Председателят на "Има такъв народ" Слави Трифонов уличи МВР в политически натиск заради започнала проверка по случая с обвиненията в плагиатство срещу Петър Илиев - един от кандидати за министър на правосъдието, а после и на вътрешните работи в двата несъстояли се проектокабинета на ИТН. 

Трифонов твърди, че зам.-директорът на Национална полиция Атанас Илков е изпратил писмо до издателство “Нова звезда”, с което иска подробна информация за книгата на Петър Илиев

Информацията от него дойде ден след като Facebook-групата "Правна лудост" разкри странни поправки по съдържанието на "Компетенцията на Народното събрание", публикувана от Илиев през 2019 г. Първоначалното издание на книгата е от 698 страници, докато в момента сайтът на издателство "Нова звезда" показва, че тя вече е с 80 страници по-кратка.

Според „Правна лудост“, които също започнаха разследване срещу Илиев заради подозрения в плагиатство от доц. Наталия Киселова, се прави ново издание със задна дата „за замитане на следи“.

"Националната полиция да се интересува от една книга, при положение, че това би могло да бъде дело от частен характер, означава, че това е поръчка, която тотално иска да смачка Петър Илиев, респективно да уязви мен. Прекрасно разбирам, че политиката е мръсна игра и не се интересува от съдбите на хората, в случая - от съдбата на един преподавател по конституционно право. Ясно е, че той и неговата книга са повод да ми бъде обяснено, че аз така не мога да ги правя тия работи", пише Слави Трифонов в публикация в страницата си във Facebook. 

Той заявява, че "ще се погрижи за Петър Илиев, както се грижа за всички почтени и лоялни хора, които познавам". 

"И също така ще се погрижа да разбера кой си ти или кои сте вие, които сте в състояние да изгорите книга, да съсипете човек заради амбициите си за власт. И след това всичко по реда си. Законовият ред", пише още Трифонов. 

Междувременно БТА публикува информация, че прокуратурата е получила сигнал и е започнала проверка по казуса с книгата на Петър Илиев. БТА се позовава на собствени "източници, запознати с казуса". 

"В рамките на правомощията си от прокуратурата проверяват сигнала, а за целта са разпоредени действия и на МВР. Именно по този повод от националната полиция са изискали с писмо до издателство "Нова звезда" подробна информация за книгата на Петър Илиев", се казва в информацията на информационната агенция.

Това беше потвърдено и от "24 часа", които се позовават на Министерството на вътрешните работи. Оттам казват, че сигналът е получен първо във Върховната касационна прокуратура, разпределен е към Софийската районна прокуратура и оттам е възложена проверка на полицията, каквато е стандартната процедура. След събирането на данните по случая прокуратурата ще прецени дали да образува досъдебно производство. 

В момента тече вътрешна проверка в Софийския университет, където Петър Илиев преподава, по три сигнала с твърдения за плагиатство от негова страна. 

В сряда Тошко Йорданов (зам.-председател на ИТН) публикува в Twitter имената на трима души, за които твърди, че са авторите на сигналите за плагиатство срещу Илиев. Йорданов е извадил снимки от техните Facebook-страници, от които се вижда, че са близки до "Демократична България" или са активисти на коалицията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Александър Николов: Битовите потребители ще получат 25% компенсация за декември и 1/3 за януари

Азербайджан обещава по-големи количества газ за България през зимата

Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество

Законодателните промени за съдебната реформа ще са готови за обществено обсъждане до седмица

Закрива се спецсъдът и спецпрокуратурата, променя се работата на ВСС и КПКОНПИ се трансформира

Преди 7 г. Австралия не пусна и Флойд Мейуедър

Върховенството на закона в Австралия - или как отказаха виза на боксьора заради сексуално насилие

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония