Даниел Вълчев за казуса с Петър Илиев: Не е хубаво да се преписва, учените от СУ не правят така Снимка: © Нова ТВ

„Не е хубаво да се преписва, учените в СУ не правят така. Може да има някакви изключения в това правило, но ще се вземат нужните мерки, ако е необходимо“ – по този начин деканът на Юридическия факултет към Софийския университет проф. Даниел Вълчев коментира казуса с книгата на Петър Илиев.

Илиев, който е преподавател във факултета, беше обвинен в плагиатство на десетки страници от докторската дисертация на експерта по Конституционно право доц. Наталия Киселова. Скандалът около него се разрази, след като беше обявен за кандидат за вътрешен министър и вицепремиер в несъстоялия се втори проектокабинет на „Има такъв народ“.

Бившият образователен министър Вълчев каза, че е получил копие от книгата на Петър Илиев след появата на казуса и то съдържало 618 страници. В първоначален вариант неговата „Компетенцията на Народното събрание“ (2015 г.) е била с 80 стр. повече, разкриха от групата във Facebook „Правна лудост“, като отбелязаха, че сега те се съкращавали, за да се „заметат следи“.

След обвиненията в плагиатство: Книгата на Петър Илиев излиза с 80 страници по-малко

„Не знам коя година с какви страници е била, виждам я за първи път“, каза за книгата Даниел Вълчев. „Говорих с него и той ми донесе копие. В него има 618 страници“.

„Аз не съм криминалист. СУ беше обвиняван в това, че има някакво преписване и никой не е взел мерки от 2015 г. Надявам се, че всички българи разбраха, че това не е така. За тези години никой не е подал сигнал към какъвто и да е орган - мисля, че това вече се разбра. В момента, в който се появиха такива сигнали преди няколко седмици, университетът бързо реагира. Имаме Етична комисия, която се е заела със случая, въпросът ще бъде изяснен до край и в това не трябва да има никакво съмнение“, каза още деканът на Юридическия факултет.

Той не знае дали през 2015 книгата е била в книжарниците и на кого е била дадена, информация нямали нито предишните декан и ректор, нито настоящият ректор. Копието на съдия Васил Петров, което е предоставено на Етичната комисия за проверка, е с 698 страници.

Вълчев каза, че познава Петър Илиев, който е един от около 100 души щатни преподаватели в Юридическия факултет. „Не го познавам отблизо, не е в моята катедра. Мога да кажа, че студентите го харесват. Той винаги е с много високи оценки сред тях, но не мога да кажа защо“, заяви деканът и бивш образователен министър.

Слави Трифонов уличи преди дни МВР в политически натиск заради започнала проверка по случая с обвиненията в плагиатство срещу Петър Илиев, а Тошко Йорданов от ИТН извади в Twitter профилите на трима души, които според него подали сигналите срещу юриста. Свърза ги с „Демократична България“, като впоследствие заяви, че е допуснал грешка и е сгрешил профила на един от тримата.

"Не е този пич от снимката": Тошко Йорданов се извини заради туит с подателите на сигнала срещу Петър Илиев

Попитан дали изваждането на казуса с плагиатството 6 години по-късно има политическа цел, Даниел Вълчев каза: „Лесно можем да познаем дали има политически привкус. Ако решението на Етичната комисия е 1 седмица преди изборите, нещата са ясни. Ако е сега – до 1 седмица, или 1 седмица след изборите, нещата са стерилни политически. Както се казва в една стара книга – по делата ще ги познаем“.

„Щом още говорим по този въпрос, това какво ви казва – ясно е, че има сигнали, има две копия, трябва да се установи кое е автентичното. Не можем повече нищо да добавим. От известно време има комисия срещу плагиатството в МОН - когато става въпрос за докторска дисертация, тя може да се произнесе“, добави Даниел Вълчев.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни и неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023

Трима учени взеха Нобеловата награда за физика за откритие в света на електроните

"Вече можем да отворим вратата към света на електроните"

15:07 - 03.10.2023

Бившият директор на Abercrombie & Fitch е обвинен в сексуална експлоатация на мъже

След разкрития на Би Би Си, Abercrombie & Fitch започва разследване. на

14:51 - 03.10.2023

Александровска болница поискала 27 000 лв., за да освободи тялото на починала жена

Над 3 г. тленните останки на млада жена стоят в камера на болницата, докато тече разследване

14:32 - 03.10.2023