Противоречията около номинацията на Петър Илиев в кабинета на "Има такъв народ" продължават за пореден ден.

Зам.-председателят Тошко Йорданов призна пред bTV, че кандидатурата на адвоката е обсъждана вътре в партията, но "на един много по-ранен етап". Досега ИТН твърдяха, че Илиев е имал номинация само за министър на правосъдието и той никога не е обсъждан за кандидат за премиер (по думите на Филип Станев пред БНР).

"Когато обсъждахме, минахме през доста имена, но не е било това, което масово тиражирахте и предизвика ехиден смях сред нашата група. Със същия ефект можехте да вземете някой друг от известните лица на партията и да обявите, че е премиер предварително", каза Йорданов пред медията.

Той не уточни кога е дебатирано дали Петър Илиев би бил подходящ кандидат за премиер. През април 2021 г. например ИТН избра шахматистката Антоанета Стефанова за човека, който трябваше да приеме и да върне проучвателния мандат на президента Румен Радев.

Ден след парламентарните предсрочни избори на 11 юли Слави Трифонов обяви друго име на кандидат-премиер - Николай Василев. На 30 юли партията вече имаше нова номинация - Пламен Николов. Изборът на депутата от ИТН стана известен, след като в продължение на дни неофициално се лансираше името на Петър Илиев.

Николай Хаджигенов от ИБГНИ твърдеше, че Илиев е споменат като хипотетичен кандидат в разговорите с представители на ИТН часове преди приемането на мандата - твърдение, което беше отречено категорично от Филип Станев.

Кабинетите на ИТН се сменят, Петър Илиев остава

На въпроса защо ресорът на Петър Илиев е заменен от "правосъдие" на "вътрешни работи", Тошко Йорданов коментира:

"Той е прекрасен юрист. За министър на вътрешните работи, включително в разговори с хора от системата, разбрахме и преценихме, че е по-добре да е човек извън системата, човек с юридическо образование. Иначе в самото МВР има достатъчно професионалисти по отделните сектори и екипът, който ще бъде формиран - там трябват специалисти по сектори".

Отказът от номинацията на проф. Николай Радулов не беше обяснен с конкретни аргументи от Йорданов.

"Това е наше решение. Г-н Радулов има опит, който ще бъде предложен в парламента. Първият вариант за кабинет не срещна подкрепа и ние си направихме съответните изводи. Парламентът и кабинетът трябва да работят синхронно, парламентът е по-важната част в тази държава", каза той.

Йорданов отново заплаши със съд всеки, който обвини Петър Илиев в плагиатство заради копираните пасажи от докторската дисертация на юристката Наталия Киселова.

"Той се смя искрено на тази лансирана теза. Знае откъде идва, защото юристите на това ниво са една шепа. Дамата Киселова, за която се твърди, че е взето от нейна книга, мълчи или отговаря като някакъв индийски мъдрец", беше отговорът му по този казус.

Йорданов посочи, че Петър Илиев не само е консултирал ИТН по въпросите на референдума, но и "винаги когато сме имали нужда от юридическа консултация, той се е отзовавал и това е по желание, без да си плащаме за това".

Попитан дали занапред практиката ще бъде Слави Трифонов да отговаря на въпроси само пред собствените си сценаристи и съпартийци, Йорданов отговори "Практиката е според зависи".

"Ситуацията беше такава и даде интервю пред мен. Слави ще дава интервюта на който си иска. Важното е какво се казва, а не пред кого се казва. Тежестта на зрителите във Facebook е по-голяма отколкото в bTV".

Слави Трифонов е лидер на тази партия и понякога има политически решения, които се обсъждат от кръга, който отговаря за това. Има ясно профилиране по сектори при нас. Ние сме против това да се слагат политици на позиции, на които трябва да има експерти. В управлението на ГЕРБ гледахме това, коментира още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Всичко тепърва предстои" за Слави Трифонов, след като ИТН изпадна под 4%

Нито дума за крайния резултат от изборите, провокирани от ходовете на ИТН

Кейт Бланшет се устремява към трети "Оскар" с новия си филм

Изглежда, че Бланшет има всички шансове да вземе трета статуетка с ролята си в „Tár“

Иван Костов: Никой няма да посмее да управлява, Борисов се страхува, че ще падне до една година

"Щом ГЕРБ, ДПС и Възраждане свалиха кабинета, нека сега да управляват. Вярно е, че това може да е "коалиция от ада", но това е казал българският избирател"

БСП отказва коалиция с ГЕРБ и ДПС в 48 Народно събрание

"Категорично оставки няма да подаваме"

Жълтите павета стигнаха и до прокуратурата след видео как се троши паве с чук

"Трейс Груп Холд" получава глоба от 100 000 лв. за увреждане на керамичната настилка

Мая Манолова ще получава държавна субсидия с 1.01% от гласовете

"Възраждане" ще разполага с 2 млн. лв. годишна субсидия

Тежките критики на Кадиров към Кремъл нанесоха удар по пропагандата в Русия

Загубата в Лиман подтикна чеченския лидер да заговори и за ядрено оръжие

България е изгубила над 844 000 души за 10 г.; Видин е останал без 25% от хората си

Преброяване 2021: Висока смъртност, ниска раждаемост и емиграция на активните хора в чужбина