върху дейността на Фонд мениджър на финансовите инструменти в България. В същото време нейният съпруг Даниел Лорер е партньор във фирма "Брайткап", която е партньор на Министерството на икономиката и на JEREMIE България. Тъй като вие сте ревностен боец за минимизиране на корупцията и недопускане на конфликт на интереси в българската държава като цяло, както и ние желаем да бъде постигнато,  разбира се, бих искал да Ви запитам дали смятате, че посоченият по-горе факт може да се счита за конфликт на интереси", каза Каримански в изявление от трибуната на Народното събрание по време на изслушване на икономическия миинстър Кирил Петков. 

Каримански поиска от Петков да отговори дали има "бизнес свързаност" с Елвин Гури, Даниел Лорер, както и с Евгени Ангелов, икономически съветник по времето на президента Росен Плевнелиев и председател на Българската асоциация за дялово и рисково финансиране. Каримански посочи, че Лорер и Гури управляват друг партньор на т.нар. Фонд на фондовете - "Емпауър Кепитъл", а Ангелов - "Силвърлайн". 

"Консултирали ли са Ви тези господа за фишовете за финансови инструменти, свързани с Националния план за възстановяване и устойчивост? Защо след като поеха властта в министерствата на икономиката и финансите, нито министър Василев, нито Вие променихте корупционните критерии, зададени в програмите на т.нар. Фонд на фондовете? Тези критерии се зададоха още по време на Владислав Горанов с протекцията на Томислав Дончев", каза Любомир Каримански. 

Кирил Петков обяви, че няма нищо общо с тримата изброени бизнесмени и посочи, че преди да стане министър на икономиката, е бил мажоритарен акционер в частна компания, която никога не се е финансирала със средства от държавни фондове. 

"Едно от може би най-ценните неща, които мога да кажа, че аз притежавам, е независимост. Нямам нито един партньор от тези, които вие споменахте. Тази независимост ми дава възможността в ролята си на министър да мога да правя всички неща, които правя. Защото никой не може да ми се обади по телефона и никой не може да ми повляие за каквато и да е политика", каза Кирил Петков.  

Той определи зам.-финансовия министър Виолета Лорер като "висок професионалист", какъвто той много рядко е срещал. 

"Това, което знам за нея, е, че работейки за една голяма европейска компания като финансист, целият борд на компанията я молеше да остане в Швейцария и да продължи да работи, вместо да се връща в България. Тя е един от тези хора, които може да пренебрегне собствените си дори финансови интереси, защото и тя милее тази страна да се промени. Ако това, което декларирате е същото, срещнете се с нея. Ще оцените какъв висок капацитет и интегритет притежава тя", каза Кирил Петков. 

Той призова ИТН да подкрепят заложената промяна на методите на подкрепа на конкурентоспособните предприятия в България чрез Плана за възстановяване. 

"Ако искате да променим България и българската икономика, не можем да правим същото, което сме правили в последните 10 години. Всички високоиновативни компании се финансират от дялови инструменти. Когато парите не са ти дадени даром, а някой е инвестирал, и той не е дъжравен служител, а разбира как да инвестира, шансът да създадем повече от тези високопродуктивни компании е много пъти по-голям. Не вярвам този План да ни се случи втори път. Единият вариант е да си го раздадем, да го усвоим и да няма икономически ефект повече от един път. Другият вариант е да инвестираме поне една малка част от него в инструменти, които могат да финансират иновативните компании и този инструмент да продължава да финансира в следващите години, когато такива планове няма да видим", каза още Кирил Петков. 

Втори сблъсък между ИТН и служебните министри за един ден

Размяната на реплики между Петков и Каримански дойде часове след като зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов атакува Асен Василев с компромат за миналото му като собственик на частна компания. Василев отговори с коментар, че е обект на "координирана атака между Тошко Йорданов и ДПС". 

Преди да влезе в парламентарната група на "Има такъв народ" Любомир Каримански е банкер, между 2011 и 2015 г. е работил като изпълнителен директор на "Инвестбанк, а преди това е бил член на ръководството на Търговска банка Д, собственост на Фуат Гювен. Визитката му в сайта на ИТН посочва, че той е с "над 20-годишен опит в развитието на финансовия сектор и успешно приложен лидерски опит" и работи като съветник по дигитално банкиране и иновативни разплащания към Асоциацията на банките в Люксембург.

Името на Каримански се спрягаше в медиите за евентуален кандидат на партията за член на новото ръководство на Българската народна банка. През 2021 г. изтичат мандатите на трима души от УС на БНБ - гуверньора Димитър Радев и подуправителите Калин Христов и Нина Стоянова. 

Изслушването на Кирил Петков в парламента в четвъртък беше инициирано по съвсем различна тема - състоянието на Българската банка за развитие. ББР беше една от линиите на разминаване между екипа на ИТН, Асен Василев и Кирил Петков по време на преговорите за евентуалното им запазване като министри в редовен кабинет. 

Слави Трифонов определи приватизацията на ББР като политически приоритет на партията си, докато Петков и Василев се разграничиха от тази идея и настояха тя да остане като банка за насърчаване на малкия и средния бизнес. 


Как "положителният герой" Асен Василев стана неприемлив за ИТН за 2 седмици

Асен Василев обвини Тошко Йорданов в координирана атака с ДПС


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Ефектът на Covid-сертификата: Как ваксинирането се ускори за един ден

21 октомври е довел до почти 4-кратно увеличение на поставените дози ваксини

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба