Слави Трифонов обвини МВР в "поръчка" заради проверка на книгата на Петър Илиев

Председателят на "Има такъв народ" Слави Трифонов уличи МВР в политически натиск заради започнала проверка по случая с обвиненията в плагиатство срещу Петър Илиев - един от кандидати за министър на правосъдието, а после и на вътрешните работи в двата несъстояли се проектокабинета на ИТН.

Трифонов твърди, че зам.-директорът на Национална полиция Атанас Илков е изпратил писмо до издателство “Нова звезда”, с което иска подробна информация за книгата на Петър Илиев.

Информацията от него дойде ден след като Facebook-групата "Правна лудост" разкри странни поправки по съдържанието на "Компетенцията на Народното събрание", публикувана от Илиев през 2019 г. Първоначалното издание на книгата е от 698 страници, докато в момента сайтът на издателство "Нова звезда" показва, че тя вече е с 80 страници по-кратка.

Според „Правна лудост“, които също започнаха разследване срещу Илиев заради подозрения в плагиатство от доц. Наталия Киселова, се прави ново издание със задна дата „за замитане на следи“.

"Националната полиция да се интересува от една книга, при положение, че това би могло да бъде дело от частен характер, означава, че това е поръчка, която тотално иска да смачка Петър Илиев, респективно да уязви мен. Прекрасно разбирам, че политиката е мръсна игра и не се интересува от съдбите на хората, в случая - от съдбата на един преподавател по конституционно право. Ясно е, че той и неговата книга са повод да ми бъде обяснено, че аз така не мога да ги правя тия работи", пише Слави Трифонов в публикация в страницата си във Facebook.

Той заявява, че "ще се погрижи за Петър Илиев, както се грижа за всички почтени и лоялни хора, които познавам".

"И също така ще се погрижа да разбера кой си ти или кои сте вие, които сте в състояние да изгорите книга, да съсипете човек заради амбициите си за власт. И след това всичко по реда си. Законовият ред", пише още Трифонов.

Междувременно БТА публикува информация, че прокуратурата е получила сигнал и е започнала проверка по казуса с книгата на Петър Илиев. БТА се позовава на собствени "източници, запознати с казуса".

"В рамките на правомощията си от прокуратурата проверяват сигнала, а за целта са разпоредени действия и на МВР. Именно по този повод от националната полиция са изискали с писмо до издателство "Нова звезда" подробна информация за книгата на Петър Илиев", се казва в информацията на информационната агенция.

Това беше потвърдено и от "24 часа", които се позовават на Министерството на вътрешните работи. Оттам казват, че сигналът е получен първо във Върховната касационна прокуратура, разпределен е към Софийската районна прокуратура и оттам е възложена проверка на полицията, каквато е стандартната процедура. След събирането на данните по случая прокуратурата ще прецени дали да образува досъдебно производство.

В момента тече вътрешна проверка в Софийския университет, където Петър Илиев преподава, по три сигнала с твърдения за плагиатство от негова страна.

В сряда Тошко Йорданов (зам.-председател на ИТН) публикува в Twitter имената на трима души, за които твърди, че са авторите на сигналите за плагиатство срещу Илиев. Йорданов е извадил снимки от техните Facebook-страници, от които се вижда, че са близки до "Демократична България" или са активисти на коалицията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023
Живот

Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания

Преди дни Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение спрямо правилата

10:49 - 09.12.2023