Доц. Наталия Киселова потвърди публично, че има съмнения за плагиатство на труда й от кандидата за вътрешен министър Петър Илиев и че е настоявала този въпрос да бъде решен от членове на катедра Конституционноправни науки още през 2015 г., но той е бил "замразен, вдигнат на трупчета"

"На изток Тюркменбаши може да си позволи да си припише някои народни творчества, но на запад, когато заемаш публична длъжност, носиш доста по-голяма отговорност при зачитане на академичната етика", коментира Киселова в интервю за БНР - първото й официално* медийно участие по скандала. 

Киселова твърди, че два пъти е разговаряла с Петър Илиев заради откритите копирани текстове в негова книга, но "нещата не се развиха по начина, по който аз поставих въпроса"

"Впоследствие всеки от нас пое някакъв свой път. Аз написах друга книга, сега съм издала и тази, за да се вижда кой с какви публикации влиза в темата", казва тя. 

Юристката коментира, че е била изненадана от директните заплахи със съд от страна на Тошко Йорданов, който в сряда призова критиците на Петър Илиев да излязат с имената си, за да носят отговорност. 

"Учудих се, че във вторник и сряда народни представители с имунитет си позволиха да излязат доста остро срещу един научен работник. Излизам и казвам, че има проблем и този проблем трябва да бъде решен по правилата на Закона за развитие на академичния състав. Учудих се, че се казва, че се предлагат хора - експерти с високи морални качества. Всеки говори с трудовете си. Ако бъда поканена в Етичната комисия да представя моята теза и доказателства, аз ще го направя", каза Киселова пред БНР. 

Тя отказа да коментира в детайли какъв дял от нейната дисертация "Парламентарен контрол" от 2007-2008 г. е била преписана в книгата на Илиев. 

"Ваши колеги са чели в НАЦИД текста ми от края на 2007 г. и са установили доста сходства. Процедурата (по проверка за плагиатство) надхвърля срока, в който трябва да се състави правителство и то да бъде гласувано, мисля, че няма да има вече политически елемент и колегите ще изпълнят обективно ангажимента, който са поели, след като са сезирани", каза още тя. 


* Още в сряда в сайта "Антени" се появи интервю с Наталия Киселова, в което тя цитирана да казва, че Петър Илиев е имал "здрав гръб" в университета и че такъв човек "няма място в едно правителство".

Впоследствие Киселова направи опит да отрече достоверността на интервюто, но в петък "Антени" публикуваха аудиозапис с точните й думи 

Журналистът Рени Нешкова обаче признава, че "В началото извън микрофона тя поиска да не я цитирам" - т.е. Киселова е говорила с предварителната нагласа, че разговорът ще е конфиденциален.  

"От този момент нататък аз задавах въпроси, а тя отговаряше и много добре знаеше, че я записвам. Досега в журналистическата си практика нямам публикувано интервю, което да не съм направила", пише Нешкова. 

В петък Киселова коментира пред БНР този случай с думите: "На мен ще ми бъде за урок, че и четвъртата власт използва незаконно специални разузнавателни средства. Предпочитам или да говорим на живо, или ако давам писмен текст, преди това да го видя"


"Лекс": Три сигнала за плагиатство са подадени срещу Петър Илиев в Софийския университет

Момчил Иванов е оттеглил номинацията си за правосъден министър


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Теленор сменя името си на Yettel

"Чао, Теленор. Здрасти, Yettel"

Авторът на "Боен клуб" Чък Паланюк хареса цензурираната версия в Китай

Писателят смята, че тя се доближава повече до оригиналния финал в книгата

САЩ и НАТО изпратиха предложенията си на Русия, без отстъпки за Украйна

НАТО поиска Москва да изтегли войските си от Украйна, Молдова и Грузия

26% позитивни тестове за Covid-19, 9916 нови случая

70 пациенти с Covid са починали през последното денонощие

Херо Мустафа пародира публикациите за "тайни срещи" с кабинета

„Измамата и предателството са практики на глупаци, които нямат достатъчно ум, за да бъдат честни“

Петков и Гешев потвърдиха участие в изслушването в Европейския парламент

Те ще присъстват на заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи - LIBE

България ще подкрепи НАТО с учения на собствен батальон

Изслушването на Кирил Петков и министрите на отбраната и външните работи в парламента