След обвиненията в плагиатство: Книгата на Петър Илиев излиза с 80 страници по-малко Снимка: © "Илиев и Партньори"

Книгата „Компетенцията на Народното събрание“ на Петър Илиев, заради която кандидатът за вътрешен министър в проектокабинета на ИТН беше обвинен в плагиатство, вече може да бъде открита, но с 80 страници по-малко.

Това сигнализираха от специализираната група във Facebook „Правна лудост“, където стана ясно, че издателство „Нова звезда“ предлага книгата вече не с 698 страници, както беше в оригинал, а с 618.

В сайта на интернет книжарницата се вижда, че съдържанието на „Компетенцията на Народното събрание“ наистина е съкратено. Според „Правна лудост“, които също започнаха разследване на Илиев заради обвиненията в плагиатство от доц. Наталия Киселова, се прави ново издание със задна дата „за замитане на следи“.

Петър Илиев е преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет и доктор по Конституционно право. Съмненията за плагиатство станаха публично достояние, след като той беше номиниран първо за правосъден министър, а после и за вицепремиер и министър на вътрешните работи в несъстоялия се втори проектокабинет на "Има такъв народ".

Основните критики срещу Илиев са свързани с копиране дословно на десетки страници от докторската дисертация на доц. Наталия Киселова "Парламентарен контрол", написана през 2008 г. Неговата книга е издадена през 2015 г., но не е в наличност.

Експертът по конституционно право доц. Киселова обяви, че е настоявала въпросът за плагиатството да бъде решен от членове на катедра Конституционноправни науки още през 2015 г., но той е бил "замразен, вдигнат на трупчета". Тя два пъти разговаряла с Илиев, но не се е стигнало до съд. Киселова отказва да коментира в детайли какъв дял от нейната дисертация е била преписана в „Компетенцията на Народното събрание“.

Наталия Киселова: Проверката за плагиатство на Петър Илиев беше "вдигната на трупчета" през 2015 г.

Петър Илиев обяви, че ако някой е имал правен интерес да оспори авторството му, то е трябвало да се случи преди шест години. „Стоя зад всяка дума от моята книга. Не съм чел на труда на Наталия Киселова. Не съм запознат с труда ѝ“, заяви той в интервю за Нова ТВ на 9 август.

Два дни по-късно Софийският университет обяви за допустими трите сигнала срещу Илиев и Етичната комисия трябва да направи проверка по същество дали е нарушил Закона за развитие на академичния състав в Република България - т.е. "да е представил за собствен труд, който изцяло или частично е написан или създаден от другиго".


Петър Илиев: Името ми не е спорно, името ми е безспорно

Кабинетите на ИТН се сменят, Петър Илиев остава


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Респираторни заболявания пълнят болници в Китай. СЗО казва, че засега няма нужда от ограничения

Китайските власти обясняват ръста на заболелите с отменените ковид ограничения

13:17 - 29.11.2023
Важно днес

Арсен и живак са отровили съпругата на Кирило Буданов

"Лично отмъщение" на Путин ли стои зад опита за убийство на Марианна Буданова?

12:19 - 29.11.2023
Живот

"Хамас" покани Мъск в ивицата Газа след посещението му в Израел

Предложението идва ден след визитата на милиардера в кибуц, придружен от Бенямин Нетаняху

12:15 - 29.11.2023
Важно днес

Патриарх Неофит е в болница заради белодробно заболяване

Хоспитализацията се случва месец след 78-мия му рожден ден

11:12 - 29.11.2023
Спорт

Всички обичат... Саша Везенков

Откакто замина отвъд Океана, Везенков много бързо спечели сърцата на съотборниците и феновете си

10:33 - 29.11.2023
Важно днес

ГЕРБ и ДПС се отказаха да разследват заплахите срещу Йоловски

Въпреки предложението на "Възраждане" за анкетна комисия

10:22 - 29.11.2023