Снимка: © Нова ТВ

„Не е хубаво да се преписва, учените в СУ не правят така. Може да има някакви изключения в това правило, но ще се вземат нужните мерки, ако е необходимо“ – по този начин деканът на Юридическия факултет към Софийския университет проф. Даниел Вълчев коментира казуса с книгата на Петър Илиев.

Илиев, който е преподавател във факултета, беше обвинен в плагиатство на десетки страници от докторската дисертация на експерта по Конституционно право доц. Наталия Киселова. Скандалът около него се разрази, след като беше обявен за кандидат за вътрешен министър и вицепремиер в несъстоялия се втори проектокабинет на „Има такъв народ“.

Бившият образователен министър Вълчев каза, че е получил копие от книгата на Петър Илиев след появата на казуса и то съдържало 618 страници. В първоначален вариант неговата „Компетенцията на Народното събрание“ (2015 г.) е била с 80 стр. повече, разкриха от групата във Facebook „Правна лудост“, като отбелязаха, че сега те се съкращавали, за да се „заметат следи“.

След обвиненията в плагиатство: Книгата на Петър Илиев излиза с 80 страници по-малко

„Не знам коя година с какви страници е била, виждам я за първи път“, каза за книгата Даниел Вълчев. „Говорих с него и той ми донесе копие. В него има 618 страници“.

„Аз не съм криминалист. СУ беше обвиняван в това, че има някакво преписване и никой не е взел мерки от 2015 г. Надявам се, че всички българи разбраха, че това не е така. За тези години никой не е подал сигнал към какъвто и да е орган - мисля, че това вече се разбра. В момента, в който се появиха такива сигнали преди няколко седмици, университетът бързо реагира. Имаме Етична комисия, която се е заела със случая, въпросът ще бъде изяснен до край и в това не трябва да има никакво съмнение“, каза още деканът на Юридическия факултет.

Той не знае дали през 2015 книгата е била в книжарниците и на кого е била дадена, информация нямали нито предишните декан и ректор, нито настоящият ректор. Копието на съдия Васил Петров, което е предоставено на Етичната комисия за проверка, е с 698 страници.

Вълчев каза, че познава Петър Илиев, който е един от около 100 души щатни преподаватели в Юридическия факултет. „Не го познавам отблизо, не е в моята катедра. Мога да кажа, че студентите го харесват. Той винаги е с много високи оценки сред тях, но не мога да кажа защо“, заяви деканът и бивш образователен министър.

Слави Трифонов уличи преди дни МВР в политически натиск заради  започнала проверка по случая с обвиненията в плагиатство срещу Петър Илиев, а Тошко Йорданов от ИТН извади в Twitter профилите на трима души, които според него подали сигналите срещу юриста. Свърза ги с „Демократична България“, като впоследствие заяви, че е допуснал грешка и е сгрешил профила на един от тримата.

"Не е този пич от снимката": Тошко Йорданов се извини заради туит с подателите на сигнала срещу Петър Илиев

Попитан дали изваждането на казуса с плагиатството 6 години по-късно има политическа цел, Даниел Вълчев каза: „Лесно можем да познаем дали има политически привкус. Ако решението на Етичната комисия е 1 седмица преди изборите, нещата са ясни. Ако е сега – до 1 седмица, или 1 седмица след изборите, нещата са стерилни политически. Както се казва в една стара книга – по делата ще ги познаем“.

„Щом още говорим по този въпрос, това какво ви казва – ясно е, че има сигнали, има две копия, трябва да се установи кое е автентичното. Не можем повече нищо да добавим. От известно време има комисия срещу плагиатството в МОН - когато става въпрос за докторска дисертация, тя може да се произнесе“, добави Даниел Вълчев.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рекорден брой Covid-сертификати са свалени въпреки сривовете в системата

DDoS атаки са причината за блокирането на портала HIS.bg

"Галъп": "Продължаваме промяната" е пред ИТН в битката за третото място

Шест партии и коалиции имат шанс за 47 Народно събрание, "Изправи се" пада под 4%

"Галъп": Радев влиза в кампанията с над 50%, но Covid-мерките може да променят шансовете му

Лозан Панов е на четвърто място след Мустафа Карадайъ

Домашният офис и свободата, към която ще се адаптираме

Аксенчър и балансът за служителите между дистанционната работа и времето в офиса

Мистерията с рейтингите на Netflix, или защо хората предпочитат "Приятели" пред "The Crown"

1/4 от зрителите на Squid Game в Европа са го изгледали за 2 дни, според данни на британска аналитична компания

BILLA празнува 21-ви рожден ден и раздава награди на 200 свои клиенти

Всеки, който регистрира касова бележка на spestivbilla.bg, може да спечели ваучер за пазаруване или куфар

Бергамо след трагедията с Covid: 92% ваксинирани и завръщане в нормалния живот

"Всички граждани демонстрират отговорност към собственото си здраве и към общността"

МЗ удължава валидността на сертификата за преболедували и улеснява ваксинираните с първа доза

Техните сертификати ще се признават само на територията на България