Председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов публикува извинение в профила си в Twitter, след като се оказа, че е уличил неправилния човек за като един от подателите на сигнал за плагиатство срещу Петър Илиев. 

"Извинявам се на Димитър Тачев, той не е пускал сигнал срещу Петър Илиев. Грешката е моя. Не е този пич от снимката. Друг Димитър Тачев е. Извинявам се пак на момчето от снимката", пише Йорданов в поредица от туитове. 

Само ден по-рано депутатът разпространи три снимки от профили във Facebook на хора, за които твърдеше, че са поискали проверката за плагиатство срещу Петър Илиев, водена от Етичната комисия на Софийския университет "Св. Климент Охридски". 

Йорданов беше публикувал снимките с коментар "Заради истината", като беше подбрал техни публикации, с които може да се идентифицират като симпатизанти на "Демократична България". "СлочаеноС?! Не мислА!", пишеше още заместникът на Слави Трифонов. 

Според информация на "Дневник", Димитър Тачев не е единственият човек от списъка на Йорданов, чиято самоличност не съвпада с тази на реалния подател на сигналите. 

Медията цитира публикация на втори от посочените със снимка хора - Калоян Георгиев

Той твърди, че няма нищо общо със сигнала срещу Петър Илиев, а последното нещо, което е писал към СУ, са "кандидатстудентски изпити преди над 15 години". 

"За мен остава необяснимо какво нередно има в пускането на сигнали за нередност по принцип. Нека отговорните институции, към които се пускат сигналите, проверят тяхната достоверност и разсеят всякакво съмнение, като потвърдят или отрекат обвиненията. Освен това съм бил и преподавател по математика в СУ - научавам. Или имам някоя идентичност, която все още не познавам, или господин Тошко не си е написал домашното и много се е объркал - никога не съм бил никакъв в СУ, нито пък преподавател където-и-да-е", казва той. 

Публикациите на Тошко Йорданов с имената на подателите на сигналите в СУ съвпадна с друга завръзка около спорното авторство на част от книгата на Петър Илиев - началото на проверка на прокуратурата и МВР по случая. 

Слави Трифонов обвини МВР в "поръчка" заради проверка на книгата на Петър Илиев

В сряда следобед Слави Трифонов публикува позиция в профила си във Facebook, в която уличава полицията в изпълнение на политическа поръчка, "която тотално иска да смачка Петър Илиев, респективно да уязви мен". 

Той заявява, че "ще се погрижа да разбера кой си ти или кои сте вие, които сте в състояние да изгорите книга, да съсипете човек заради амбициите си за власт". 

Подателят на сигнала до прокуратурата обаче се разкри сам - оказа се, че това е Георги Георгиев, председателят на протестното движение "БОЕЦ". 

Георгиев публикува дълго послание до Трифонов, в което казва, че е внесъл сигнала още в началото на август - в деня на единственото телевизионно интервю на Петър Илиев, в което се коментираше казусът с обвиненията в плагиатство. Той посочва, че вместо отговори е видял "арогантност, агресивно говорене и приказки за изтекла давност". 

Георгиев твърди още, че сдружението му е внесло сходен сигнал за плагиатство и срещу бившия вицепремиер от кабинета "Борисов 3" Марияна Георгиева, която през март защитаваше докторска степен в УниБИТ (не е ясно дали прокуратурата работи по този случай). 

Активистът от "БОЕЦ" призовава Слави Трифонов да "слезе на земята" и отхвърля твърденията, че сигналите срещу Илиев са политическа атака. 

"Често в държавата на мафията истината е грозна, но това не я прави по-малко истина. И ако теб те интересуваше истината, сам би поискал проверка, вместо да ревеш в социалните мрежи. Или вие сте недосегаеми и никой няма право да рови в кирливите ви риза, или да пита, или да иска проверка? Само че в тази държава има и "питачи", ако не си разбрал, които не се страхуват да питат, без значение, кой стои насреща", казва още той.

Идеите на ИТН и ГЕРБ за медиите: От лична отговорност за всяка статия до привилегии при наем на държавни имотиАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Александър Николов: Битовите потребители ще получат 25% компенсация за декември и 1/3 за януари

Азербайджан обещава по-големи количества газ за България през зимата

Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество

Законодателните промени за съдебната реформа ще са готови за обществено обсъждане до седмица

Закрива се спецсъдът и спецпрокуратурата, променя се работата на ВСС и КПКОНПИ се трансформира

Преди 7 г. Австралия не пусна и Флойд Мейуедър

Върховенството на закона в Австралия - или как отказаха виза на боксьора заради сексуално насилие

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония