Наталия Киселова: Проверката за плагиатство на Петър Илиев беше "вдигната на трупчета" през 2015 г.

Доц. Наталия Киселова потвърди публично, че има съмнения за плагиатство на труда й от кандидата за вътрешен министър Петър Илиев и че е настоявала този въпрос да бъде решен от членове на катедра Конституционноправни науки още през 2015 г., но той е бил "замразен, вдигнат на трупчета".

"На изток Тюркменбаши може да си позволи да си припише някои народни творчества, но на запад, когато заемаш публична длъжност, носиш доста по-голяма отговорност при зачитане на академичната етика", коментира Киселова в интервю за БНР - първото й официално* медийно участие по скандала.

Киселова твърди, че два пъти е разговаряла с Петър Илиев заради откритите копирани текстове в негова книга, но "нещата не се развиха по начина, по който аз поставих въпроса"

"Впоследствие всеки от нас пое някакъв свой път. Аз написах друга книга, сега съм издала и тази, за да се вижда кой с какви публикации влиза в темата", казва тя.

Юристката коментира, че е била изненадана от директните заплахи със съд от страна на Тошко Йорданов, който в сряда призова критиците на Петър Илиев да излязат с имената си, за да носят отговорност.

"Учудих се, че във вторник и сряда народни представители с имунитет си позволиха да излязат доста остро срещу един научен работник. Излизам и казвам, че има проблем и този проблем трябва да бъде решен по правилата на Закона за развитие на академичния състав. Учудих се, че се казва, че се предлагат хора - експерти с високи морални качества. Всеки говори с трудовете си. Ако бъда поканена в Етичната комисия да представя моята теза и доказателства, аз ще го направя", каза Киселова пред БНР.

Тя отказа да коментира в детайли какъв дял от нейната дисертация "Парламентарен контрол" от 2007-2008 г. е била преписана в книгата на Илиев.

"Ваши колеги са чели в НАЦИД текста ми от края на 2007 г. и са установили доста сходства. Процедурата (по проверка за плагиатство) надхвърля срока, в който трябва да се състави правителство и то да бъде гласувано, мисля, че няма да има вече политически елемент и колегите ще изпълнят обективно ангажимента, който са поели, след като са сезирани", каза още тя.


* Още в сряда в сайта "Антени" се появи интервю с Наталия Киселова, в което тя цитирана да казва, че Петър Илиев е имал "здрав гръб" в университета и че такъв човек "няма място в едно правителство".

Впоследствие Киселова направи опит да отрече достоверността на интервюто, но в петък "Антени" публикуваха аудиозапис с точните й думи

Журналистът Рени Нешкова обаче признава, че "В началото извън микрофона тя поиска да не я цитирам" - т.е. Киселова е говорила с предварителната нагласа, че разговорът ще е конфиденциален.

"От този момент нататък аз задавах въпроси, а тя отговаряше и много добре знаеше, че я записвам. Досега в журналистическата си практика нямам публикувано интервю, което да не съм направила", пише Нешкова.

В петък Киселова коментира пред БНР този случай с думите: "На мен ще ми бъде за урок, че и четвъртата власт използва незаконно специални разузнавателни средства. Предпочитам или да говорим на живо, или ако давам писмен текст, преди това да го видя"


"Лекс": Три сигнала за плагиатство са подадени срещу Петър Илиев в Софийския университет

Момчил Иванов е оттеглил номинацията си за правосъден министър


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Световната асоциация на издателите на новинарски медии подкрепи Mediapool срещу "Лев Инс"

Делото за клевета е отмъстително по своята същност и неоснователно по същество"

18:36 - 29.03.2023

Съдът прие 2 противоположни експертизи за дрогата в кръвта на Семерджиев

Вещите лица не могат да разберат дали и кога той е приемал метамфетамини

17:24 - 29.03.2023

Goldman Sachs: ChatGPT може да удари до 300 млн. работни места по света

Белите якички са по-застрашени от физическите работници, например в строителството и ремонтните дейности

16:30 - 29.03.2023

"Руската следа" във фалшивите заплахи се разми след намесата на Митрофанова

Демерджиев нямал предвид "руската държава", Радев "не може да се каже с категоричност" кой е източник

15:54 - 29.03.2023

Томислав Дончев: Подозрително е Радев да кори партиите, докато е в режим на практическа президентска република

"Мантрата "добрият президент - лошите партии" е опасна в дългосрочен план"

15:34 - 29.03.2023

The White Lotus 3: Пригответе се за ваканция в Тайланд

Третият сезон на сериала има нова дестинация

13:45 - 29.03.2023

Дронове и сделки за милиарди: Бурният подем на отбранителна индустрия на Турция

Повече от 20 години Анкара гради модерен отбранителен сектор, който днес ѝ носи приходи и международно влияние

13:25 - 29.03.2023