СУ: Сигналите срещу Петър Илиев са допустими, започва проверка за плагиатство

Трите сигнала срещу Петър Илиев, подадени заради съмнения за плагиатство в неговата книга "Компетенцията на Народното събрание" от 2015 г., изпълняват изискванията на Софийския университет за допустимост.

Това съобщават от университета на запитване на "Дневник". Проверката за допустимост беше направена заради изискването да не се приемат анонимни или немотивирани сигнали. Оттук нататък Етичната комисия на най-старото висше училище ще трябва да направи проверка по същество дали Петър Илиев е нарушил Закона за развитие на академичния състав в Република България - т.е. "да е представил за собствен труд, който изцяло или частично е написан или създаден от другиго".

Петър Илиев е преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет, доктор е по конституционно право. Съмненията за плагиатство станаха публично достояние, след като той беше номиниран първо за правосъден министър, а после и за вицепремиер и министър на вътрешните работи в несъстоялия се втори проектокабинет на "Има такъв народ".

Основните критики срещу Илиев са свързани с плагиатство от докторската дисертация на доц. Наталия Киселова "Парламентарен контрол", написана през 2008 г. Неговата книга, в която се откриват големи копирани пасажи, е издадена през 2015 г.

В единствената си медийна изява до този момент Илиев обяви, че ако някой е имал правен интерес да оспори авторството му, то е трябвало да се случи преди шест години. Той твърди, че не бил чел дисертацията на Наталия Киселова и не се е запознал с разследванията, които показваха дословно преписани абзаци.


Да си почетен консул в България - "престижно, важно и мазно"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024