Кабинетите на ИТН се сменят, Петър Илиев остава

Кандидатите за премиери на ИТН може да се сменят, но едно е сигурно - юристът Петър Илиев остава. Дори ресорът му да се промени.

Илиев беше сред онези представители на оригиналния проектокабинет на Николай Василев, чието име беше включено и в новото предложение на партията за състав на Министерски съвет (наред с Ради Найденов, Теодора Генчовска, Пламен Абровски и др.).

Само той и Велислава Петрова са получили предложения да останат и в следващия състав на бъдещото правителство, но с различен портфейл.

В случая на Петър Илиев - първоначалната номинация за министър на правосъдието е заменена от още по-важната позиция на ръководител на Министерство на вътрешните работи.

"Той е страхотен специалист, конституционалист и мисля, че има заслужено място. Той е човек, който може да се справи с предвидените реформи", каза Пламен Николов на 3 август, докато представяше фаворитите за министри на "Има такъв народ".

Самият Петър Илиев не е правил каквито и да е публични изявления през последните седмици - нито за да защити предложенията на ИТН за реформа в съдебния ресор или сектор "Сигурност", нито да сложи край на спекулациите около професионалната си биография.

Само до преди дни името на Илиев беше спрягано в много по-чувствителен контекст - за евентуална номинация за министър-председател от партията на Слави Трифонов (слух, който от ИТН отричаха, докато Тошко Йорданов все пак не призна, че Илиев е обсъждан в ИТН за премиер "на по-ранен етап").

Независимо от всичко - най-сериозният проблем с бъдещата позиция на Илиев в изпълнителната власт възникна не заради друго, а заради появата на съмнения за предполагаемо плагиатство в един от научните му трудове.

Зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов предприе особена стратегия за защита на Петър Илиев - с призив "някой с лицето си да застане и да каже, че Петър Илиев е изплагиатствал части от книгата си".

"Искам някой да застане пряко и да каже, че е изплатиатствана от него, за да може да бъде осъден от г-н Петър Илиев. Когато се издаде книга, за която има съмнения за изплагиатствани пасажи, човекът, който се чувства ощетен може да заведе иск в рамките на 6 месеца, защото това е престъпление. Тук става дума за колеги, които са в един и същи Юридически факултет. Книгата, която намесват, е излязла преди повече от 5 години. Този, който се е чувствал засегнат, е можел да го направи", каза той във вторник при представянето на поредната номинация на Илиев.

Обект на спор е книгата "Компетенцията на Народното събрание", която Илиев публикува през 2015 г. В момента книгата не е налична в нито една книжарница, според Club Z е изтеглена от издателството и е неоткриваема дори в библиотеките.

Администраторите на Facebook-групата "Правна лудост" успяват да открият копие от този труд, като правят сравнение между съдържанието му и докторската дисертация на Наталия Киселова на тема "Парламентарен контрол" от 2008 г.. Проверката на "Правна лудост" показва преписани пасажи, включително с препратките към библиографията от докторската работа на Киселова.

Самата тя даде лаконичен отговор на въпроса дали е запозната с твърденията за плагиатство на собствения й труд от Илиев.

"Аз мисля, че това е въпрос на вчерашния ден", каза Наталия Киселова в интервю за bTV на 31 юли, денят след като ИТН официално издигнаха не Илиев, а Пламен Николов за премиер.

"Хората, които ме познават отблизо, знаят колко държа на катедрата и на Юридическия факултет, в който работя. Този въпрос ще се решава там", каза още тя, без да коментира други детайли около този казус.

Проверка в Софийския университет обаче засега не е сезиран със сигнал за плагиатство срещу Петър Илиев.

Правният сайт "Лекс" посочва, че според новите правила на университета жалба може да се подаде от всеки човек с научна степен в съответното професионално направление, всички хабилитирани лица, както и „заемащи други академични длъжности, такива, обучаващи се в Софийския университет, или членове на редакционни колегии на учебни и/или научни издания“.

В 7-дневен срок сигналът трябва да се разгледа от зам.-ректора по научноизследователската дейност, представители на правния отдел и на "Човешки ресурси". Оттам той трябва да стигне до Етичната комисия на СУ, ръководена от доц. Валентина Кънева от Философския факултет.

Както Киселова, така и Илиев са преподаватели в катедрата по Конституционноправни науки в Юридическия факултет, оглавявана от бившия конституционен съдия проф. Пламен Киров.

Пред "Лекс" той дава да се разбере, че е запознат с казуса, който нарича "стара история".

Киров посочва, че деканското ръководство трябва да назначи независима комисия по случая, но повечето преподаватели в момента са в отпуск, т.е. процедурата може да се забави до началото на новата академична година.

Времето на мандатоносителя обаче тече много по-бързо. До края на тази седмица "Има такъв народ" ще трябва да реши дали да внесе този състав на кабинета си за гласуване в пленарна зала, дали да направи корекции по него (както подсказа "Демократична България"), или да върне мандата на президента Румен Радев.


Кой е Петър Илиев - вечният "предпоследен" кандидат за министър от ИТН



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024