Идеите на ИТН и ГЕРБ за медиите: От лична отговорност за всяка статия до привилегии при наем на държавни имоти Снимка: © Unsplash

Двете най-големи парламентарни групи - "Има такъв народ" и ГЕРБ - внесоха самостоятелни предложения за промени в два закона, които засягат работата на медийните издания.

Тошко Йорданов, Станислав Балабанов, Филип Станев и Ивайло Вълчев от "Има такъв народ" предлагат промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения и за обявяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги, така че да се фиксира конкретна фигура, носеща отговорност за публикуваните статии.

В предложенията им е залегнало изискване, според което всяка медия трябва да декларира не само кой е реалният й собственик, но и главният редактор като лице, което носи "редакционна отговорност за публикациите".

Главният редактор трябва да бъде "физическо лице, български гражданин, или да има постоянен или настоящ адрес на територията на Република България"

В законопроекта се казва още, че "когато не е посочен или не може да бъде идентифициран автор, за автор на публикацията се счита главният редактор".

В периодите на отсъствието му поради "болест, временно отстраняване от длъжност или заемане на държавна служба, вкл. като народен представител или член на политически кабинет, неговите функции се изпълняват от зам.-главен редкатор", се посочва още в проекта на ИТН.

"Причините, които налагат законодателните промени, са, че в момента има редица издания, които нямат главен редактор, нито лице, което да носи отговорност за публикациите в тях, включително в случаите в които публикациите са обидни, клеветнически или по друг начин преминават границата на правото на изразяване на мнение (разпалване на вражда, език на омразата и др.)", се мотивират вносителите от ИТН.

Вторият важен пункт в законопроекта е свързан с позволената държавна помощ за доставчици на медийни услуги или периодични издания.

Според предложението на ИТН: финансирането им по договори с държавните институции, органите на местната власт или дружества с държавно/общинско участие не може да надхвърля повече от 5% от годишния оборот на съответното издание.

"Един от сериозните проблеми в медийния сектор е тясна зависимост от финансиране на медии от държавата, както на национално, така и на регионално ниво", казват авторите на проекта. "Големият дял приходи от публични средства прави част от медиите зависими и склонни да насочват редакционната си политика в полза на лица, които заемат властови позиции с оглед бъдещо финансиране от публични средства".

Докато ИТН предлагат ограничаване на възможността за бюджетна издръжка на медии - Радомир Чолаков и още петима депутати от ГЕРБ са внесли свое предложение за законова промяна, което въвежда привилегирован режим за отдаването на държавни имоти под наем на издателите на вестници.

В Закона за държавната собственост се казва, че имоти или части от тях - частна държавна собственост, могат да се отдават под наем на юридически лица с нестопанска цел, определени за осъществяване на общественополезна дейност, без търг от министъра, ръководителя на друго ведомство или областния управител, на когото имотът е предоставен за управление, при условия и по ред, определени с правилника за прилагане на закона.

Сега ГЕРБ предлагат в тази категория да бъдат добавени и издателите на печатни произведения, изпълняващи изискванията на Закона за задължително депозиране.

Предложението идва в разгара на спора между издателя на в. "Труд" Петьо Блъсков и служебния министър на културата Велислав Минеков за освобождаване на наетите помещения от редакцията заради неплатени наеми.

"Печатът като класическа медия е в основата на цялата изградена върху него система на медии и като форум за свободно разпространяване на информации и за обмен на мнения и идеи е основополагащ фактор в процеса на формиране на индивидуално и обществено мнение, а оттам и крайъгълен камък на демократичния правов ред", се казва в мотивите на ГЕРБ към законопроекта.

Авторите му заявяват, че "с всяко прекратило дейността си печатно издание заглъхва една трибуна, чрез която обществото може да получава пълна картина на значимите информации, мнения и гледни точки".

Те твърдят още, че печатните медии, които "все още излизат", имат "повече характера на изпълнение на обществена мисия, отколкото на бизнес".

От ГЕРБ смятат, че това не е неправомерна държавна помощ, защото остава в сила принципът, че наемната цена следва да бъде равна на пазарната оценка, която дадената държавна структура би направила преди отдаването на имота.

Под законопроекта са се подписали Радомир Чолаков, Тома Биков, Десислава Атанасова, Томислав Дончев, Костадин Ангелов и Деница Сачева.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024