Снимка: © Булевард България

"Изправи се БГ! Ние идваме" няма да подкрепи проекта за правителство, предложен от "Има такъв народ". Лидерът на коалицията Мая Манолова обяви на брифинг в понеделник, че една от основните причини е съставът на кабинета с премиер Пламен Николов, в който има няколко "неприемливи" номинации.

"Хората по площадите искаха две оставки, получиха само едната. Те очакват промени и реформи. Необходими са хора, смели и почтени, доказани професионалисти в своите области. Предложените кандидати в кабинета не са такива хора. Доста семпъл състав на фона на очакванията на българските граждани. Част от предложените хора са абсолютно неприемливи", заяви Манолова. Тя не спомена конкретни имена, но по-късно стана ясно, че основната причина е кандидатът за вътрешен министър Петър Илиев.

"По отношение на политиките – предложена е декларация, в която няма ангажименти и срокове, а е пълна с желания и добри намерения. Споразумение така и не беше подписано", добави тя.

"И трето – заявихме ясно, че няма да подкрепим кабинет, който да бъде параван на сянката на ГЕРБ и ДПС, и не получихме категорични гаранции, че това няма да е така. Не можем да правим компромис с желанието на българските граждани, които искат правителство на промяната", заяви още Манолова.

Арман Бабикян от коалицията добави, че "решението на парламентарната ни група не бива да се смята за акт на неуважение към ИТН". "Да подкрепим кабинет с персонални слабости само за да не обидим партньорите си, няма да стане. Не можем да си го позволим".

„Скъпи избори са винаги по-малко лоши от лошо правителство“, заяви Мария Капон от ИБГНИ. „Не се плашим от нови избори“.

"Изправи се БГ! Ние идваме! разполага с 13 депутати в 46-ото Народно събрание. Проектът за кабинет ще се гласува в парламента в сряда, 11 август.

От изказванията на Николай Хаджигенов от ИБГНИ през последните дни стана ясно, че формацията не подкрепя кандидатурата на Петър Илиев за вътрешен министър. В понеделник той даде скандално интервю за Нова ТВ, след което БСП поиска от Трифонов да оттегли кандидатурата му, но лидерът на ИТН защити номинацията на юриста.

Хаджигенов заяви на брифинг в Народното събрание след интервюто: "Благодаря на партия ИТН и на Нова ТВ за възможността да наблюдаваме Петър Илиев. Той е самостоятелно основание да гласуваме "против". Проблемът не касае личността на конкретния човек, а механизма, по който е сглобено това правителство. Основният ни упрек е, че са събрани хора, които не могат да извършат нужната реформа".

Решението на БСП дали ще подкрепи кабиета на ИТН ще стане ясно във вторник. В „Демократична България“ разговорите също продължават, но решението предстои да се вземе от колективните органи. Вече стана ясно, че четиримата депутати от „Зелено движение“, което е част от ДБ, няма да подкрепят предложения проект за правителство.

На 9 август Трифонов призова партиите на протеста да подкрепят ИТН, защото иначе биха извършили "предателство". Той добави, че номинацията на Петър Илиев е поводът, който ИБГНИ, ДБ и БСП търсят, за да гласуват "против" кабинета на "Има такъв народ".


Петър Илиев: Името ми не е спорно, името ми е безспорно

Слави Трифонов защити Петър Илиев: Използвате го като повод да не подкрепите правителството

БСП няма да подкрепи кабинет, ако ИТН не оттегли кандидатурата на Петър Илиев


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени