Кандидатите за премиери на ИТН може да се сменят, но едно е сигурно - юристът Петър Илиев остава. Дори ресорът му да се промени.

Илиев беше сред онези представители на оригиналния проектокабинет на Николай Василев, чието име беше включено и в новото предложение на партията за състав на Министерски съвет (наред с Ради Найденов, Теодора Генчовска, Пламен Абровски и др.). 

Само той и Велислава Петрова са получили предложения да останат и в следващия състав на бъдещото правителство, но с различен портфейл.

В случая на Петър Илиев - първоначалната номинация за министър на правосъдието е заменена от още по-важната позиция на ръководител на Министерство на вътрешните работи. 

"Той е страхотен специалист, конституционалист и мисля, че има заслужено място. Той е човек, който може да се справи с предвидените реформи", каза Пламен Николов на 3 август, докато представяше фаворитите за министри на "Има такъв народ". 

Самият Петър Илиев не е правил каквито и да е публични изявления през последните седмици - нито за да защити предложенията на ИТН за реформа в съдебния ресор или сектор "Сигурност", нито да сложи край на спекулациите около професионалната си биография. 

Само до преди дни името на Илиев беше спрягано в много по-чувствителен контекст - за евентуална номинация за министър-председател от партията на Слави Трифонов (слух, който от ИТН отричаха, докато Тошко Йорданов все пак не призна, че Илиев е обсъждан в ИТН за премиер "на по-ранен етап"). 

Независимо от всичко - най-сериозният проблем с бъдещата позиция на Илиев в изпълнителната власт възникна не заради друго, а заради появата на съмнения за предполагаемо плагиатство в един от научните му трудове. 

Зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов предприе особена стратегия за защита на Петър Илиев - с призив "някой с лицето си да застане и да каже, че Петър Илиев е изплагиатствал части от книгата си". 

"Искам някой да застане пряко и да каже, че е изплатиатствана от него, за да може да бъде осъден от г-н Петър Илиев. Когато се издаде книга, за която има съмнения за изплагиатствани пасажи, човекът, който се чувства ощетен може да заведе иск в рамките на 6 месеца, защото това е престъпление. Тук става дума за колеги, които са в един и същи Юридически факултет. Книгата, която намесват, е излязла преди повече от 5 години. Този, който се е чувствал засегнат, е можел да го направи",  каза той във вторник при представянето на поредната номинация на Илиев. 

Обект на спор е книгата "Компетенцията на Народното събрание", която Илиев публикува през 2015 г. В момента книгата не е налична в нито една книжарница, според Club Z е изтеглена от издателството и е неоткриваема дори в библиотеките. 

Администраторите на Facebook-групата "Правна лудост" успяват да открият копие от този труд, като правят сравнение между съдържанието му и докторската дисертация на Наталия Киселова на тема "Парламентарен контрол" от 2008 г.. Проверката на "Правна лудост" показва преписани пасажи, включително с препратките към библиографията от докторската работа на Киселова. 

Самата тя даде лаконичен отговор на въпроса дали е запозната с твърденията за плагиатство на собствения й труд от Илиев. 

"Аз мисля, че това е въпрос на вчерашния ден", каза Наталия Киселова в интервю за bTV на 31 юли, денят след като ИТН официално издигнаха не Илиев, а Пламен Николов за премиер.

"Хората, които ме познават отблизо, знаят колко държа на катедрата и на Юридическия факултет, в който работя. Този въпрос ще се решава там", каза още тя, без да коментира други детайли около този казус.

Проверка в Софийския университет обаче засега не е сезиран със сигнал за плагиатство срещу Петър Илиев. 

Правният сайт "Лекс" посочва, че според новите правила на университета жалба може да се подаде от всеки човек с научна степен в съответното професионално направление, всички хабилитирани лица,  както и  „заемащи други академични длъжности, такива, обучаващи се в Софийския университет, или членове на редакционни колегии на учебни и/или научни издания“. 

В 7-дневен срок сигналът трябва да се разгледа от зам.-ректора по научноизследователската дейност, представители на правния отдел и на "Човешки ресурси". Оттам той трябва да стигне до Етичната комисия на СУ, ръководена от доц. Валентина Кънева от Философския факултет. 

Както Киселова, така и Илиев са преподаватели в катедрата по Конституционноправни науки в Юридическия факултет, оглавявана от бившия конституционен съдия проф. Пламен Киров. 

Пред "Лекс" той дава да се разбере, че е запознат с казуса, който нарича "стара история".

Киров посочва, че деканското ръководство трябва да назначи независима комисия по случая, но повечето преподаватели в момента са в отпуск, т.е. процедурата може да се забави до началото на новата академична година.

Времето на мандатоносителя обаче тече много по-бързо. До края на тази седмица "Има такъв народ" ще трябва да реши дали да внесе този състав на кабинета си за гласуване в пленарна зала, дали да направи корекции по него (както подсказа "Демократична България"), или да върне мандата на президента Румен Радев. 


Кой е Петър Илиев - вечният "предпоследен" кандидат за министър от ИТНАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Защо Русия обгради Украйна? Причината не е НАТО, а великоруската амбиция на Путин

Британският министър на отбраната Бен Уолъс към Русия: Ние нямаме конфликт с руския народ, а със зловредните дейности на Кремъл

Трагедия с 8 жертви помрачи Купата на африканските нации

Безредици на стадиона в камерунската столица Яунде

Ковачевски: Да покажем на Европа, че на Балканите можем да работим съвместно

Започна общото заседание на правителствата на България и Северна Македония в София

Петков: Оттук нататък решенията ще се взимат в Съвета по сигурността, а не еднолично

Премиерът за Украйна: Ще заемем позиция изцяло в интерес на България, НАТО и ЕС

Лидерите на НАТО искат да решат кризата с Украйна чрез дипломация

Все пак заплашиха Русия със санкции, ако нападне

Отново над 11 хил. случая на Covid, София и Бургас вече са в етап 3 от пандемичния план

Делът на положителните проби остава все така висок, активните случаи продължават да се повишават

Почина 17-годишната Александра, която беше блъсната от автобус в София

"Пирогов" организира мащабна кампания за кръводаряване, но момичето загуби битката за живота си

Николай Денков иска присъствено начало на втория срок за всички ученици

Над 5% от учителите са с Covid-19, както и близо 2% от учениците