Снимка: © "Илиев и Партньори"

Книгата „Компетенцията на Народното събрание“ на Петър Илиев, заради която кандидатът за вътрешен министър в проектокабинета на ИТН беше обвинен в плагиатство, вече може да бъде открита, но с 80 страници по-малко.

Това сигнализираха от специализираната група във Facebook „Правна лудост“, където стана ясно, че издателство „Нова звезда“ предлага книгата вече не с 698 страници, както беше в оригинал, а с 618.

В сайта на интернет книжарницата се вижда, че съдържанието на „Компетенцията на Народното събрание“ наистина е съкратено. Според „Правна лудост“, които също започнаха разследване на Илиев заради обвиненията в плагиатство от доц. Наталия Киселова, се прави ново издание със задна дата „за замитане на следи“.

Петър Илиев е преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет и доктор по Конституционно право. Съмненията за плагиатство станаха публично достояние, след като той беше номиниран първо за правосъден министър, а после и за вицепремиер и министър на вътрешните работи в несъстоялия се втори проектокабинет на "Има такъв народ". 

Основните критики срещу Илиев са свързани с копиране дословно на десетки страници от докторската дисертация на доц. Наталия Киселова "Парламентарен контрол", написана през 2008 г. Неговата книга е издадена през 2015 г., но не е в наличност.

Експертът по конституционно право доц. Киселова обяви, че е настоявала въпросът за плагиатството да бъде решен от членове на катедра Конституционноправни науки още през 2015 г., но той е бил "замразен, вдигнат на трупчета". Тя два пъти разговаряла с Илиев, но не се е стигнало до съд. Киселова отказва да коментира в детайли какъв дял от нейната дисертация е била преписана в „Компетенцията на Народното събрание“.

Наталия Киселова: Проверката за плагиатство на Петър Илиев беше "вдигната на трупчета" през 2015 г.

Петър Илиев обяви, че ако някой е имал правен интерес да оспори авторството му, то е трябвало да се случи преди шест години. „Стоя зад всяка дума от моята книга. Не съм чел на труда на Наталия Киселова. Не съм запознат с труда ѝ“, заяви той в интервю за Нова ТВ на 9 август.

Два дни по-късно Софийският университет обяви за допустими трите сигнала срещу Илиев и Етичната комисия трябва да направи проверка по същество дали е нарушил Закона за развитие на академичния състав в Република България - т.е. "да е представил за собствен труд, който изцяло или частично е написан или създаден от другиго". 


Петър Илиев: Името ми не е спорно, името ми е безспорно

Кабинетите на ИТН се сменят, Петър Илиев остава


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

СДВР предупреждава за нов вид телефонна измама

"Бъдете особено бдителни и внимателни при получаване на телефонно обаждане, в което ви се представят за банков служител"

Прокуратурата не бездействала по сигналите на Петков от времето на служебния кабинет

ПРБ отрече и изказване на шефа на Правната комисия за намесата на Гешев

BILLA раздава награди с онлайн играта "Завърти и спечели" - може да пробвате късмета си всеки ден

Кампанията е от 13 януари до 17 февруари, не е нужно да сте направили покупка

Гроздан Караджов освободи един от изпълнителните директори на "Автомагистрали"

Десислава Христова е задействала "инхаус" процедурите за "Хемус" още през 2018 г.

Големите хранителни вериги принципно подкрепят въвеждането на вендинг машини за отпадъци

Сдружението за модерна търговия подкрепя депозитната система за опаковки, каза Борислав Сандов

Историята на измамницата Анна Сорокин тръгва по Netflix през февруари (видео)

Първият трейлър на сериала с Джулия Гарнър излезе този уикенд

Цацаров поиска Гешев да го провери

Шефът на КПКОНПИ внесе оставката си в Народното събрание

Ограничават до 30 км/ч скоростта в центъра на София от февруари

"Зона 30" ще е между 4 булеварда, готов е и втори проект