Трите сигнала срещу Петър Илиев, подадени заради съмнения за плагиатство в неговата книга "Компетенцията на Народното събрание" от 2015 г., изпълняват изискванията на Софийския университет за допустимост.

Това съобщават от университета на запитване на "Дневник". Проверката за допустимост беше направена заради изискването да не се приемат анонимни или немотивирани сигнали. Оттук нататък Етичната комисия на най-старото висше училище ще трябва да направи проверка по същество дали Петър Илиев е нарушил Закона за развитие на академичния състав в Република България - т.е. "да е представил за собствен труд, който изцяло или частично е написан или създаден от другиго".

Петър Илиев е преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет, доктор е по конституционно право. Съмненията за плагиатство станаха публично достояние, след като той беше номиниран първо за правосъден министър, а после и за вицепремиер и министър на вътрешните работи в несъстоялия се втори проектокабинет на "Има такъв народ".

Основните критики срещу Илиев са свързани с плагиатство от докторската дисертация на доц. Наталия Киселова "Парламентарен контрол", написана през 2008 г. Неговата книга, в която се откриват големи копирани пасажи, е издадена през 2015 г.

В единствената си медийна изява до този момент Илиев обяви, че ако някой е имал правен интерес да оспори авторството му, то е трябвало да се случи преди шест години. Той твърди, че не бил чел дисертацията на Наталия Киселова и не се е запознал с разследванията, които показваха дословно преписани абзаци.


Да си почетен консул в България - "престижно, важно и мазно"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

На 1 октомври България ще може да получава азерски газ по връзката с Гърция

Отнета от руски олигарх суперяхта беше продадена за 37 млн. долара

Суперяхтата, която разполага с шест палуби, басейн и киносалон, вече е собственост на неизвестен купувач.

Държавата опита да продаде кораба "Vera Su", но високата му цена не привлече кандидати

Първият опит на държава да продаде на търг кораба "Вера Су", който преди година заседна край Камен бряг, се оказа неуспешен

Дезинформация за 200 млн. европейци: "Мета" и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда

Мрежата е най-голямата досега от началото на войната. Имитиращи сайтове на медии, руски посолства и стотици долари за реклама на пропаганда

Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха"

SDZ: "Меркел се въздържа да коментира актуални проблеми - вероятно защото част от тях са резултат и на собственото ѝ управление"

Над 80% от блоковете в София нямат мълниезащита

Инсталациите са отстранявани по време на покривни ремонти

Искрен Митев: Тъжно е да гледаш колко "несвободни" хора има в парламента

От идеята за емиграция до политиката - пътят на кандидат-депутат от "Продължаваме промяната"

"Дори руснаците, които подкрепяха войната, вече не искат да имат нищо общо с Путин"

Руският поглед отвътре - от преподавател по математика в Москва