Даниел Вълчев за казуса с Петър Илиев: Не е хубаво да се преписва, учените от СУ не правят така Снимка: © Нова ТВ

„Не е хубаво да се преписва, учените в СУ не правят така. Може да има някакви изключения в това правило, но ще се вземат нужните мерки, ако е необходимо“ – по този начин деканът на Юридическия факултет към Софийския университет проф. Даниел Вълчев коментира казуса с книгата на Петър Илиев.

Илиев, който е преподавател във факултета, беше обвинен в плагиатство на десетки страници от докторската дисертация на експерта по Конституционно право доц. Наталия Киселова. Скандалът около него се разрази, след като беше обявен за кандидат за вътрешен министър и вицепремиер в несъстоялия се втори проектокабинет на „Има такъв народ“.

Бившият образователен министър Вълчев каза, че е получил копие от книгата на Петър Илиев след появата на казуса и то съдържало 618 страници. В първоначален вариант неговата „Компетенцията на Народното събрание“ (2015 г.) е била с 80 стр. повече, разкриха от групата във Facebook „Правна лудост“, като отбелязаха, че сега те се съкращавали, за да се „заметат следи“.

След обвиненията в плагиатство: Книгата на Петър Илиев излиза с 80 страници по-малко

„Не знам коя година с какви страници е била, виждам я за първи път“, каза за книгата Даниел Вълчев. „Говорих с него и той ми донесе копие. В него има 618 страници“.

„Аз не съм криминалист. СУ беше обвиняван в това, че има някакво преписване и никой не е взел мерки от 2015 г. Надявам се, че всички българи разбраха, че това не е така. За тези години никой не е подал сигнал към какъвто и да е орган - мисля, че това вече се разбра. В момента, в който се появиха такива сигнали преди няколко седмици, университетът бързо реагира. Имаме Етична комисия, която се е заела със случая, въпросът ще бъде изяснен до край и в това не трябва да има никакво съмнение“, каза още деканът на Юридическия факултет.

Той не знае дали през 2015 книгата е била в книжарниците и на кого е била дадена, информация нямали нито предишните декан и ректор, нито настоящият ректор. Копието на съдия Васил Петров, което е предоставено на Етичната комисия за проверка, е с 698 страници.

Вълчев каза, че познава Петър Илиев, който е един от около 100 души щатни преподаватели в Юридическия факултет. „Не го познавам отблизо, не е в моята катедра. Мога да кажа, че студентите го харесват. Той винаги е с много високи оценки сред тях, но не мога да кажа защо“, заяви деканът и бивш образователен министър.

Слави Трифонов уличи преди дни МВР в политически натиск заради започнала проверка по случая с обвиненията в плагиатство срещу Петър Илиев, а Тошко Йорданов от ИТН извади в Twitter профилите на трима души, които според него подали сигналите срещу юриста. Свърза ги с „Демократична България“, като впоследствие заяви, че е допуснал грешка и е сгрешил профила на един от тримата.

"Не е този пич от снимката": Тошко Йорданов се извини заради туит с подателите на сигнала срещу Петър Илиев

Попитан дали изваждането на казуса с плагиатството 6 години по-късно има политическа цел, Даниел Вълчев каза: „Лесно можем да познаем дали има политически привкус. Ако решението на Етичната комисия е 1 седмица преди изборите, нещата са ясни. Ако е сега – до 1 седмица, или 1 седмица след изборите, нещата са стерилни политически. Както се казва в една стара книга – по делата ще ги познаем“.

„Щом още говорим по този въпрос, това какво ви казва – ясно е, че има сигнали, има две копия, трябва да се установи кое е автентичното. Не можем повече нищо да добавим. От известно време има комисия срещу плагиатството в МОН - когато става въпрос за докторска дисертация, тя може да се произнесе“, добави Даниел Вълчев.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Андрей Ковачев е избран за един от петимата квестори в Европейския парламент

Квесторите имат важна роля във вътрешния живот на Европейския парламент.

13:21 - 17.07.2024
Важно днес

ГЕРБ е с най-много комисии в 50-ия парламент, ДПС на Пеевски пое "Бюджет и финанси"

Гласуването премина без дебати в пленарната зала

12:49 - 17.07.2024
Кино и сериали

Никол Кидман и Лийв Шрайбър са перфектната двойка в нов криминален сериал по Netflix

Какво може да се обърка в едно от най-богатите семейства с огромна къща на плажа в Нантъкет?

12:01 - 17.07.2024
Важно днес

Радан Кънев: Ние сме единствената държава в ЕС, която не участва в дебата за бъдещето на Европа

"Ние не говорим кой ще е българският комисар, за какъв ресор за този комисар ще се борим", подчертава евродепутатът.

11:18 - 17.07.2024
Технологии

ИКЕА изтегля превантивно външна батерия

При връщане можете да получите заместващ продукт или сумата от покупката обратно

11:15 - 17.07.2024