Снимка: © Unsplash

Двете най-големи парламентарни групи - "Има такъв народ" и ГЕРБ - внесоха самостоятелни предложения за промени в два закона, които засягат работата на медийните издания. 

Тошко Йорданов, Станислав Балабанов, Филип Станев и Ивайло Вълчев от "Има такъв народ" предлагат промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения и за обявяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги, така че да се фиксира конкретна фигура, носеща отговорност за публикуваните статии. 

В предложенията им е залегнало изискване, според което всяка медия трябва да декларира не само кой е реалният й собственик, но и главният редактор като лице, което носи "редакционна отговорност за публикациите"

Главният редактор трябва да бъде "физическо лице, български гражданин, или да има постоянен или настоящ адрес на територията на Република България"

В законопроекта се казва още, че "когато не е посочен или не може да бъде идентифициран автор, за автор на публикацията се счита главният редактор"

В периодите на отсъствието му поради "болест, временно отстраняване от длъжност или заемане на държавна служба, вкл. като народен представител или член на политически кабинет, неговите функции се изпълняват от зам.-главен редкатор", се посочва още в проекта на ИТН. 

"Причините, които налагат законодателните промени, са, че в момента има редица издания, които нямат главен редактор, нито лице, което да носи отговорност за публикациите в тях, включително в случаите в които публикациите са обидни, клеветнически или по друг начин преминават границата на правото на изразяване на мнение (разпалване на вражда, език на омразата и др.)", се мотивират вносителите от ИТН. 

Вторият важен пункт в законопроекта е свързан с позволената държавна помощ за доставчици на медийни услуги или периодични издания. 

Според предложението на ИТН: финансирането им по договори с държавните институции, органите на местната власт или дружества с държавно/общинско участие не може да надхвърля повече от 5% от годишния оборот на съответното издание. 

"Един от сериозните проблеми в медийния сектор е тясна зависимост от финансиране на медии от държавата, както на национално, така и на регионално ниво", казват авторите на проекта. "Големият дял приходи от публични средства прави част от медиите зависими и склонни да насочват редакционната си политика в полза на лица, които заемат властови позиции с оглед бъдещо финансиране от публични средства". 

Докато ИТН предлагат ограничаване на възможността за бюджетна издръжка на медии - Радомир Чолаков и още петима депутати от ГЕРБ са внесли свое предложение за законова промяна, което въвежда привилегирован режим за отдаването на държавни имоти под наем на издателите на вестници. 

В Закона за държавната собственост се казва, че имоти или части от тях - частна държавна собственост, могат да се отдават под наем на юридически лица с нестопанска цел, определени за осъществяване на общественополезна дейност, без търг от министъра, ръководителя на друго ведомство или областния управител, на когото имотът е предоставен за управление, при условия и по ред, определени с правилника за прилагане на закона.

Сега ГЕРБ предлагат в тази категория да бъдат добавени и издателите на печатни произведения, изпълняващи изискванията на Закона за задължително депозиране.

Предложението идва в разгара на спора между издателя на в. "Труд" Петьо Блъсков и служебния министър на културата Велислав Минеков за освобождаване на наетите помещения от редакцията заради неплатени наеми.  

"Печатът като класическа медия е в основата на цялата изградена върху него система на медии и като форум за свободно разпространяване на информации и за обмен на мнения и идеи е основополагащ фактор в процеса на формиране на индивидуално и обществено мнение, а оттам и крайъгълен камък на демократичния правов ред", се казва в мотивите на ГЕРБ към законопроекта. 

Авторите му заявяват, че "с всяко прекратило дейността си печатно издание заглъхва една трибуна, чрез която обществото може да получава пълна картина на значимите информации, мнения и гледни точки". 

Те твърдят още, че печатните медии, които "все още излизат", имат "повече характера на изпълнение на обществена мисия, отколкото на бизнес". 

От ГЕРБ смятат, че това не е неправомерна държавна помощ, защото остава в сила принципът, че наемната цена следва да бъде равна на пазарната оценка, която дадената държавна структура би направила преди отдаването на имота. 

Под законопроекта са се подписали Радомир Чолаков, Тома Биков, Десислава Атанасова, Томислав Дончев, Костадин Ангелов и Деница Сачева


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?